Miért nem kell a texasi munkaerő S-Corp tulajdonosoknak munkanélküliségi adót fizetniük


Texasban sok olyan kisvállalkozás-tulajdonos él, aki S-Corporationként működik. Az S-Corporations népszerű választás a kisvállalkozások számára, mivel adókedvezményeket és felelősségvédelmet kínálnak. A munkanélküliségi adók tekintetében azonban némi zűrzavar van azzal kapcsolatban, hogy a texasi S-Corp tulajdonosok mentesülnek-e az adófizetés alól. A válasz igen, és itt van, hogy miért.

Először is fontos megérteni, hogy mi is az a munkanélküliségi adó. Ezeket az adókat a munkáltatók fizetik a munkanélküli ellátások finanszírozására azoknak a munkavállalóknak, akik önhibájukon kívül veszítették el állásukat. Texasban a munkanélküliségi adó mértéke a vállalkozás iparágától és a korábbi elbocsátásoktól függően változik. A munkáltatóknak ezt az adót a munkavállalóik nevében kell megfizetniük, de nem saját maguk, mint tulajdonosok nevében.

Texasban S-Corporation tulajdonosként Ön részvényesnek és nem munkavállalónak minősül. Ez azt jelenti, hogy nem jogosult munkanélküli ellátásra, és nem köteles munkanélküli adót fizetni a saját jövedelme után. Ehelyett csak az S-Corporation alkalmazottjaként szerzett jövedelme után kell munkanélküliségi adót fizetnie.

A texasi S-Corp tulajdonosok azért is mentesülnek a munkanélküliségi adó alól, mert nem minősülnek önálló vállalkozónak. Az önálló vállalkozók felelősek a saját munkanélküliségi adójuk befizetéséért, de az S-Corp tulajdonosok nem minősülnek annak. Ezért nem kell munkanélküliségi adót fizetniük a saját jövedelmük után.

Fontos megjegyezni, hogy bár a texasi S-Corp tulajdonosok mentesülnek a munkanélküliségi adó megfizetése alól, mégis kötelesek más adókat, például szövetségi jövedelemadót, állami jövedelemadót, valamint társadalombiztosítási és egészségügyi adót fizetni. Ezenkívül az S-Corp tulajdonosoknak konzultálniuk kell egy adószakértővel, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden adótörvénynek és szabályozásnak megfelelnek.

Összefoglalva, a texasi S-Corp tulajdonosok mentesülnek a saját jövedelmük után fizetendő munkanélküliségi adó alól, mivel nem minősülnek alkalmazottnak vagy önálló vállalkozónak. Az S-Corporation alkalmazottjaként szerzett jövedelmük után azonban továbbra is munkanélküliségi adót kell fizetniük. Mint mindig, fontos, hogy konzultáljon egy adószakértővel, hogy biztosítsa az összes adótörvény és szabályozás betartását.

FAQ
Ki tartozik a texasi munkanélküliségi adó hatálya alá?

Texasban a munkáltatókat terheli a munkanélküliségi adó. A munkáltatóknak a munkavállalóik nevében munkanélküliségi adót kell fizetniük a Texas Workforce Commission (TWC) részére. A munkanélküliségi adó az egyes munkavállalók adóköteles bérének egy bizonyos összegig terjedő százaléka. A munkáltató felelős az adók negyedévente történő bejelentéséért és befizetéséért a TWC-nek.

A munkáltatókon kívül bizonyos típusú szervezetek is munkanélküliségi adókötelesek lehetnek Texasban. Például azok a nonprofit szervezetek, amelyek egy negyedévben négy vagy több személyt foglalkoztatnak, munkanélküliségi adókötelesek lehetnek. Azok a mezőgazdasági munkáltatók, akik egy negyedévben legalább 6 250 USD bért fizetnek, vagy akik egy év húsz különböző hetében legalább tíz vagy több munkavállalót foglalkoztatnak legalább egy napon, szintén munkanélküliségi adókötelesek lehetnek.

A munkaadók számára fontos, hogy a büntetések és bírságok elkerülése érdekében betartsák a texasi munkanélküliségi adótörvényeket. A munkáltatóknak regisztrálniuk kell a TWC-nél, és munkanélküliségi adószámot kell kapniuk. A regisztráció vagy az előírt adók befizetésének elmulasztása büntetést és kamatterheket vonhat maga után.

Az S corp tulajdonosa alkalmazottnak minősül-e?

Az S-cég tulajdonosa nem tekinthető hagyományos értelemben vett munkavállalónak. Az S társaságok adózási szempontból áthárított szervezetek, ami azt jelenti, hogy a vállalat nyeresége és veszteségei a vállalat részvényeseire (tulajdonosaira) szállnak át, akik ezeket a személyes adóbevallásukban jelentik.

Ennek eredményeképpen az S társaságok tulajdonosai az IRS szemében nem minősülnek alkalmazottnak. Nem kapnak W-2 nyomtatványt, mint a hagyományos alkalmazottak, és nem vonatkoznak rájuk az olyan bérszámfejtési adók, mint a társadalombiztosítás és a Medicare. Ehelyett az S-társaságok tulajdonosai egy K-1 nyomtatványt kapnak, amely a vállalat jövedelméből való részesedésüket jelenti, és amelyet arra használnak, hogy adóbevallásukban a személyes jövedelmükről számot adjanak.

Az S társaságok tulajdonosai azonban továbbra is kaphatnak fizetést vagy egyéb kompenzációt a társaságtól a nyújtott szolgáltatásokért. Ebben az esetben a kompenzáció szempontjából alkalmazottnak tekintendők, és a társaságnak béradót kell visszatartania, és W-2 nyomtatványt kell kiállítania. Fontos megjegyezni, hogy az S-társaság tulajdonosának fizetett fizetésnek vagy kompenzációnak ésszerűnek és összehasonlíthatónak kell lennie azzal, amit egy ugyanilyen feladatokat ellátó nem tulajdonosnak fizetnének. Ezzel elkerülhető, hogy az IRS a kompenzációt nyereségfelosztásnak minősítse át, ami bizonyos adókedvezmények elvesztését eredményezheti.

Beadhatnak-e munkanélküli segélykérelmet a vállalkozók Texasban?

Texasban az üzlettulajdonosok bizonyos körülmények között jogosultak lehetnek munkanélküli ellátásra. A munkanélküli-ellátásra való jogosultsághoz az kell, hogy az üzlettulajdonos a saját bére után munkanélküli-adót fizessen, akár a saját cége alkalmazottjaként, akár egy másik cég alkalmazottjaként. Ezenkívül az üzlettulajdonosnak önhibáján kívül el kellett veszítenie a munkahelyét, például a munka hiánya vagy a munkaidő csökkentése miatt.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a vállalkozás tulajdonosa munkanélküli-ellátásért folyamodhat Texasban. Az ellátások összege azonban csökkenthető vagy megtagadható, ha a vállalkozó még mindig kap jövedelmet a vállalkozásából, vagy ha aktívan részt vesz új üzleti lehetőségek keresésében.

Fontos megjegyezni, hogy minden eset egyedi, és a munkanélküli ellátásra való jogosultság az egyéni körülményektől függően változhat. Azoknak a vállalkozótulajdonosoknak, akik nem biztosak abban, hogy jogosultak-e munkanélküli ellátásra, fel kell venniük a kapcsolatot a texasi Munkaerő Bizottsággal, vagy konzultálniuk kell egy szakképzett ügyvéddel vagy pénzügyi tanácsadóval.