A nyereségesség maximalizálása:


Minden vállalkozó maximalizálni akarja a jövedelmezőséget, és a pénzügyi mutatók megértése kulcsfontosságú e cél eléréséhez. Az egyik legfontosabb arányszám, amelyet elemezni kell, az eladás-visszatérülési arány, amely azt méri, hogy egy vállalat mennyi nyereséget termel minden egyes dollár bevételre vetítve. Ennek az arányszámnak a kiszámításával az üzlettulajdonosok jobban megérthetik vállalatuk jövedelmezőségét, és megalapozott döntéseket hozhatnak annak növelése érdekében.

Az árbevétel-arányos megtérülés kiszámításához két kulcsszámot kell ismernie: a bevételt és a kiadásokat. A bevétel a vállalat által megkeresett teljes pénzösszeg, míg a kiadások a bevétel megtermeléséhez felmerült költségek. Az árbevétel-arányos megtérülés kiszámításának képlete a következő:

Értékesítési megtérülési ráta = nettó bevétel / összes bevétel

A nettó bevétel a vállalat által termelt nyereség, miután a bevételből minden költséget levontak. A teljes bevétel a vállalat által egy adott időszak alatt megkeresett teljes pénzösszeg. Ha a nettó jövedelmet elosztjuk a teljes árbevétellel, megkapjuk az árbevétel megtérülési arányt, amelyet százalékban fejezünk ki.

Például, ha egy vállalat 1 000 000 $ bevételt termel, és 800 000 $ kiadásai vannak, akkor a nettó jövedelme 200 000 $. Az árbevétel-arányos megtérülés a következőképpen számítható ki:

Árbevétel-arányos megtérülés = 200 000 $ / 1 000 000 $ = 0,2 vagy 20%

Ez azt jelenti, hogy minden egyes dollár bevétel után a vállalat 20 cent nyereséget termel.

Az eladás-visszatérülési arány elemzése segíthet az üzlettulajdonosoknak megérteni, hogy vállalatuk hogyan teljesít az iparági standardokhoz képest. Ha például egy adott iparágban az átlagos eladás-visszatérülési arány 10%, és az Ön vállalatának aránya 20%, ez azt jelzi, hogy az Ön vállalata nyereségesebb, mint az iparági átlag. Másrészt, ha az Ön vállalatának aránya az iparági átlag alatt van, az annak a jele lehet, hogy át kell értékelnie a kiadásait vagy az árképzési stratégiáját.

Az eladások megtérülési arányának elemzése mellett az üzlettulajdonosok lépéseket tehetnek annak növelése érdekében. Ennek egyik módja a bevételek növelése a kiadások állandó szinten tartása mellett. Ezt marketingtevékenységekkel, az ügyfélkör bővítésével vagy új termékek vagy szolgáltatások bevezetésével lehet elérni. Az értékesítés utáni megtérülési arány növelésének másik módja a kiadások csökkentése a bevételek állandó szinten tartása mellett. Ezt úgy lehet elérni, hogy jobb árakat tárgyalunk ki a beszállítókkal, csökkentjük a pazarlást, vagy javítjuk a hatékonyságot.

Összefoglalva, az értékesítés megtérülési arányának megértése alapvető fontosságú azon vállalkozók számára, akik maximalizálni szeretnék a nyereségességet. A képlet ismeretében és az arány elemzésével az üzlettulajdonosok megalapozott döntéseket hozhatnak a bevételek növelése, a kiadások csökkentése és végső soron a nagyobb nyereség elérése érdekében.

FAQ
Hogyan számolja ki a veszteséges nyereséget a bevételekkel és a kiadásokkal?

Egy vállalkozás nyereségének és veszteségének kiszámításához össze kell hasonlítani az adott időszakban elért összes bevételt az összes felmerült kiadással. A nyereség és veszteség kiszámításának folyamata a következő lépésekre bontható:

1. Határozza meg a teljes bevételt: A teljes bevétel a vállalkozás működéséből származó összes pénzösszeg összege, beleértve az árbevételt, a kamatbevételt és minden egyéb bevételi forrást. Ezt úgy lehet kiszámítani, hogy az adott időszak összes bevételi forrását összeadjuk.

2. Számítsa ki az összes kiadást: Az összes költség a vállalkozás működésével kapcsolatban felmerülő költségek, amelyek magukban foglalják a béreket, a bérleti díjat, a közüzemi díjakat, az anyagköltségeket és minden egyéb költséget, amely a vállalkozásnál felmerül. Ezt úgy lehet kiszámítani, hogy összeadjuk az adott időszak összes költségét.

3. Vonja le az összes költséget az összes bevételből: Az összes bevétel és az összes kiadás közötti különbség a vállalkozás nyeresége vagy vesztesége. Ha az összes bevétel nagyobb, mint az összes kiadás, akkor a vállalkozás nyereséget ért el. Ha az összes kiadás nagyobb, mint az összes bevétel, akkor a vállalkozás veszteséges.

Például, ha egy vállalkozás egy adott időszakban 100 000 $ bevételt ér el, és 80 000 $ kiadásai vannak, akkor a nyereség 20 000 $ (100 000 $ – 80 000 $). Ha a bevétel kevesebb, mint a kiadás, a veszteséget úgy kell kiszámítani, hogy a bevételből kivonjuk a kiadásokat. A nyereség és veszteség kiszámításának megértése kulcsfontosságú a vállalkozások számára, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak pénzügyi helyzetükről és tervezhessenek a jövőre nézve.

Mi az értékesítési arány képlete?

Az értékesítési arány annak mérőszáma, hogy egy vállalat mennyire képes bevételt termelni az értékesítési tevékenységéből. Ezt úgy számítják ki, hogy a vállalat árbevételét elosztják az összes eszközzel. Az értékesítési arány képlete a következő:

Értékesítési arány = árbevétel / összes eszköz

Például, ha egy vállalatnak 1 millió dollár árbevétele és 500 000 dollár összes eszköze van, akkor az értékesítési aránya a következő:

Értékesítési arány = 1 000 000 $ / 500 000 $ = 2

Ez azt jelenti, hogy a vállalat minden egyes 1 dollárnyi eszközre 2 dollár árbevételt termel. Az értékesítési arány hasznos mérőszám a befektetők és az elemzők számára annak értékeléséhez, hogy egy vállalat mennyire hatékonyan termel bevételt az eszközeiből. A magasabb értékesítési arány azt jelzi, hogy a vállalat képes több bevételt termelni az eszközeiből, míg az alacsonyabb értékesítési arány a vállalat értékesítési tevékenységének hatékonysági hiányosságaira utalhat.

Mi az értékesítés megtérülési aránya?

Az értékesítési árbevétel megtérülési mutató, más néven nettó nyereséghányad, egy olyan pénzügyi teljesítménymutató, amely egy vállalat jövedelmezőségét méri a nettó nyereségnek a teljes értékesítési árbevétel százalékában való kifejezése révén. Ezt úgy számítják ki, hogy a nettó nyereséget (bruttó nyereség mínusz működési költségek és adók) elosztják a teljes értékesítési árbevétellel.

Az árbevétel megtérülési mutató segít az üzlettulajdonosoknak és a befektetőknek megérteni, hogy egy vállalat milyen jól termel nyereséget az értékesítési tevékenységéből. A magasabb arány azt jelzi, hogy a vállalat nyereségesebb és hatékony a költségek ellenőrzésében, míg az alacsonyabb arány arra utal, hogy a vállalat esetleg nehezen tud nyereséget termelni az eladásaiból.

Például, ha egy vállalat nettó nyeresége 100 000 $ és teljes értékesítési bevétele 1 000 000 $, akkor az értékesítés megtérülési aránya 10% (100 000 / 1 000 000 x 100). Ez azt jelenti, hogy minden egyes dollár árbevétel után a vállalat 10 cent nettó nyereséget termel.

Az üzlettulajdonosok az árbevétel megtérülési arányt arra használhatják, hogy összehasonlítsák vállalatuk jövedelmezőségét az azonos iparágban vagy szektorban működő versenytársaival. Emellett viszonyítási alapként is használható a vállalat pénzügyi teljesítményének időbeli mérésére, valamint az értékesítés, a költségkontroll vagy a működési hatékonyság terén javításra szoruló területek azonosítására.