Mastering Excel: The Art of Calculating Prices with Tax


Az Excel egy hatékony eszköz, amely segíthet az adatok kezelésében és elemzésében, és az egyik leghasznosabb funkciója a képletek segítségével történő számítások elvégzése. Ebben a cikkben megtanuljuk, hogyan adhatunk meg egy Excel-képletet ár plusz adóval, ami különösen hasznos lehet bárki számára, akinek ki kell számolnia egy termék vagy szolgáltatás teljes költségét, beleértve az adókat is.

Mielőtt elkezdenénk, fontos megjegyezni, hogy az adókulcsok a termék vagy szolgáltatás helyétől és típusától függően változhatnak. Ezért a képlet beírása előtt mindenképpen meg kell határozni az Önre vonatkozó adókulcsot.

Kezdetnek tegyük fel, hogy van egy termékünk, amely 100 $-ba kerül, és az adókulcs 10%. A teljes költség kiszámításához össze kell adnunk a termék árát és az adó összegét. Az Excelben ez egy egyszerű képlettel elvégezhető:

=100*(1+10%)

Ez a képlet megszorozza az árat 1-gyel és az adókulccsal, így a teljes költség 110 dollár lesz.

Ez a képlet azonban tovább javítható, ha rögzített értékek helyett cellahivatkozásokat használunk. Például a termék árát az A1 cellában, az adókulcsot pedig az A2 cellában tárolhatjuk, majd ezeket a cellákat használhatjuk a képletben:

=A1*(1+A2%)

Ez a képlet automatikusan frissíti az eredményt, amikor az A1 és A2 cellákban lévő értékek megváltoznak, ami rugalmasabbá és kényelmesebbé teszi.

Az Excel egy másik hasznos funkciója, hogy az eredményt meghatározott módon, például pénznemben vagy százalékban is formázhatja. Ehhez kijelölhetjük a képletet tartalmazó cellát, jobb gombbal kattintunk, és a „Cellák formázása” lehetőséget választjuk. Ezután kiválaszthatjuk a kívánt formátumot a lehetőségek listájából.

Összefoglalva, az ár plusz adót tartalmazó Excel-képlet beírása egy egyszerű, de hatékony technika, amely időt takaríthat meg és javíthatja a pontosságot egy termék vagy szolgáltatás teljes költségének kiszámításakor. A cellahivatkozások és a formázási lehetőségek használatával sokoldalúbbá és felhasználóbarátabbá tehetjük a képletet. Egy kis gyakorlással bárki elsajátíthatja ezt az alapvető készséget, és gyakorlott Excel-felhasználóvá válhat.

FAQ
Hogyan adhatok hozzá 20%-ot egy árhoz az Excelben?

Ha 20%-ot szeretne hozzáadni egy árhoz az Excelben, kövesse az alábbi lépéseket:

1. Írja be az eredeti árat egy cellába.

2. Egy másik cellába írja be a „=eredeti ár*1,2” képletet. Ez a képlet megszorozza az eredeti árat 1,2-vel (ami a 20% hozzáadásának felel meg).

3. Az eredmény az új ár lesz, beleértve a 20%-os emelést is.

Például, ha az eredeti ár 100 $, a képlet „=100*1,2”, ami 120 $-t eredményez, ami az új ár a 20%-os emeléssel együtt.

Hogyan számolja ki a 7%-os adót Excelben?

A 7%-os adó kiszámításához az Excelben kövesse az alábbi lépéseket:

1. Írja be egy cellába azt az összeget, amelyre ki akarja számítani az adót. Ha például egy 100 $-os összegre szeretné kiszámítani az adót, írja be a 100-at egy cellába.

2. Egy másik cellába írja be az „=7%*cellahivatkozás” képletet, ahol a „cellahivatkozás” annak a cellának a hivatkozása, amely az adót kiszámítani kívánt összeget tartalmazza. Ha például az összeg az A1-es cellában van, írja be egy másik cellába az „=7%*A1” értéket.

3. Nyomja meg az Enter billentyűt az adóösszeg kiszámításához.

4. A cellában megjelenik az adó összege, amely az első cellába beírt összeg 7%-a. A fenti példában a cella 7 $-t fog mutatni, ami a 100 $ 7%-a.

A „KÖRÖDÍTÉS” funkcióval is kerekítheti az adó összegét egy meghatározott számú tizedesjegyre. Például a „=ROUND(7%*A1, 2)” az adó összegét 2 tizedesjegyre kerekíti.

Hogyan adhatok hozzá 10%-ot egy árhoz Excelben?

Ha 10%-ot szeretne hozzáadni egy árhoz az Excelben, akkor egy egyszerű képletet használhat, amely megszorozza az árat 1,1-gyel. Az alábbi lépéseket kell követni:

1. Nyisson meg egy új vagy meglévő Excel-táblázatot, és jelölje ki azt a cellát, ahol hozzá kívánja adni az új árat.

2. Írja be az eredeti árat a cellába. Tegyük fel például, hogy az eredeti ár 100 dollár, és 10%-ot szeretne hozzáadni hozzá.

3. Az eredeti ár cellája melletti cellába írja be a „=eredeti ár*1,1” képletet. Példánk esetében a képlet a következő lenne: „=100*1,1”.

4. Nyomja meg az Entert, és a cellában megjelenik az új ár, amely az eredeti ár plusz 10%. Példánkban az új ár 110 dollár lenne.

5. Ha ugyanazt a képletet több árra is alkalmazni szeretné, akkor másolja be a képletet a többi cellába. Csak győződjön meg róla, hogy a cellahivatkozásokat megfelelően módosítja.

Ez az! Ezzel az egyszerű képlettel bármilyen százalékot hozzáadhat egy árhoz az Excelben.

Hogyan lehet az árat összegezni az Excelben?

Az ár összegzéséhez az Excelben először jelölje ki azt a cellát, ahol az árak összegét szeretné megjeleníteni. Ezután a SUM funkcióval adjuk össze az árakat. A SUM függvény szintaxisa a következő:

=SUM(tartomány)

A „tartományt” helyettesítse az összeadni kívánt árakat tartalmazó cellák tartományával. Ha például az A1-től A10-ig terjedő cellákban van egy árlista, a képlet a következő:

=SUM(A1:A10)

Az összeg kiszámításához nyomja meg az Entert. Az eredmény az elején kiválasztott cellában jelenik meg.

Hogyan adhatom hozzá a 20%-os adót?

A 20%-os adó hozzáadása egy adott összeghez egy egyszerű képletet foglal magában, amely könnyen kiszámítható. Íme a lépésről lépésre történő eljárás:

1. Határozza meg az összeget, amelyhez hozzá kívánja adni az adót.

Tegyük fel, hogy egy 100 $-os vásárláshoz 20%-os adót szeretne hozzáadni.

2. Számítsa ki a hozzáadandó adó összegét.

Az adó összegének kiszámításához szorozza meg a vásárlás összegét 20%-kal (vagy 0,2-vel). Ebben az esetben az adó 20 $ lenne. (100 x 0,2 = 20)

3. Adja hozzá az adó összegét a vásárlás összegéhez.

Adja hozzá az adó összegét az eredeti vásárlási összeghez, hogy megtalálja a végső végösszeget. Ebben az esetben a végösszeg 120 dollár lenne. (100 $ + 20 $ = 120 $)

Tehát ahhoz, hogy egy adott összeghez hozzáadjuk a 20%-os adót, csak meg kell szoroznunk az eredeti összeget az adó százalékával (tizedesjegyben), majd az eredményt hozzá kell adnunk az eredeti összeghez. Ez a képlet bármilyen adószázalékra használható, amelyet hozzá akar adni.