Az út végén:


A munkahely elvesztése az egyik legstresszesebb és legnagyobb kihívást jelentő élmény, amin az ember keresztülmehet. Akár elbocsátás, felmondás vagy megszűnés miatt következik be, az ember életére gyakorolt hatása pusztító lehet. Bár egyes munkahelyek megszűnése kívül esik az emberen, a döntésnek gyakran vannak mögöttes okai. Ebben a cikkben a munkahelyi felmondás néhány leggyakoribb okát vizsgáljuk meg.

A munkahelyi felmondás egyik leggyakoribb oka a rossz munkateljesítmény. A munkáltatók elvárják alkalmazottaiktól, hogy megfeleljenek bizonyos normáknak és teljesítménymutatóknak, és ennek elmulasztása negatív következményekkel járhat. A gyenge teljesítmény a határidők következetes elmulasztásától az értékesítési kvóták teljesítésének elmulasztásáig bármi lehet. A munkáltatók gyakran adnak visszajelzést és lehetőséget a javításra, mielőtt a felmondáshoz folyamodnának, de ha a munkavállaló nem teszi meg a szükséges változtatásokat, ez lehet az egyetlen lehetőség.

A munkaviszony megszüntetésének másik oka a vállalati irányelvek megsértése. A vállalatoknak vannak szabályaik és előírásaik, hogy megvédjék alkalmazottaikat, ügyfeleiket és a szervezet egészét. Ezen irányelvek megsértése fegyelmi eljárást vonhat maga után, egészen a felmondásig. A szabályzatok megsértésére példa a lopás, a zaklatás, a kábítószerrel vagy alkohollal való visszaélés.

A munkaviszony megszüntetésének harmadik oka a létszámcsökkentés vagy átszervezés. A vállalatoknak szükségük lehet költségcsökkentésre vagy átszervezésre a piacon vagy az iparágban bekövetkezett változások miatt. Ezekben a helyzetekben a munkavállalókat elbocsáthatják vagy megszüntethetik a pozíciójukat. Bár ez nem feltétlenül a munkateljesítményüket tükrözi, mégis nehéz és stresszes élmény lehet.

Végül a munkaviszony megszüntetése személyes okokból is bekövetkezhet. A munkavállaló dönthet úgy, hogy egészségügyi probléma, családi vészhelyzet vagy egyéb személyes körülmények miatt mond fel. Alternatívaként a munkáltató felmondhat a munkavállalónak a munkateljesítménytől vagy a szabályzat megsértésétől független okokból is, például személyi konfliktusok vagy a kulturális illeszkedés hiánya miatt.

Összefoglalva, bár a munkaviszony megszüntetése nehéz és stresszes élmény lehet, gyakran a mögöttes okok, például a rossz munkateljesítmény, a szabályzat megsértése, átszervezés vagy személyes okok miatt történik. Ezen okok megértése segíthet a munkavállalóknak abban, hogy proaktív lépéseket tegyenek munkahelyi teljesítményük javítása érdekében, vagy felkészüljenek az esetleges állásvesztésre. A munkáltatók is meggyőződhetnek arról, hogy egyértelmű elvárásokat, visszajelzéseket és fejlődési lehetőségeket biztosítanak alkalmazottaiknak a szükségtelen felmondások elkerülése érdekében.