A szabadalmaztatás művészete: A találmány védelme


Egy új termék feltalálása izgalmas élmény, de idegőrlő is lehet. Biztosra akarsz menni, hogy az ötleted védve legyen a potenciális tolvajoktól, akik megpróbálhatnak hasznot húzni a kemény munkádból. A jó hír az, hogy találmányát szabadalommal védheti meg. Mi van azonban, ha a találmánya olyasmi, amit egy már feltalált termékkel együtt használnának? Hogyan lehet szabadalmaztatni valamit, ami egy már létező termékhez kapcsolódik? Íme egy útmutató, amely segít szabadalmaztatni valamit, amit egy már feltalált termékkel együtt használnának.

Végezze el a kutatást

Az első lépés egy már létező termékkel kapcsolatos dolog szabadalmaztatásához az, hogy felkutassa, létezik-e már szabadalom az adott termékre vagy valami hasonlóra. Ezt megteheti az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalának (USPTO) adatbázisában való kereséssel. Így elkerülheti, hogy időt és pénzt pazaroljon egy olyan találmányra, amelyet nem lehet szabadalmaztatni.

Győződjön meg arról, hogy találmánya új és nem nyilvánvaló

A találmányának újnak és nem nyilvánvalónak kell lennie ahhoz, hogy szabadalmaztatható legyen. Ez azt jelenti, hogy találmányának jelentősen meg kell különböznie mindattól, ami már létezik. Nem lehet olyasmi, ami a termék területén jártas személy számára nyilvánvaló lenne. Annak megállapításához, hogy találmánya új és nem nyilvánvaló-e, elvégezhet egy szabadalmaztathatósági keresést, vagy felkérhet egy szabadalmi ügyvivőt, hogy segítsen Önnek.

Határozza meg a szükséges szabadalom típusát

Háromféle szabadalom létezik: használati szabadalom, formatervezési mintaoltalom és növényszabadalom. A használati szabadalom a leggyakoribb típus, amelyet új és hasznos találmányokra vagy eljárásokra használnak. A formatervezési mintaoltalom új, eredeti és díszes formatervezési mintákra vonatkozik. A növényszabadalmak az ivartalanul szaporodó növényekre vonatkoznak. Határozza meg, hogy az Ön találmányának melyik szabadalomtípus felel meg.

Szabadalmi bejelentés benyújtása

Miután megállapította, hogy találmánya új és nem nyilvánvaló, és kiválasztotta a megfelelő szabadalomtípust, benyújthatja szabadalmi bejelentését az USPTO-hoz. A bejelentésnek tartalmaznia kell a találmány részletes leírását, rajzokat (ha van ilyen), valamint a találmány terjedelmét meghatározó igényeket. A bejelentést online vagy postai úton is benyújthatja.

Következtetés

Egy meglévő termékkel kapcsolatos dolog szabadalmaztatása kihívást jelentő és összetett folyamat lehet. Gondos kutatással és tervezéssel azonban megvédheti találmányát, és megakadályozhatja, hogy mások hasznot húzzanak az Ön kemény munkájából. Ne feledje, hogy végezze el a kutatást, győződjön meg arról, hogy találmánya újszerű és nem nyilvánvaló, határozza meg, milyen típusú szabadalomra van szüksége, és nyújtsa be szabadalmi bejelentését az USPTO-hoz. Ezekkel a lépésekkel sikeresen szabadalmaztathat valamit, amit egy már feltalált termékkel használna.

FAQ
Fel lehet-e találni valamit, ami már létezik?

Nem, nem lehet feltalálni valamit, ami már létezik. A feltalálás fogalma azt jelenti, hogy létrehozunk vagy felfedezünk valamit, amit korábban még nem készítettek vagy nem találtak meg. Ha valami már létezik, az nem tekinthető találmánynak. Lehetséges azonban meglévő ötleteket vagy termékeket továbbfejleszteni, ami innovációhoz és új találmányokhoz vezethet. Ahhoz, hogy valami valóban új és innovatív dolgot hozzunk létre, fontos, hogy kutatást és elemzést végezzünk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az ötlet még nem létezik a piacon. Ez magában foglalhat szabadalmi kutatásokat, piacelemzést és más kutatási formákat, amelyekkel meghatározható az új ötlet megvalósíthatósága és eredetisége. Végső soron a feltalálóknak ügyelniük kell arra, hogy ötleteik valóban újak és innovatívak legyenek, hogy elkerüljék a meglévő szabadalmak és szellemi tulajdon megsértését.

Szabadalmaztatható-e két meglévő termék kombinációja?

Igen, bizonyos körülmények között lehetséges két meglévő termék kombinációjának szabadalmaztatása. Ahhoz, hogy a két termék kombinációja szabadalmaztatható legyen, újszerűnek, nem nyilvánvalónak és bizonyos fokú hasznossággal vagy hasznossággal kell rendelkeznie.

Annak megállapításához, hogy két meglévő termék kombinációja újszerű-e, szabadalmi kutatást kell végezni annak biztosítására, hogy a kombinációt korábban még nem hozták nyilvánosságra vagy szabadalmaztatták. Ha a kombináció újszerűnek bizonyul, a következő lépés annak értékelése, hogy a kombináció nem nyilvánvaló-e. Ez azt jelenti, hogy a kombináció nem jelenthet nyilvánvaló megoldást az iparágban felmerülő problémára vagy szükségletre.

Végül a két termék kombinációjának rendelkeznie kell valamilyen szintű hasznossággal vagy hasznossággal. Ez azt jelenti, hogy a kombinációnak gyakorlati alkalmazással kell rendelkeznie, vagy egyedi módon kell megoldania egy problémát.

Ha két meglévő termék kombinációja megfelel ezeknek a kritériumoknak, akkor szabadalmaztatható. Fontos megjegyezni, hogy a szabadalom megszerzése összetett és időigényes folyamat lehet, amelyhez szabadalmi ügyvivő vagy ügynök segítségére lehet szükség.

Szabadalmaztathat-e olyan terméket, amely már létezik egy másik országban?

Igen, lehetséges olyan terméket szabadalmaztatni, amely már létezik egy másik országban. A szabadalmi törvények és rendeletek azonban országonként eltérőek, és az egyik országban megszerzett szabadalom nem biztosítja automatikusan ugyanazt a szabadalmi oltalmat egy másik országban. Ezért egy másik országban már létező termékre vonatkozó szabadalom megszerzésének folyamata számos tényezőtől függ, többek között annak az országnak a szabadalmi törvényeitől, ahol a termék már létezik, a termék újszerűségétől és feltalálói képességétől, valamint a termék potenciális piacától. Fontos, hogy olyan szabadalmi ügyvivővel vagy szabadalmi ügynökkel konzultáljon, aki ismeri az adott országok szabadalmi törvényeit, és végig tudja vezetni Önt a szabadalmi bejelentési folyamaton.