Kereshető PDF-ek létrehozása: A Step-by-Step Guide


A PDF-ek népszerű fájlformátumot jelentenek a dokumentumok megosztásához, de ha nem kereshetőek, nagy kihívást jelenthetnek a keresés szempontjából. A kereshető PDF dokumentumok szövege kereshető, másolható és beilleszthető, ami megkönnyíti a dokumentumon belüli konkrét információk megtalálását. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan teheti kereshetővé a PDF-et néhány egyszerű lépésben.

1. lépés: Szkennelje be a dokumentumot

A kereshető PDF létrehozásának első lépése a dokumentum beolvasása. Használjon olyan szkennert, amely képes kereshető PDF-eket létrehozni, vagy olyan szoftvert, amely képes a beolvasott képeket kereshető szöveggé alakítani. Ha szkennert használ, a dokumentum mentésekor mindenképpen válassza a „Kereshető PDF” opciót.

2. lépés: OCR-szoftver használata

Az OCR (optikai karakterfelismerő) szoftver a beolvasott képek kereshető szöveggé alakítására szolgál. Számos OCR szoftver áll rendelkezésre, például az Adobe Acrobat, az ABBYY FineReader és a Readiris. Válassza ki az igényeinek leginkább megfelelő szoftvert, és kövesse az utasításokat a beolvasott dokumentum kereshető szöveggé alakításához.

3. lépés: A dokumentum szerkesztése

Miután a beolvasott dokumentumot kereshető szöveggé alakította, szükség lehet néhány szerkesztésre. Használjon egy PDF-szerkesztő szoftvert, például az Adobe Acrobat programot, hogy elvégezze a szükséges változtatásokat a dokumentum szövegén, képein vagy formázásán. Könyvjelzőket vagy hiperhivatkozásokat is hozzáadhat a dokumentum navigálhatóságának javítása érdekében.

4. lépés: A dokumentum mentése

Végül mentse el a dokumentumot kereshető PDF-ként. Válassza a „Mentés másként” lehetőséget, és fájlformátumként válassza a „PDF”-et. Győződjön meg róla, hogy a dokumentum mentése előtt bejelölte a „Kereshető” opciót. Ez biztosítja, hogy a PDF kereshető legyen, és könnyen kereshető, másolható és beilleszthető legyen.

Következtetés

A kereshető PDF létrehozása egyszerű folyamat, amellyel időt takaríthat meg, és megkönnyítheti az információk megtalálását a dokumentumokban. Ha ezt a négy lépést követi, kereshető PDF-et hozhat létre, amelyben könnyű navigálni és szerkeszteni. Akár beolvasott dokumentumból hoz létre PDF-et, akár egy meglévő PDF-et alakít át, az OCR szoftver segítségével kereshetővé teheti a PDF-et.

FAQ
Hogyan tehetem kereshetővé a PDF-et Acrobat nélkül?

Többféle módon is kereshetővé tehet egy PDF-et az Acrobat használata nélkül. Íme néhány módszer, amelyet kipróbálhat:

1. Használja a Google Drive-ot: Ha rendelkezik Google-fiókkal, feltöltheti a PDF-fájlt a Google Drive-ra, és átalakíthatja Google Dokumentumok dokumentumává. A konvertálás után a beépített OCR (optikai karakterfelismerő) eszközzel kereshetővé teheti a szöveget. Ehhez nyissa meg a dokumentumot, és válassza a „Fájl” > „Letöltés” > „PDF dokumentum (.pdf)” menüpontot. Ez letölti a Google Docs dokumentumot kereshető PDF formátumban.

2. Használjon online OCR eszközt: Számos online OCR-eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítségével kereshetővé teheti a PDF-et. Néhány népszerű lehetőség a FreeOCR, az OnlineOCR és az OCR.space. Egyszerűen töltse fel PDF-fájlját az eszközbe, és hagyja, hogy az elvégezze a többit.

3. Használja az Adobe Scan szolgáltatást: Az Adobe Scan egy ingyenes alkalmazás iOS és Android eszközökre, amely képes dokumentumokat beolvasni és kereshető PDF-be konvertálni. Egyszerűen nyissa meg az alkalmazást, készítsen fényképet a dokumentumról, és hagyja, hogy az alkalmazás elvégezze a többit. Miután a dokumentumot beolvasta, kereshető PDF-ként mentheti el.

4. Használja a Microsoft Wordöt: Ha rendelkezik Microsoft Word programmal, akkor a programban megnyithatja a PDF-fájlt, és Word-dokumentumként mentheti el. Ha a dokumentum Word formátumban van, a beépített OCR eszközzel kereshetővé teheti a szöveget. Ehhez nyissa meg a dokumentumot a Wordben, és válassza a „Fájl” > „Mentés másként” > „PDF” lehetőséget. Ezzel a dokumentumot kereshető PDF-ként menti el.

Összességében többféle módon is kereshetővé tehető egy PDF az Acrobat használata nélkül. A rendelkezésre álló eszközök és a személyes preferenciák alapján válassza ki a legmegfelelőbb módszert.

Lehet egy PDF kereshető?

Igen, a PDF lehet kereshető. Valójában a kereshető PDF nagyon hasznos lehet, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen megtaláljanak egy adott szöveget vagy információt a dokumentumban. A PDF kereshetővé tételéhez optikai karakterfelismerő (OCR) szoftverre van szükség. Az OCR úgy működik, hogy elemzi a szöveget egy képen, például egy szkennelt dokumentumban, és azt kereshető és szerkeszthető szöveggé alakítja. Számos OCR szoftver áll rendelkezésre, amelyek közül néhány ingyenes, néhány pedig fizetős. Ha már van egy kereshető PDF, akkor a PDF-megjelenítőn belül a keresési funkciót használhatja a dokumentumban található bizonyos szavak vagy kifejezések megkeresésére.

Hogyan engedélyezhetem a keresés funkciót egy PDF-ben?

A Keresés funkció engedélyezése a PDF-ben attól függ, hogy milyen szoftvert használ a PDF megtekintéséhez. Az alábbiakban néhány általánosan használt szoftver lépéseit ismertetjük:

1. Adobe Acrobat Reader: Nyissa meg a PDF-et az Adobe Acrobat Reader programban. Nyomja le a Ctrl+F billentyűkombinációt PC-n vagy a Command+F billentyűkombinációt Mac számítógépen, vagy kattintson a nagyító ikonra az eszköztáron. Ez megnyitja a Keresés mezőt. Írja be a keresendő szót vagy kifejezést, és nyomja le az Entert. A keresési eredmények kiemelve jelennek meg a dokumentumban.

2. Előnézet (Mac): Nyissa meg a PDF-et az előnézetben. Nyomja meg a Command+F billentyűkombinációt, vagy kattintson a nagyító ikonra az eszköztáron. Ez megnyitja a keresőmezőt. Írja be a keresett szót vagy kifejezést, és nyomja le az Entert. A keresési eredmények kiemelve jelennek meg a dokumentumban.

3. Google Chrome: Nyissa meg a PDF-et a Google Chrome-ban. Nyomja le a Ctrl+F billentyűkombinációt PC-n vagy a Command+F billentyűkombinációt Macen, vagy kattintson a jobb felső sarokban lévő hárompontos menüre, és válassza a „Keresés” lehetőséget. Ez megnyitja a Keresés mezőt. Írja be a keresendő szót vagy kifejezést, és nyomja le az Entert. A keresési eredmények kiemelve jelennek meg a dokumentumban.

4. Firefox: Nyissa meg a PDF-et a Firefoxban. Nyomja meg a Ctrl+F billentyűkombinációt PC-n vagy a Command+F billentyűkombinációt Macen, vagy kattintson a jobb felső sarokban lévő háromsoros menüre, és válassza a „Keresés ebben a PDF-ben” lehetőséget. Ez megnyitja a Keresés mezőt. Írja be a keresett szót vagy kifejezést, és nyomja le az Entert. A keresési eredmények kiemelve jelennek meg a dokumentumban.

A Keresés funkció engedélyezése egy PDF-ben egyszerű folyamat, és néhány kattintással elvégezhető. Ez a funkció különösen akkor hasznos, ha egy hosszú PDF-dokumentumban kell keresni egy adott információt.