Az időgép beállítása több meghajtóval

A Time Machine egy könnyen használható biztonsági mentési rendszer a macOS számára, amely megakadályozza az adatvesztést. Az OS X Mountain Lion (10.8) bevezetésével az Apple frissítette a Time Machine-t, hogy könnyebben működjön több biztonsági meghajtóval. A frissítés erőteljesebb biztonsági mentési megoldást nyújtott, lehetővé téve több meghajtó tartalék célként történő hozzárendelését.


A több időgép meghajtó előnyei

A több Time Machine meghajtó elsődleges előnye, hogy egy biztonsági másolat gyakran nem elegendő. A redundáns biztonsági mentések biztosítják, hogy ha valami hiba történne az egyik biztonsági mentéssel, akkor rendelkezzen második vagy harmadik biztonsági másolattal, ahonnan az adatokat be tudja szerezni. Ez egy nem biztonságos intézkedés.

Nem ritka, hogy a szakmai szervezetek olyan biztonsági rendszerekkel rendelkeznek, amelyek két, a rotáció során használt helyi biztonsági másolatot hoznak létre. Az első páros napokra vonatkozhat; a második páratlan napokra. Az ötlet egyszerű: Ha az egyik biztonsági másolat valamilyen oknál fogva elromlik, akkor a második biztonsági másolat csak egy nappal idősebb. A legtöbbet elveszítené egy napi munka. Sok vállalkozás a helyszínen kívüli biztonsági másolatot is fenntart. Tűz, áradás vagy más katasztrófa esetén a vállalkozás nem veszíti el az összes adatot. A telephelyen kívüli biztonsági mentések gondolata már régen megelőzi a felhőtároló rendszereket.

A Time Machine azon képessége, hogy több biztonsági másolat-meghajtóval dolgozzon, nagy rugalmasságot biztosít Önnek az igényeinek megfelelő egyéni biztonsági megoldás felépítésében.


Hogyan készítsünk egy robusztus Time Machine biztonsági mentési rendszert

Ez az útmutató végigvezeti Önt egy három meghajtós biztonsági mentési rendszer létrehozásának folyamatán. Két meghajtót fognak használni a biztonsági mentés alapvető szintjének eléréséhez, míg a harmadikat a helyszínen kívüli biztonsági mentéshez.

Ezt a példát azért választottuk, mert megmutatja, hogyan használhatja a Time Machine új meghajtóját több meghajtó számára, és azt, hogy zökkenőmentesen tud működni csak ideiglenesen jelen lévő meghajtókkal, például a helyszínen kívüli biztonsági meghajtókkal.


Amire szüksége lesz

  • Egy Mac: A számítógépnek OS X Mountain Lion vagy újabb rendszert kell futtatnia.
  • Három meghajtó: Minden meghajtónak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy el tudja tárolni a Mac számítógépén lévő adatokat, majd néhányat. Minél több hely áll rendelkezésre a biztonsági mentési meghajtókon, annál több történelmi gép tárolhatja a Time Machine adatait.
  • Egy óra idő: Valószínűleg ennyi időbe telik a Time Machine biztonsági mentési rendszer beállítása, valamint az első biztonsági másolatok készítéséhez szükséges idő.

Ha csak két meghajtós biztonsági mentési rendszert szeretne létrehozni, akkor is használhatja ezt az útmutatót. Csak módosítsa a meghajtók számát háromról kettőre, miközben átdolgozza az utasításokat.

Ez az útmutató a Time Machine által támogatott helyi belső meghajtókhoz, külső meghajtókhoz, Time Capsule meghajtókhoz és hálózati meghajtókhoz használható.


Időgép több meghajtóval: áttekintés

A Mountain Lion-tól kezdve a Time Machine közvetlen támogatást tartalmaz több biztonsági meghajtóhoz. Ezt az új képességet egy alapvető több meghajtót tartalmazó biztonsági mentési rendszer kiépítéséhez fogjuk használni. A biztonsági rendszer működésének megértéséhez meg kell vizsgálnunk, hogy a Time Machine hogyan kezel több meghajtót.

Az Time Machine hogyan használ több biztonsági mentési meghajtót

Ha több biztonsági meghajtó áll rendelkezésre, a Time Machine egy alapvető forgatási sémát használ. Először ellenőrzi, hogy vannak-e olyan biztonsági meghajtók, amelyek csatlakoztatva vannak és csatlakoztatva vannak a Mac-hez. Ezután megvizsgálja az egyes meghajtókat, hogy megállapítsa, van-e Time Machine biztonsági mentés, és ha igen, mikor mentették utoljára.

Ezen információk alapján a Time Machine kiválasztja a következő biztonsági mentéshez használni kívánt meghajtót. Ha több meghajtó van, de nincsenek biztonsági másolatok egyikükön sem, akkor a Time Machine kiválasztja az első meghajtót, amelyet Time Machine biztonsági meghajtóként rendeltek hozzá. Ha egy vagy több meghajtó tartalmaz Time Machine biztonsági másolatot, a Time Machine mindig a legrégebbi biztonsági másolattal rendelkező meghajtót választja.

Mivel a Time Machine óránként végez biztonsági másolatokat, az egyes meghajtók között egy óra különbség lesz. Az egyórás szabály alóli kivételek akkor fordulnak elő, amikor először kijelöl új Time Machine biztonsági mentési meghajtókat, vagy amikor új Time Machine biztonsági mentési meghajtókat ad hozzá a keverékhez. Mindkét esetben az első biztonsági mentés hosszú időt vehet igénybe, ami arra kényszeríti a Time Machine-t, hogy felfüggessze a más csatolt meghajtók biztonsági mentéseit. Míg a Time Machine több meghajtót támogat, a fentiekben meghatározott forgatási módszerrel csak egyszerre tud működni.


Időgéphez ideiglenesen csatolt meghajtók használata

Ha további biztonsági mentési meghajtót szeretne hozzáadni, hogy a biztonsági másolatot biztonságos helyen tárolhassa, elgondolkodhat azon, hogyan működik a Time Machine olyan meghajtókkal, amelyek nem mindig vannak jelen. A Time Machine ugyanarhoz a szabályhoz ragaszkodik: Frissíti a legrégebbi biztonsági másolattal rendelkező meghajtót.

Ha külső meghajtót csatol a Mac számítógépéhez, amelyet csak a webhelyen kívüli biztonsági másolatokhoz használ, akkor valószínű, hogy a legrégebbi biztonsági másolatot tartalmazza. A telephelyen kívüli meghajtó frissítéséhez csatlakoztassa a Mac-hez. Amikor megjelenik a Mac asztalon, válassza a lehetőséget Biztonsági mentés most a menüsor Idõgép ikonjáról. A Time Machine frissíti a legrégebbi biztonsági másolatot, amely valószínűleg a külső telepítési meghajtón található.

Ezt a műveletet megerősítheti az Időgép preferencia panelen (nyitva System Preferences és válassza ki a időgép). Az Időgép preferencia ablaktáblának vagy a folyamatban lévő biztonsági másolatot kell megjelenítenie, vagy fel kell tüntetnie az utolsó biztonsági másolat dátumát, amelynek pillanatokkal ezelőttnek kell lennie.

A Time Machine-hez csatlakoztatott és leválasztott meghajtóknak nem kell különlegesen átesniük ahhoz, hogy Time Machine biztonsági meghajtókként ismerjék fel őket. Csak győződjön meg arról, hogy a Time Machine biztonsági másolatának indítása előtt fel vannak szerelve a Mac asztalára. Mielőtt kikapcsolná az áramellátást, vagy fizikailag kihúzná a konnektorból, feltétlenül távolítsa el a számítógépen kívüli meghajtót. Külső meghajtó kiadásához kattintson a jobb gombbal a meghajtó ikonjára az Asztalon, és válassza a lehetőséget [Meghajtó neve] kiadása az előugró menüből.

A Time Machine biztonsági másolatok visszaállítása

A Time Machine biztonsági másolatának visszaállítása, ha több biztonsági másolat közül választhat, egy egyszerű szabályt követ. A Time Machine mindig a meghajtóról készülő biztonsági másolat fájljait jeleníti meg a legutóbbi biztonsági mentéssel.

Természetesen előfordulhat, hogy olyan fájlt szeretne helyreállítani egy meghajtóról, amely nem tartalmazza a legújabb biztonsági másolatot. Ezt a két módszer egyikével teheti meg. A legegyszerűbb, ha kiválasztja a megjeleníteni kívánt meghajtót a Time Machine böngészőben. Ehhez kattintson az opcióra a menüsor Idõgép ikonjára, majd válassza a ikont Böngésszen az egyéb biztonsági mentési lemezek között a legördülő menüből. Válassza ki a tallózni kívánt lemezt; ezután hozzáférhet a lemez biztonsági adataihoz a Time Machine böngészőben.

A második módszer megköveteli az összes Time Machine biztonsági mentési lemez leválasztását, kivéve a böngészni kívánt lemezt. Ezt a módszert a Mountain Lion hibájának ideiglenes megoldásaként említik, amely legalább az eredeti kiadásokban megakadályozza a Más biztonsági mentési lemezek tallózása módszer működését. Lemez leválasztásához kattintson a jobb gombbal a lemez ikonjára az Asztalon, és válassza a lehetőséget Kilövell az előugró menüből.

Időgép több meghajtóval - További biztonsági meghajtók hozzáadása

Az alábbiakban ismertetett folyamat akkor működik, ha korábban még nem állította be a Time Machine szolgáltatást, vagy ha a Time Machine már fut egyetlen meghajtóval. Nincs szükség a meglévő Time Machine meghajtók eltávolítására. Ha hibákba ütközik, nézze meg a Time Machine hibaelhárítási útmutatónkat,

Hogyan adhatunk meghajtókat az időgéphez

Ha ez az első alkalom a Time Machine használatára, érdemes áttekinteni a következő útmutatót: Time Machine - Az adatok biztonsági mentése még soha nem volt ilyen egyszerű. Megmondja, hogyan kell beállítani az első Time Machine biztonsági mentési meghajtót.

  1. Győződjön meg arról, hogy a Time Machine-vel használni kívánt meghajtókat fel van szerelve a Mac asztali számítógépére, és macOS Extended (Journaled) meghajtóként formázta őket. Használhatja a Lemez segédprogramot, amint azt a Merevlemez formázása a Lemez segédprogrammal útmutatóban ismertetjük, annak biztosítására, hogy a meghajtó készen áll a használatra.

  2. Amikor készen állnak a biztonsági mentési meghajtók, indítsa el System Preferences az ikonjára kattintva a Dockban, vagy válassza ki a alma menü.

  3. választ időgép.

  4. választ Opciók.

  5. Válassza ki a Plusz ( + ) ikont a meghajtó hozzáadásához a kizárási listához.

  6. Térjen vissza a főmenübe, és kattintson Válassza a Lemez lehetőséget.

  7. A rendelkezésre álló meghajtók listájából válassza ki a második meghajtót, amelyet biztonsági másolatként használni szeretne, majd válassza a lehetőséget Használja a Lemezt.

  8. Megkérdezi, hogy az aktuális biztonsági lemezt le akarja-e cserélni az imént kiválasztott lemezre. Válassza a lehetőséget Használja mindkettőt. Ez visszaviszi a Time Machine preferencia panel legfelső szintjére.

  9. Három vagy több lemez hozzáadásához válassza a lehetőséget Adja hozzá vagy távolítsa el a Biztonsági másolat lemezt. Lehet, hogy végig kell görgetnie a Time Machine-hez rendelt biztonsági mentési meghajtók listáját az opció megtekintéséhez.

  10. Válassza ki a hozzáadni kívánt meghajtót, majd válassza a lehetőséget Használja a Lemezt.

  11. Ismételje meg az utolsó két lépést minden további meghajtóra, amelyet hozzá kíván adni a Time Machine-hez.

  12. Miután befejezte a meghajtók hozzárendelését a Time Machine-hez, el kell indítania a kezdeti biztonsági mentést. Amíg az Időgép preferencia ablaktáblában tartózkodik, ellenőrizze, hogy van-e mellette egy pipa A Time Machine megjelenítése a menüsorban. Ezután bezárhatja a preferencia ablaktáblát.

  13. Válassza ki a időgép ikonra a menüsorban, majd válassza a ikont Biztonsági mentés most a legördülő menüből.