A végső útmutató a végösszegek automatizálásához a Microsoft Excelben


Az Excel az egyik legszélesebb körben használt táblázatkezelő program a világon. Nagy teljesítményű eszköz, amely segít az adatok kezelésében, a számítások elvégzésében és az információk elemzésében. Az egyik leggyakoribb feladat az Excelben az összegek kiszámítása egy adathalmazra vonatkozóan. Ez időigényes folyamat lehet, különösen, ha sok adattal kell dolgoznia. Szerencsére az Excel rendelkezik egy olyan funkcióval, amely lehetővé teszi az összegek kiszámításának automatizálását. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan továbbíthatja az összegeket egy táblázatkezelőből egy összesítő táblázatkezelőbe a Microsoft Excelben.

1. lépés: A forráslap beállítása

Az összegek továbbításának első lépése egy táblázatkezelőből egy összesítő táblázatkezelőbe a forráslap beállítása. Ez az a lap, amely tartalmazza azokat az adatokat, amelyekre összegeket szeretne kiszámítani. A forráslap beállításához létre kell hoznia egy táblázatot, amely felsorolja az adatokat. A táblázatnak rendelkeznie kell egy fejléc sorral, amely felsorolja az oszlopcímeket, és minden sornak tartalmaznia kell azokat az adatokat, amelyekre összegeket szeretne kiszámítani. Miután beállította a forráslapot, továbbléphet a következő lépésre.

2. lépés: Az összesítő lap létrehozása

A következő lépés az összesítő lap létrehozása. Ez az a lap, amely a forráslapon lévő adatok összegeit fogja tartalmazni. Az összesítő lap létrehozásához meg kell nyitnia egy új munkalapot az Excelben. Ez a munkalap lesz az összesített számítások tárolására. Bármilyen nevet adhat ennek a munkalapnak, de célszerű olyan nevet adni, amely tükrözi a munkalap célját.

3. lépés: Az összegek kiszámítása

A következő lépés a forráslapon lévő adatok összegének kiszámítása. Ehhez az Excelben a SUM funkciót kell használnia. A SUM függvény összead egy cellatartományt, és visszaadja az összeget. A SUM függvény használatához ki kell jelölnie azt a cellát, ahol az összeget szeretné megjeleníteni, majd a képletsorba be kell írnia a =SUM( parancsot. Ezután ki kell választania az összesíteni kívánt cellatartományt, és meg kell nyomnia az Enter billentyűt. Az összeg ezután megjelenik a kiválasztott cellában.

4. lépés: Az összegek összekapcsolása az összesítő laphoz

Az utolsó lépés a forráslap összegeinek összekapcsolása az összesítő laphoz. Ehhez ki kell jelölnie a főösszeg lapon azt a cellát, ahol a főösszeg meg kíván jelenni. Ezután a képletsorba be kell írnia az = értéket, majd a forráslapra kell navigálnia. Ezt az Excel ablak alján található lapfülre kattintva teheti meg. Miután kiválasztotta a forráslapot, rá kell kattintania arra a cellára, amely tartalmazza a linkelni kívánt végösszeget. A cellahivatkozás ekkor megjelenik a képletsorban. Ezután meg kell nyomnia az Enter billentyűt, és a végösszeg összekapcsolódik a végösszeg lapjával.

Összefoglalva, az összegek továbbítása egy táblázatkezelő lapról egy összesítő lapra egy egyszerű folyamat, amellyel sok időt és energiát takaríthat meg. Ha ezt a négy egyszerű lépést követi, automatizálhatja az összegek kiszámításának folyamatát a Microsoft Excelben. Akár kis, akár nagy adathalmazzal dolgozik, ez a technika segíthet az adatok hatékonyabb és eredményesebb kezelésében.

FAQ
Hogyan vihetem át az adatokat az Excelben az 1. lapról a 2. lapra?

Az Excelben az 1. lapról a 2. lapra történő adatátvitelhez használhat képletet vagy függvényt. Íme néhány lehetőség:

1. Másolás és beillesztés: Kiválaszthatja az 1. lapról átvinni kívánt adatokat tartalmazó cellákat, és a másolás és beillesztés funkcióval áthelyezheti az adatokat a 2. lapra.

2. Kapcsolja össze a cellákat: A 2. lap celláit is összekapcsolhatja az 1. lap celláival. Ez kapcsolatot hoz létre a két lap között, így az 1. lapon végrehajtott módosítások automatikusan frissülnek a 2. lapon. A cellák összekapcsolásához jelölje ki a 2. lapon azt a cellát, ahol az adatokat szeretné megjeleníteni, írja be az „=” billentyűt, majd kattintson az 1. lap azon cellájára, amely az átvinni kívánt adatokat tartalmazza.

3. VLOOKUP: Ha nagy mennyiségű adatot kell átvinnie az 1. lapról a 2. lapra, használhatja a VLOOKUP funkciót. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy megkeressen egy adott értéket az 1. lapon, és visszaadja a megfelelő értéket a 2. lap ugyanazon sorából. A VLOOKUP funkció használatához az 1. lapon létre kell hoznia egy táblázatot az átvinni kívánt adatokkal és az egyes sorok egyedi azonosítójával. Ezután a 2. lapon a VLOOKUP funkcióval megkeresheti az egyedi azonosítót, és visszaadhatja a megfelelő adatokat az 1. lapról.

4. INDEX-ILLESZTÉS: Egy másik lehetőség a lapok közötti adatátvitelre az INDEX-MATCH funkció. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy egy adott értéket keressen egy táblázatban, és visszaadja a megfelelő értéket ugyanannak a sornak egy másik oszlopából. Az INDEX-MATCH funkció használatához az 1. lapon létre kell hoznia egy táblázatot az átvinni kívánt adatokkal és minden sorhoz egy egyedi azonosítóval. Ezután a 2. lapon az INDEX-MATCH funkcióval megkeresheti az egyedi azonosítót, és visszaadhatja a megfelelő adatokat az 1. lapról.

Hogyan húzhatok át adatokat az egyik Excel-táblázatból a másikba?

Az egyik Excel-táblázatból egy másikba többféleképpen is átvihetünk információkat. Íme három gyakori módszer:

1. Másolás és beillesztés: Kiválaszthatja a másolni kívánt cellákat a forrástáblázatban, kattintson rájuk a jobb gombbal, és válassza a „Másolás” lehetőséget, vagy nyomja le a Ctrl+C billentyűkombinációt. Ezután lépjen a céltáblázatba, jelölje ki azt a cellát, ahová be szeretné illeszteni az információt, kattintson rá a jobb gombbal, és válassza a „Beillesztés” lehetőséget, vagy nyomja meg a Ctrl+V billentyűkombinációt. Ezáltal az információ beillesztésre kerül az új táblázatba.

2. Cellák összekapcsolása: Egy másik lehetőség a két táblázat celláinak összekapcsolása. Ehhez jelölje ki a céltáblázatban azt a cellát, ahol az információt szeretné megjeleníteni, és írjon be egy egyenlőségjelet (=). Ezután navigáljon a forrás táblázatkezelő táblázatba, és kattintson a hivatkozni kívánt cellára. Nyomja meg az Enter billentyűt, és a forráscella információi megjelennek a célcellában. Ha megváltoztatja a forráscellában lévő információt, az automatikusan frissül a célcellában.

3. Adatok importálása: Ha nagy mennyiségű adatot szeretne átvinni az egyik táblázatkezelőből a másikba, használhatja az „Importálás” funkciót. Ehhez lépjen a céltáblázatban az „Adatok” fülre, és válassza a „Más forrásból” lehetőséget. Válassza az „Excelből” lehetőséget, és keresse meg a forrás táblázatkezelőt. Válassza ki az importálni kívánt munkalapot, és kövesse az utasításokat az importálni kívánt adatok kiválasztásához.

Bármelyik módszert is választja, fontos, hogy az információk mindkét táblázatkezelőben helyesen legyenek formázva, hogy pontosan átvihetőek legyenek. Emellett legyen tisztában a forrástáblázatban található képletekkel vagy hivatkozásokkal, amelyek hatással lehetnek az új táblázatba átvett információkra.