A vállalat pénzügyi helyzetének megértése: Az éves bevétel kiszámítása


Befektetőként, cégtulajdonosként vagy pénzügyi elemzőként létfontosságú egy vállalat pénzügyi helyzetének megértése. Egy vállalat pénzügyi teljesítményének értékeléséhez használt egyik legfontosabb mérőszám az éves bevétel. Az éves bevétel a vállalat által egy év alatt befolyt teljes pénzösszeg, és ez az egyik legalapvetőbb mutatója a vállalat pénzügyi egészségének. Ebben a cikkben végigvezetjük Önt egy vállalat éves bevételének kiszámításán.

Egy vállalat éves bevételének kiszámításához a vállalat eredménykimutatásával kell kezdenie. Az eredménykimutatás egy olyan pénzügyi kimutatás, amely a vállalat bevételeit és kiadásait mutatja be egy adott időszakban. A vállalat eredménykimutatása megtalálható a vállalat éves jelentésében vagy az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott dokumentumaiban.

Először is meg kell keresnie a vállalat bevételi sorát az eredménykimutatásban. Az árbevétel sor általában az eredménykimutatás tetején található, és a vállalat által az év során elért összes bevétel összegét mutatja. Ha a vállalatnak több bevételi forrása van, előfordulhat, hogy össze kell adnia az egyes bevételi forrásokból származó bevételeket, hogy megkapja a teljes bevételi számot.

Ha megvan a teljes bevételi szám, akkor azt ki kell igazítani az esetleges visszatérítésekkel vagy engedményekkel. A visszatérítések és engedmények azok az összegek, amelyeket a vállalat visszatérít az ügyfeleknek, vagy levon a bevételből a termékvisszatérítések, árengedmények vagy egyéb tényezők miatt. A vállalat nettó bevételének kiszámításához vonja le a visszatérítéseket és engedményeket a teljes bevételből.

Ezután ki kell igazítania a nettó árbevételt az eladott áruk költségével (COGS). A COGS a vállalat által értékesített áruk vagy szolgáltatások előállításának közvetlen költsége. A vállalat bruttó nyereségének kiszámításához vonja le a COGS-t a nettó árbevételből.

Végül a bruttó nyereségből le kell vonni a működési költségeket, például a béreket, bérleti díjakat és egyéb általános költségeket, hogy megkapjuk a vállalat nettó bevételét. A nettó jövedelem a végső szám, amely a vállalat pénzügyi teljesítményét mutatja az év során.

Összefoglalva, egy vállalat éves bevételének kiszámítása egy egyszerű folyamat, amely magában foglalja a vállalat eredménykimutatásából való kiindulást, és a visszatérítések, engedmények és COGS kiigazítását. Egy vállalat éves bevételének megértése alapvető fontosságú a vállalat pénzügyi helyzetének értékeléséhez és a megalapozott befektetési döntések meghozatalához. A cikkben ismertetett lépéseket követve kiszámíthatja egy vállalat éves bevételét, és jobban megértheti annak pénzügyi teljesítményét.