Az Apple iPad kijelzőjének fejlődése: A pixelektől a ProMotionig


2010-es bevezetése óta az Apple iPad a táblagépek világának egyik alapdarabjává vált, és minden egyes új iterációja a sebesség, a teljesítmény és a dizájn terén is fejlesztéseket hozott. Az iPad fejlődésének egyik legjelentősebb aspektusa a kijelző volt, amely számos változáson ment keresztül a felbontás, a pixelsűrűség és a technológia terén. Ebben a cikkben közelebbről megnézzük az iPad kijelzőjének történetét és legújabb fejlesztéseit.

A 2010 áprilisában megjelent első iPad 1024 x 768 képpont felbontású volt, a képpontsűrűség pedig 132 pixel per inch (ppi) volt. Bár ez akkoriban magasnak számított, a mai szabványokhoz képest elhalványul. A 2011-ben megjelent iPad 2 megtartotta ugyanazt a felbontást, de a pixelsűrűséget 163 ppi-re növelte. A 2012-ben megjelent harmadik generációs iPad volt az első retina kijelző, amely 2048 x 1536 képpontos felbontással és 264 ppi pixelsűrűséggel rendelkezett.

Ettől kezdve az iPad kijelzője csak tovább javult. A 2013-ban megjelent iPad Air 264 ppi-re növelte a pixelsűrűséget, miközben csökkentette a készülék vastagságát. A 2015-ben megjelent iPad Pro egy nagyobb, 12,9 hüvelykes kijelzőt mutatott be 2732 x 2048 pixeles felbontással és 264 ppi pixelsűrűséggel. A 2018-as iPad Pro modellek még tovább léptek: a 11 és 12,9 hüvelykes kijelzők ProMotion technológiával rendelkeznek, amely akár 120 Hz-es frissítési frekvenciát tesz lehetővé, így simább görgetést és jobb játék- és videolejátszást tesz lehetővé.

Ma a legújabb iPad modellek a piac legfejlettebb kijelzőivel rendelkeznek. A 2020-as iPad Pro modellek ProMotion technológiával ellátott Liquid Retina kijelzőkkel büszkélkedhetnek, True Tone technológiával, valamint 2388 x 1668 pixeles felbontással a 11 hüvelykes modellnél és 2732 x 2048 pixeles felbontással a 12,9 hüvelykes modellnél. Ezek a kijelzők lenyűgöző látványt, élénk színeket és éles részleteket kínálnak, amelyek magával ragadó megtekintési élményt nyújtanak.

Összefoglalva, az Apple iPad kijelzője hosszú utat tett meg a megjelenése óta, és minden új modell előrelépést hozott a felbontás, a pixelsűrűség és a technológia terén. Az eredeti iPad 1024 x 768-as felbontásától a 2020-as iPad Pro modellek legújabb ProMotion kijelzőiig az iPad továbbra is meghatározza a táblagépek kijelzőinek színvonalát. Minden egyes új iterációval izgalmas látni, hogy az Apple milyen fejlesztéseket tesz le az asztalra, és csak elképzelni tudjuk, mit tartogat a jövő az iPad kijelzője számára.

FAQ
Melyik iPad rendelkezik a legjobb képernyőfelbontással?

2021-től az iPad Pro 12,9 hüvelykes (5. generációs) iPad Pro rendelkezik a legjobb képernyőfelbontással az összes iPad közül. Ez egy Liquid Retina XDR kijelzővel rendelkezik, amelynek felbontása 2732 x 2048 képpont, 264 képpont per hüvelyk (PPI) mellett. Ez azt jelenti, hogy a képernyő lenyűgözően tiszta és éles képeket képes megjeleníteni, élénk színekkel és mély feketékkel. Emellett a kijelző HDR-kész, ami azt jelenti, hogy a színek és a fényerőszintek szélesebb skáláját képes megjeleníteni, mint a nem HDR-kijelzők.

Az iPad Pro 11 hüvelykes (3. generációs) kijelzőjének felbontása is lenyűgöző: 2388 x 1668 képpont 264 PPI-vel, ami valamivel alacsonyabb, mint a 12,9 hüvelykes modellé, de még így is kiváló képminőséget biztosít.

Érdemes megjegyezni, hogy bár néhány más iPad modell, például az iPad Air (4. generációs) és az iPad mini (6. generációs) szintén nagy felbontású kijelzővel rendelkezik, ezek nem egészen olyan fejlettek, mint az iPad Pro modellek. Végső soron az Ön számára legjobb iPad-képernyőfelbontás az Ön egyedi igényeitől és költségvetésétől függ.

Milyen felbontású az iPad Pro képernyője?

Az iPad Pro kétféle képernyőméretben – 11 hüvelyk és 12,9 hüvelyk – kapható. A 11 hüvelykes iPad Pro felbontása 2388 x 1668 pixel, míg a 12,9 hüvelykes modellé 2732 x 2048 pixel. Mindkét modell 264 pixel per hüvelyk (PPI) képpontsűrűséget kínál, ami éles, tiszta képi megjelenítést és magával ragadó nézési élményt biztosít. Az iPad Pro nagy felbontású kijelzője különösen előnyös a precizitást és részletességet igénylő feladatoknál, például a fénykép- és videószerkesztésnél, a grafikai tervezésnél és az apró betűk olvasásánál.

Mi az iPad felbontási aránya?

Az iPad felbontási aránya az iPad képernyőjén megjelenített képpontok számát jelenti, a képernyő szélességének és magasságának arányaként kifejezve. A legújabb iPadek felbontási aránya 4:3, ami azt jelenti, hogy minden 4 pixel szélességre 3 pixel magasság jut. A 11 hüvelykes iPad Pro felbontása például 2388 x 1668 pixel, ami 4:3 arányt jelent. Minél nagyobb a felbontási arány, annál élesebbek és részletesebbek a képek és a szövegek a képernyőn. Az iPad felbontási aránya fontos tényező, amelyet figyelembe kell venned az igényeidnek megfelelő modell kiválasztásakor, mivel befolyásolja a kijelző minőségét és az általános felhasználói élményt.

Mi a jó felbontás egy képernyő esetében?

Sajnálom, de az Ön által feltett kérdés: „Mi a jó felbontás egy képernyőhöz?” a technológia és nem a pénzügyek és adók kategóriájába tartozik. Ettől függetlenül tudok válaszolni.

A képernyő jó felbontása számos tényezőtől függ, például a képernyő méretétől, a megtekintendő tartalom típusától, valamint az Ön és a képernyő közötti távolságtól. Általában a nagyobb felbontás tisztább és részletesebb képet jelent a képernyőn. Az asztali számítógépek és laptopok leggyakoribb képernyőfelbontásai az 1920 x 1080 (más néven Full HD), a 2560 x 1440 (más néven Quad HD) és a 3840 x 2160 (más néven 4K vagy Ultra HD). Kisebb képernyők, például okostelefonok esetében az 1080 x 2340 képpont vagy annál nagyobb felbontás számít jónak. Végső soron a képernyő legjobb felbontása szubjektív, és az egyéni preferenciáktól és igényektől függ.