Reviving a Frozen Mac:


A Mac-ek megbízhatóságukról és könnyű használatukról ismertek, de nem immunisak az időnkénti lefagyásra vagy összeomlásra. Ha a Mac lefagy, az frusztráló és stresszes lehet, különösen, ha éppen egy fontos feladat közepén van. Azonban számos lépést megtehetsz, hogy feloldd a Mac lefagyását, és újra működőképessé tedd.

1. lépés: Alkalmazások kényszermegszüntetése

A Mac lefagyásának feloldásához az első lépés a nem reagáló alkalmazások kényszermegszüntetése. Ehhez nyomja meg a billentyűzeten a Command + Option + Esc billentyűket. Ekkor megjelenik az Alkalmazások kilépésének kikényszerítése ablak. Válassza ki a lefagyott alkalmazást, és kattintson a Force Quit gombra. Ha nem tudja elérni az Alkalmazások kilépésének kikényszerítése ablakot, akkor megpróbálhatja kikényszeríteni az alkalmazás kilépését a Dockban lévő ikonjára való jobb egérgombbal történő kattintással és a Kilépés kikényszerítése parancs kiválasztásával is.

2. lépés: A Mac újraindítása

Ha az alkalmazások kényszerített kilépése nem működik, a következő lépés a Mac újraindítása. Nyomja meg és tartsa lenyomva a Mac bekapcsológombját, amíg le nem kapcsol. Várjon néhány másodpercet, majd nyomja meg újra a bekapcsológombot a bekapcsoláshoz. Ez minden olyan átmeneti hibát vagy problémát megszüntet, amely a Mac lefagyását okozta.

3. lépés: A rendszerkezelő vezérlő (SMC) visszaállítása

Ha a Mac az újraindítás után is lefagy, megpróbálhatja visszaállítani a rendszerkezelő vezérlőt (SMC). Az SMC felelős a Mac különböző hardverkomponenseinek kezeléséért, beleértve a tápellátás-, az akkumulátor- és a hőkezelést. Az SMC visszaállításához kapcsolja ki a Mac számítógépet, húzza ki a tápkábelt, és várjon 15 másodpercet. Ezután dugja vissza a tápkábelt, és kapcsolja be a Mac-et.

4. lépés: A Lemez segédprogram futtatása

Ha a Mac még mindig lefagy, megpróbálhatja a Lemez segédprogram futtatásával ellenőrizni és javítani az esetleges lemezhibákat. Ehhez válassza az Alkalmazások > Segédprogramok > Lemez segédprogram menüpontot. Válassza ki a Mac merevlemezét a bal oldali listából, majd kattintson az Első segítség gombra. Kövesse az utasításokat a lemezjavítási folyamat futtatásához. Ez eltarthat egy ideig, de segíthet kijavítani a Mac lefagyását okozó problémákat.

Összefoglalva, a lefagyott Mac frusztráló élmény lehet, de több lépést is tehet, hogy feloldja a lefagyást, és újra működőképessé tegye. Az alkalmazások kényszermegszüntetésével, a Mac újraindításával, az SMC alaphelyzetbe állításával és a Lemez Utility futtatásával elháríthatja és kijavíthatja a Mac lefagyását okozó problémákat. Ha ezek a lépések egyike sem segít, lehet, hogy itt az ideje, hogy a Mac-et szakemberhez vigye további diagnózis és javítás céljából.

FAQ
Miért nem reagál a Mac?

Sajnálom, de a „Miért nem reagál a Macem?” kérdés nem tartozik az Üzleti tervezés és stratégia kategóriába. Úgy tűnik, inkább a technikai támogatáshoz vagy a hibaelhárításhoz kapcsolódik. Íme azonban néhány lehetséges ok, amiért a Mac nem reagál:

1. Szoftverproblémák: Néha szoftverproblémák okozhatják, hogy a Mac lefagy vagy nem reagál. Ez akkor fordulhat elő, ha túl sok alkalmazás fut egyszerre, ha elavult szoftvere van, vagy ha rosszindulatú programok vagy vírusok vannak a számítógépén.

2. Hardverproblémák: Ha a Mac nem reagál, annak oka hardverprobléma lehet. Ez lehet egy hibás merevlemez, egy sérült alaplap vagy a RAM-mal kapcsolatos probléma.

3. Túlmelegedés: A Macek túlmelegedhetnek, ha hosszú ideig használja őket, vagy ha a belső hűtőrendszer nem működik megfelelően. Ha a Mac túlmelegszik, előfordulhat, hogy nem reagál vagy teljesen leáll.

4. Energiagazdálkodási problémák: Ha a Mac nem kap elég áramot, vagy ha probléma van az áramforrással, előfordulhat, hogy nem kapcsol be, vagy nem reagál.

Ha a Mac nem reagál, a legjobb, ha újraindítja, és megnézi, hogy ez megoldja-e a problémát. Ha a probléma továbbra is fennáll, lehet, hogy műszaki támogatást kell kérnie, vagy el kell vinnie a Mac-et egy hivatalos javítóközpontba.

Hogyan kényszeríthetem a lefagyott Mac-et újraindításra?

Ha a lefagyott Mac-et nem tudja újraindítani az Apple menüre kattintva és az Újraindítás opciót kiválasztva, akkor a következő lépésekkel próbálkozhat:

1. Tartsa lenyomva a Mac bekapcsológombját, amíg az teljesen le nem áll.

2. Miután a Mac kikapcsolt, várjon néhány másodpercet, majd nyomja meg újra a bekapcsológombot a bekapcsoláshoz.

3. Ha a Mac még mindig nem indul el megfelelően, az alábbi lépésekkel megpróbálhatja visszaállítani a rendszerkezelő vezérlőt (SMC):

– Kapcsolja ki a Mac számítógépet.

– Tartsa lenyomva a billentyűzet bal oldalán lévő Shift + Control + Option billentyűket, majd nyomja meg és tartsa lenyomva a bekapcsológombot egyszerre.

– Tartsa lenyomva mind a négy billentyűt 10 másodpercig, majd engedje el őket.

– Nyomja meg újra a bekapcsológombot a Mac bekapcsolásához.

4. Ha az SMC visszaállítása nem működik, megpróbálhatja az NVRAM (nem-illékony véletlen hozzáférésű memória) visszaállítását az alábbi lépésekkel:

– Kapcsolja ki a Mac számítógépet.

– Nyomja meg a bekapcsológombot a Mac bekapcsolásához.

– Azonnal nyomja meg és tartsa lenyomva a Command + Option + P + R billentyűket, amíg kétszer meg nem hallja az indítóhangot.

– Engedje el a billentyűket, és várja meg, hogy a Mac elinduljon.

Ha a fenti lépések egyike sem működik, akkor szükség lehet egy Apple-technikus vagy hivatalos javítóközpont segítségére.

Hogyan oldhatom fel a Mac felolvasztását anélkül, hogy elvesztem a nem mentett adatokat?

Ha a Mac lefagyott, az frusztráló és aggasztó lehet, különösen, ha vannak el nem mentett adatai. Szerencsére van néhány lépés, amellyel megpróbálhatja feloldani a Mac lefagyását anélkül, hogy elveszítené a nem mentett adatokat.

1. Erőszakos kilépés az alkalmazásokból: Nyomja meg egyszerre a Command + Option + Escape billentyűkombinációt az Alkalmazások kényszerített kilépése ablak megnyitásához. Válassza ki a Mac lefagyását okozó alkalmazást, és kattintson a „Force Quit” (Kilépés kikényszerítése) gombra. Ez leállítja az alkalmazást, és feloldhatja a Mac lefagyását.

2. Használja a Tevékenységfigyelőt: Nyissa meg az Activity Monitor alkalmazást a Spotlightban történő kereséssel vagy az Alkalmazások mappa Segédprogramok mappájából történő megnyitásával. Keressen meg minden olyan folyamatot, amely a Mac lefagyását okozhatja, és kattintson a „Force Quit” (Kilépés kikényszerítése) gombra.

3. Indítsa újra a Mac számítógépet: Ha a fenti lépések nem működnek, próbálja meg újraindítani a Mac-et a bekapcsológomb lenyomva tartásával, amíg ki nem kapcsol. Várjon néhány másodpercet, majd kapcsolja be újra. Ez feloldhatja a Mac felolvasztását.

4. Használja a helyreállítási módot: Ha a fenti lépések egyike sem működik, megpróbálhatja a Mac-et helyreállítási módban elindítani, ha indítás közben lenyomva tartja a Command + R billentyűkombinációt. Innen megpróbálhatja a lemez javítását, a macOS újratelepítését vagy a biztonsági mentésből való visszaállítást.

Fontos megjegyezni, hogy mindig fennáll a nem mentett adatok elvesztésének kockázata, amikor megpróbálja feloldani a Mac felolvasztását. Az adatvesztés elkerülése érdekében ajánlott gyakran menteni a munkát.