A piac megértése: A kiszolgált elérhető piac és a célpiac kiszámítása


Vállalkozás indításakor fontos, hogy tisztában legyünk a célpiacunkkal. Egy sikeres vállalkozás létrehozásához elengedhetetlen, hogy tudja, kik a vásárlói és mit akarnak. Ehhez ki kell számolnia a kiszolgált elérhető piacát és a célpiacát. Ez a két számítás segít meghatározni a potenciális ügyfélkör méretét és azt a konkrét célközönséget, amelyet meg akar célozni.

A kiszolgált elérhető piac (SAM)

A kiszolgált elérhető piac (SAM) a teljes piacnak az a része, amelyet vállalkozása reálisan elérhet és kiszolgálhat. Fontos megjegyezni, hogy a SAM nem a teljes piac, hanem az a szegmens, amelyet vállalkozása reálisan meg tud ragadni. A SAM kiszámításához meg kell határoznia a teljes piac méretét, majd meg kell becsülnie a piac azon részét, amelyet vállalkozása reálisan meg tud ragadni.

Tegyük fel például, hogy kávézót indít egy 50 000 lakosú városban. A kávézók teljes piaci mérete ebben a városban 10 000 fő lehet. Lehetséges azonban, hogy ennek a piacnak csak 10%-át, azaz 1000 embert tudsz reálisan meghódítani. Ezért az Ön SAM-je 1000 fő lenne.

Célpiac

A célpiac az a konkrét vásárlói csoport, amelyet a vállalkozása megcéloz. Ezt a csoportot bizonyos jellemzők, például életkor, jövedelem, lakóhely, érdeklődési kör és viselkedés alapján kell meghatározni. A célpiac meghatározásához figyelembe kell vennie, hogy mi teszi egyedivé az Ön termékét vagy szolgáltatását, és kiket érdekelne leginkább.

A kávézó példájával élve az Ön célpiaca lehet a fiatal szakemberek, akik a belvárosban élnek vagy dolgoznak, és hajlandóak felárat fizetni a kiváló minőségű kávéért és a barátságos légkörért. Azáltal, hogy azonosítja és megcélozza ezt a konkrét vásárlói csoportot, testre szabhatja marketingtevékenységét, és hatékonyabb stratégiát hozhat létre az elérésükre.

Záró gondolatok

A kiszolgált elérhető piac és a célpiac kiszámítása fontos lépés egy sikeres vállalkozás létrehozásában. Ha megérti a potenciális ügyfélkörének méretét és a megcélozni kívánt konkrét célközönséget, hatékonyabb marketingstratégiát hozhat létre, és növelheti a siker esélyeit. Fontos megjegyezni, hogy ezek a számítások nincsenek kőbe vésve, és idővel változhatnak. Ahogy vállalkozása növekszik és fejlődik, előfordulhat, hogy módosítania kell a célpiacát, és bővítenie kell a kiszolgált elérhető piacot, hogy továbbra is elérje az új ügyfeleket.

FAQ
Hogyan számolja ki a potenciális célpiacot?

A potenciális célpiac kiszámítása magában foglalja a lakosság azon konkrét szegmensének azonosítását, amely a legnagyobb valószínűséggel vásárolna egy adott terméket vagy szolgáltatást. Ennek a folyamatnak több lépése van:

1. Határozza meg a terméket vagy szolgáltatást: A potenciális célpiac kiszámításának első lépése a kínált termék vagy szolgáltatás egyértelmű meghatározása. Ez magában foglalja a termék jellemzőinek, előnyeinek és egyedi értékesítési ajánlatának meghatározását.

2. Határozza meg a célközönséget: A második lépés az emberek azon konkrét csoportjának azonosítása, akik nagy valószínűséggel megvásárolnák a terméket vagy szolgáltatást. Ez magában foglalja az olyan tényezők elemzését, mint az életkor, a nem, a jövedelem, az iskolai végzettség, a földrajzi elhelyezkedés és az életmód.

3. Végezzen piackutatást: A harmadik lépés a piackutatás elvégzése a célközönségre vonatkozó adatok gyűjtése érdekében. Ez magában foglalhat felméréseket, fókuszcsoportokat és más kutatási formákat a célközönség igényeinek, preferenciáinak és viselkedésének megértése érdekében.

4. Elemezze az adatokat: A negyedik lépés a piackutatási folyamat során gyűjtött adatok elemzése a minták és trendek azonosítása érdekében. Ez segíthet a potenciális piac méretének meghatározásában és a termék vagy szolgáltatás iránti kereslet becslésében.

5. Határozza meg a piaci részesedést: Az utolsó lépés a termék vagy szolgáltatás által várhatóan megragadható piaci részesedés meghatározása. Ez magában foglalja a termék vagy szolgáltatás összehasonlítását a piacon lévő hasonló ajánlatokkal, és annak becslését, hogy a célközönség hány százaléka választja valószínűleg a terméket vagy szolgáltatást a versenytársakkal szemben.

Összességében a potenciális célpiac kiszámítása magában foglalja a kutatás, az elemzés és a becslés kombinációját annak érdekében, hogy azonosítani lehessen a lakosság azon konkrét szegmensét, amely a legnagyobb valószínűséggel vásárolna egy adott terméket vagy szolgáltatást.

Mi a kiszolgált piac?

A kiszolgált piac a teljes piacnak azt a részét jelenti, amelyet egy vállalat vagy vállalkozás képes kiszolgálni vagy kiszolgálni termékeivel vagy szolgáltatásaival. Ezt a piacot olyan tényezők határozzák meg, mint a vállalat termelési kapacitása, az értékesítési csatornák, az árképzési stratégia és a célvásárlói szegmensek.

Ha például egy vállalat luxusautó márkát gyárt, akkor a kiszolgált piac a fogyasztók azon szegmense, akik érdeklődnek a luxusautók vásárlása iránt, és rendelkeznek az ehhez szükséges anyagi eszközökkel. Hasonlóképpen, ha egy vállalat bioélelmiszereket gyárt, akkor a kiszolgált piac az egészségtudatos fogyasztók azon szegmense, akik előnyben részesítik a biotermékek vásárlását.

A vállalatok számára fontos, hogy azonosítsák és megértsék kiszolgált piacukat, mivel az döntő szerepet játszik marketing- és értékesítési stratégiáikban. A célvásárlóik igényeinek és preferenciáinak megértésével a vállalkozások úgy alakíthatják termékeiket és marketingüzeneteiket, hogy azok megszólítsák ezeket a fogyasztókat, és hatékonyan versenyezzenek az adott piacon.