A franchise ereje: A franchise-adó és a franchise-jogosult előnyei


A franchise egy olyan üzleti modell, amely számos iparágban bizonyítottan sikeres. Lehetővé teszi egy vállalkozás számára, hogy kiterjessze hatókörét anélkül, hogy túl sok tőkét kellene befektetnie új helyszínekbe vagy műveletekbe. Másrészt lehetőséget nyújt a vállalkozók számára is, hogy saját vállalkozásuk tulajdonosa és működtetője lehessen, egy bevált márka támogatásával és útmutatásával. Íme néhány példa a franchise-vállalkozásokra, amelyek sikeresek voltak a saját iparágukban.

1. McDonald’s – Ez a gyorséttermi óriás talán a legismertebb franchise-vállalat a világon. A több mint 100 országban található több mint 36 000 helyszínnel a McDonald’s képes volt megőrizni a márka következetességét, miközben alkalmazkodott a helyi piacokhoz is. A franchise-tulajdonosok képzésben, támogatásban és egy több évtizeden át tökéletesített, bevált üzleti modellben részesülnek.

2. 7-Eleven – A kényelmi üzletek a modern társadalom alapelemévé váltak, és a 7-Eleven az egyik legfelismerhetőbb márka ebben az iparágban. A franchise-tulajdonosok képesek kihasználni a vállalat ellátási láncát és értékesítési hálózatát, amely lehetővé teszi számukra, hogy termékek széles választékát kínálják versenyképes áron. A 7-Eleven folyamatos képzést és támogatást is nyújt a franchise-üzemeltetőknek a siker érdekében.

3. Anytime Fitness – Az egészség és a fitnesz térnyerésével az Anytime Fitness képes volt kihasználni ezt a trendet azzal, hogy kényelmes és megfizethető edzőtermi élményt nyújt. A franchise-tulajdonosok számos képzési programhoz, marketinganyagokhoz és egy saját menedzsmentrendszerhez kapnak hozzáférést, amely sokkal egyszerűbbé teszi az edzőterem működtetését.

4. Subway – Ez a szendvicslánc több mint 100 országban több mint 44 000 telephellyel rendelkezik, ezzel a világ egyik legnagyobb franchise-vállalata. A franchise-ok átfogó képzési programot kapnak, amely a működéstől a marketingig mindent lefed. A Subway folyamatos támogatást is nyújt, beleértve a reklámokat és promóciókat, hogy a franchise-üzemeltetők megőrizzék versenyelőnyüket.

Összefoglalva, a franchise egy hatékony üzleti modell, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy kiterjesszék hatókörüket, miközben lehetőséget biztosít a vállalkozók számára, hogy saját vállalkozást birtokoljanak és működtessenek. Ez a négy példa a franchise-vállalatokra, amelyek sikeresek voltak a saját iparágukban azáltal, hogy a franchise-tulajdonosoknak a sikerhez szükséges támogatást és útmutatást nyújtották. Ha saját vállalkozás indítását fontolgatja, a franchise lehet egy életképes lehetőség, amelyet érdemes megfontolni.

FAQ
A Starbucks franchise?

Igen, a Starbucks egy franchise vállalkozás. A vállalat azonban a hagyományos franchise-modelltől némileg eltérő franchise-modell szerint működik. Ahelyett, hogy az egyes franchise-tulajdonosok saját, önálló Starbucks üzleteket üzemeltethetnének, a vállalat jellemzően saját üzleteinek tulajdonosa és üzemeltetője, néhány licencelt üzlet kivételével.

Az egyedi üzletek franchise-ba adása helyett a Starbucks licencpartnerségeket kínál olyan vállalatoknak, amelyek nem hagyományos helyszíneken, például repülőtereken, élelmiszerboltokban és más kiskereskedelmi helyszíneken működnek. Ezek a licencpartnernek lehetősége van a Starbucks termékek értékesítésére és a Starbucks márkajelzés használatára, de nem minősülnek hagyományos franchisepartnernek.

A Starbucks emellett a Starbucks College Achievement Plan nevű programot is működtet, amely lehetőséget biztosít az arra jogosult alkalmazottaknak, hogy alapdiplomát szerezzenek az Arizonai Állami Egyetemen. Ez a program nem franchise-modell, hanem az alkalmazottaknak kínált juttatás.

Összességében, bár a Starbucks franchise-modell szerint működik, ez eltér a hagyományos modelltől, és inkább a saját tulajdonú üzletekre és a licencelt partnerségekre összpontosít.

Mi a példa a franchise-adóra?

A franchise-adó példája a McDonald’s. A McDonald’s egy globális gyorsétteremlánc, amely franchise üzleti modellel működik. Franchise-adóként a McDonald’s a franchise-díjak és jogdíjak megfizetése ellenében jogot biztosít a franchise-jogosultaknak arra, hogy a vállalat márkáját, eljárásait és rendszereit használva McDonald’s üzletet üzemeltessenek. Ez az üzleti modell lehetővé tette a McDonald’s számára, hogy gyorsan terjeszkedjen világszerte, miközben minimalizálta a hagyományos üzleti terjeszkedési módszerekhez kapcsolódó kockázatokat és költségeket. A franchise-adó felelős a képzésért, a támogatásért és a marketing támogatásért a franchise-partnerei számára, míg a franchise-partnerek felelősek az üzlet napi működésének irányításáért. Ez a megközelítés nagyon sikeresnek bizonyult a McDonald’s számára, mivel segített a vállalatnak abban, hogy világszerte erős márkamegjelenést alakítson ki, és jelentős bevételt és nyereséget termeljen.

Melyik a top 10 legnépszerűbb franchise?

A franchise egy népszerű üzleti modell, amely lehetővé teszi az egyének számára, hogy egy bevált márkanév és üzleti rendszer alatt birtokoljanak és működtessenek egy vállalkozást. A világ 10 legnépszerűbb franchise vállalkozása a következő:

1. McDonald’s – Gyorsétteremlánc több mint 38 000 telephellyel világszerte.

2. 7-Eleven – Világszerte több mint 70 000 telephellyel rendelkező kisboltlánc.

3. KFC – Sült csirkére specializálódott gyorsétteremlánc, több mint 24 000 telephellyel világszerte.

4. Subway – Szendvicsboltlánc több mint 42 000 telephellyel világszerte.

5. Burger King – Burgerekre specializálódott gyorsétteremlánc, több mint 17 000 telephellyel világszerte.

6. Hertz – Autókölcsönző cég több mint 10 000 telephellyel világszerte.

7. Ace Hardware – Barkács- és barkácsáruház több mint 5000 telephellyel világszerte.

8. Dunkin’ Donuts – Kávé- és fánküzletlánc több mint 12 000 telephellyel világszerte.

9. Pizza Hut – Pizzázó étteremlánc több mint 18 000 telephellyel világszerte.

10. Marriott International – Szállodalánc több mint 7000 telephellyel világszerte.

Ezek a franchise-ok már ismert márkával, bevált üzleti modellekkel és támogatási rendszerekkel rendelkeznek, amelyek vonzóvá teszik őket a vállalkozást indítani kívánó vállalkozók számára. Fontos azonban megjegyezni, hogy egy franchise tulajdonlása jelentős befektetést és folyamatos díjakat igényel, és a siker nem garantált.