Számvitel:


A könyvelés a pénzügyi tranzakciók és események szisztematikus és átfogó módon történő rögzítésének folyamata. Alapvető fontosságú annak biztosítása, hogy a pénzügyi kimutatások pontosak, teljesek és megbízhatóak legyenek. A könyvelés egyik kritikus szempontja a pénzügyi kimutatások kiigazítása, hogy azok tükrözzék a szervezet tényleges pénzügyi helyzetét. A negatív kiigazítások az egyik ilyen kiigazítás, amelyet a pénzügyi kimutatásokban a hibák vagy téves állítások kijavítása érdekében végeznek.

A negatív korrekció olyan számviteli tétel, amely csökkenti egy eszköz vagy kötelezettség értékét a mérlegben. Ez csökkentheti a bevételt vagy növelheti a kiadást az eredménykimutatásban. Negatív kiigazításokra akkor kerül sor, ha a pénzügyi kimutatásokban olyan hiba vagy hibás állítás szerepel, amelyet ki kell javítani. Például, ha egy eszköz túlértékelt, negatív korrekciót hajtanak végre, hogy az értékét a helyes összegre csökkentsék.

A negatív korrekciók elvégzésének folyamata magában foglalja a hiba vagy hibás állítás azonosítását, a helyes összeg meghatározását és a szükséges bejegyzés elvégzését a számviteli rendszerben. A korrekciót azon a számlán végzik el, amelyet a hiba vagy hibás állítás érint. Például, ha egy eszköz túlértékelt, a kiigazítás az eszközszámla értékének csökkentésére történik.

Negatív korrekciókat a számviteli időszak során bármikor el lehet végezni. Lényeges azonban, hogy ezeket a pénzügyi kimutatások véglegesítése előtt végezzék el. A szükséges kiigazítások elmulasztása pontatlan pénzügyi kimutatásokat eredményezhet, aminek súlyos következményei lehetnek.

Összefoglalva, a negatív korrekciók a számvitel lényeges részét képezik. A pénzügyi kimutatásokban szereplő hibák és téves állítások kijavítására szolgálnak annak biztosítása érdekében, hogy azok a szervezet tényleges pénzügyi helyzetét tükrözzék. A negatív kiigazítások a hiba vagy hibás állítás azonosításával, a helyes összeg meghatározásával és a szükséges bejegyzés elvégzésével történnek a számviteli rendszerben. A pénzügyi kimutatások pontosságának és megbízhatóságának biztosítása érdekében döntő fontosságú, hogy ezeket a kiigazításokat még a pénzügyi kimutatások véglegesítése előtt elvégezzék.

FAQ
Hogyan jeleníthetünk meg negatívot a számvitelben?

A számvitelben a negatív összeget jellemzően úgy jelenítik meg, hogy a szám elé egy mínusz jelet (-) tesznek. Ez azt jelzi, hogy az összeg nem jóváírás (vagy bevétel), hanem terhelés (vagy kiadás).

Például, ha egy vállalatnak 500 dolláros kiadása keletkezik, a tranzakciót a következőképpen rögzítik:

Költségszámla 500 $

Pénztárszámla – 500 $

A Pénztárszámlán az 500 $ előtt lévő mínusz jel azt jelzi, hogy az összeg nem jóváírás (vagy bevétel), hanem terhelés (vagy kiadás). Ez azt jelenti, hogy a vállalat 500 dollárt fizetett ki készpénzben a kiadásra, csökkentve ezzel a készpénzállományt.

Hasonlóképpen, ha egy ügyfél tartozik a vállalatnak 1000 dollárral, de nem fizet, a tranzakciót a következőképpen rögzítik:

Követelések 1.000 USD

Követeléskiesés költsége – 1.000 USD

Itt a Követeléskiesés költsége számlán az 1.000 USD előtt lévő mínusz jel azt jelzi, hogy az összeg nem jóváírás (vagy bevétel), hanem terhelés (vagy kiadás). Ez azt jelenti, hogy a vállalat 1000 USD veszteséget számol el a vevő fizetésképtelensége miatt, ami csökkenti a mérlegben szereplő követelések összegét.

Összefoglalva, a negatív összeget a számvitelben általában úgy jelenítik meg, hogy a szám elé egy mínusz jelet (-) tesznek, hogy jelezzék, hogy az nem jóváírás (vagy bevétel), hanem terhelés (vagy kiadás).

Hogyan kell negatív naplóbejegyzést írni?

A negatív naplóbejegyzést fordított naplóbejegyzésnek is nevezik. Ez egy olyan naplóbejegyzés, amely egy korábban rögzített naplóbejegyzés törlésére vagy visszafordítására szolgál. A negatív naplóbejegyzéseket általában hibák javítására, bejegyzések kiigazítására vagy korábban rögzített elhatárolások visszavonására használják.

Negatív naplóbejegyzés írásához a következőket kell tennie:

1. Azonosítsa az eredeti naplóbejegyzést, amelyet vissza kell vonni.

2. Határozza meg azokat a számlákat, amelyeket az eredeti naplóbejegyzés érintett.

3. Hozzon létre egy új naplóbejegyzést, amely visszafordítja az eredeti bejegyzést az eredeti bejegyzés által érintett számlák megterhelésével vagy jóváírásával.

4. Írjon rövid magyarázatot arra, hogy a naplóbejegyzés miért kerül visszafordításra a leírás vagy a megjegyzés mezőbe.

Tegyük fel például, hogy egy vállalat egy 500 dolláros irodaszerek kifizetését rossz számlára könyvelte, pedig a helyes számlának az irodai költségeknek kellett volna lennie. A hiba kijavításához a vállalatnak negatív naplóbejegyzést kell írnia az alábbiak szerint:

Terheli az irodaszereket 500 $

Hitelezi az irodai kiadásokat 500 $

Megjegyzés: Az előző naplóbejegyzésben szereplő hiba kijavítása.

Ezzel az eredeti bejegyzés visszafordul, és a helyes számla kerül megterhelésre és jóváírásra. Ez biztosítja, hogy a számlák pontosan tükrözzék a vállalat pénzügyi tranzakcióit.

Hogyan kell a negatív pénzeszközöket a mérlegben rögzíteni?

A negatív készpénz a mérlegben kötelezettségként kerül rögzítésre. Ez azt jelenti, hogy a vállalat tartozik valakinek. A negatív pénzeszköz leggyakoribb oka a bankszámla-túllépés. Ebben az esetben a bankszámla negatív egyenleggel rendelkezik, ami kötelezettségként jelenik meg a mérlegben.

A negatív pénzeszközök mérlegben való rögzítéséhez kövesse az alábbi lépéseket:

1. Határozza meg a negatív pénzforgalmi egyenleg okát. Ez segít meghatározni, hogyan kell a kötelezettséget besorolni.

2. Hozzon létre egy kötelezettségszámlát a mérlegben a negatív készpénzegyenleg rögzítésére. Ezt a számlát úgy kell elnevezni, hogy például „Banki folyószámlahitel” vagy „Negatív pénzmaradvány”.

3. Írja be a negatív készpénzegyenleg összegét a forrásszámla hiteleként. Ez növeli a kötelezettséget, jelezve, hogy a vállalat tartozik valakinek.

4. Ha a negatív készpénzegyenleg egy bankszámla túlterheléséből adódik, a vállalatnak kapcsolatba kell lépnie a bankjával a probléma mielőbbi megoldása érdekében. Amint a probléma megoldódott, és a számla pozitív egyenleggel rendelkezik, a kötelezettségszámla megszüntethető, és a mérleg ennek megfelelően frissíthető.

Összefoglalva, a mérlegben a negatív pénzeszközöket kötelezettségként rögzítik, létrehozva egy megfelelő kötelezettségszámlát, és a negatív pénzeszköz összegét a számlán jóváírásként könyvelik.