Marketingterv készítése: A Step-by-Step Guide


A marketing keretrendszer kidolgozása elengedhetetlen minden vállalkozás számára, hogy elérje célközönségét és elérje céljait. A marketingterv felvázolja azokat a stratégiákat és taktikákat, amelyeket a vállalat a termékeinek vagy szolgáltatásainak a potenciális ügyfelek körében történő népszerűsítésére használ. A marketingterv elkészítése azonban megterhelő lehet, különösen, ha még új a marketing területén.

Íme egy lépésről lépésre követhető útmutató, amely segít egy olyan marketingkeret létrehozásában, amely segít elérni üzleti céljait.

1. lépés: A célközönség meghatározása

A marketingterv létrehozásának első lépése a célközönség meghatározása. Tudnia kell, hogy kik a potenciális ügyfelei, és mire van szükségük a termékeitől vagy szolgáltatásaitól. Végezzen piackutatást, hogy megértse a célközönség demográfiai adatait, viselkedését és preferenciáit. Ez segíteni fog abban, hogy olyan üzenetet alkosson, amely rezonál rájuk, és hatékony marketingstratégiákat dolgozzon ki.

2. lépés: Marketingcélok kitűzése

A következő lépés a marketingcélok kitűzése. Céljainak konkrétnak, mérhetőnek, elérhetőnek, relevánsnak és időhöz kötöttnek kell lenniük. Lehet, hogy például hat hónapon belül 30%-kal szeretné növelni weboldalának látogatottságát, vagy havi 50 leadet szeretne generálni. Győződjön meg arról, hogy céljai összhangban vannak üzleti célkitűzéseivel, és elérhetőek.

3. lépés: Marketingstratégiák kidolgozása

Miután azonosította célközönségét és meghatározta marketingcéljait, ki kell dolgoznia marketingstratégiáit. A stratégiáinak a célközönség igényein és preferenciáin kell alapulniuk. Használhatja a taktikák kombinációját, például a közösségi média marketinget, a tartalommarketinget, az e-mail marketinget, a fizetett hirdetéseket és a rendezvényeket, hogy elérje potenciális ügyfeleit.

4. lépés: Marketingköltségvetés készítése

Az utolsó lépés a marketingköltségvetés elkészítése. Költségvetésének fedeznie kell a marketingstratégiáival kapcsolatos összes költséget, beleértve a hirdetési kiadásokat, a tartalomkészítés költségeit és a marketingszoftverek költségeit. Győződjön meg arról, hogy költségvetése összhangban van üzleti célkitűzéseivel és céljaival.

A marketingkeret létrehozása időt és erőfeszítést igényel, de elengedhetetlen vállalkozásának sikeréhez. Ha ezeket a lépéseket követi, létrehozhat egy olyan tervet, amely segít a célközönség elérésében és a marketingcélok elérésében.

FAQ
Melyek a marketing keretrendszer összetevői?

A marketingkeret olyan átfogó struktúrára utal, amely felvázolja a termékek vagy szolgáltatások létrehozásában, szállításában és az ügyfeleknek történő népszerűsítésében részt vevő különböző összetevőket és folyamatokat. Egy tipikus marketing keretrendszer négy kulcsfontosságú összetevőből áll, amelyek a „marketing négy P-je” néven ismertek. Ezek a következők:

1. Termék: Az ügyfeleknek kínált tényleges árukra vagy szolgáltatásokra utal. Magában foglalja a vásárlói igények és preferenciák azonosítását, az ezen igényeknek megfelelő termékek tervezését, valamint annak biztosítását, hogy azok magas minőségűek legyenek és megfeleljenek az iparági szabványoknak.

2. Ár: Ez magában foglalja a termékért vagy szolgáltatásért felszámítandó megfelelő ár meghatározását olyan tényezők alapján, mint a termelési költségek, a verseny és a vevői kereslet. Az árképzési stratégiák közé tartozhat az árengedményezés, a kötegelés vagy az árfölözés.

3. Hely: Ez azokra a forgalmazási csatornákra utal, amelyeken keresztül a termék vagy szolgáltatás elérhetővé válik a vásárlók számára. Ide tartozik a termék terjesztésének leghatékonyabb módjainak meghatározása, például online piactereken, fizikai üzletekben vagy közvetlen értékesítéssel.

4. Promóció: Ez magában foglalja a termék vagy szolgáltatás népszerűsítésére és az ügyfelek felé történő reklámozására használt különböző módszereket. Ide tartozhat a reklám, a PR, az értékesítési promóciók és a személyes értékesítés.

Ez a négy összetevő együttesen alkotja a sikeres marketing keretrendszer alapját, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy olyan termékeket hozzanak létre és szállítsanak, amelyek megfelelnek a vásárlói igényeknek, olyan áron, amelyet hajlandóak megfizetni, olyan értékesítési csatornákon keresztül, amelyek elérhetőek és kényelmesek, valamint hatékony promócióval és reklámmal ösztönzik az értékesítést.

Melyek a marketing keretrendszer szakaszai?

A marketing keretrendszer szakaszai a forrástól függően változhatnak, de általában a következőket foglalják magukban:

1. Helyzetelemzés: Itt a marketinges megvizsgálja a piac jelenlegi helyzetét, a termék vagy szolgáltatás erősségeit és gyengeségeit, valamint a célközönség igényeit.

2. Piaci szegmentáció: Itt a marketingszakember a piacot kisebb csoportokra osztja olyan tényezők alapján, mint a demográfia, a viselkedés és az igények.

3. Célzás: Itt a marketingszakember kiválasztja a legvonzóbb szegmenseket, amelyekre összpontosítani kíván, és stratégiát dolgoz ki az elérésükre.

4. Pozicionálás: Ez az a pont, amikor a marketingszakember olyan egyedi értékajánlatot hoz létre a termékére vagy szolgáltatására vonatkozóan, amely megkülönbözteti azt a versenytársaktól, és rezonál a célközönségre.

5. Marketingmix: Itt határozza meg a marketingszakember azokat a konkrét taktikákat, amelyeket a célközönség eléréséhez használ, mint például a reklám, az árképzés, a promóció és a forgalmazás.

6. Végrehajtás: Ez az a szakasz, amikor a marketingszakember megvalósítja a tervét, végrehajtja a taktikákat és nyomon követi azok sikerét.

7. Értékelés: A marketingszakember itt méri marketingtevékenységének sikerét, elemzi az eredményeket, és szükség esetén kiigazításokat eszközöl a jövőbeli kampányok javítása érdekében.

Mi a marketingterv 7 összetevője?

A marketingterv egy olyan átfogó dokumentum, amely felvázolja azokat a stratégiákat és taktikákat, amelyeket egy vállalkozás a termékei vagy szolgáltatásai népszerűsítésére és értékesítésére használ. Általában hét kulcsfontosságú elemet tartalmaz:

1. Vezetői összefoglaló: Ez a teljes marketingterv rövid áttekintése, kiemelve a legfontosabb pontokat és célokat.

2. Helyzetelemzés: Ez a rész áttekintést nyújt a vállalatról, az iparágról és a versenyhelyzetről. Tartalmaz egy SWOT-elemzést (erősségek, gyengeségek, lehetőségek és fenyegetések) és piackutatást a célközönség és a piaci trendek azonosítása érdekében.

3. Célpiac: Ez a szakasz azonosítja azt a konkrét célközönséget, amelyet a marketingterv megcéloz. Tartalmaz demográfiai információkat, pszichográfiai adatokat és egyéb releváns információkat a célpiacról.

4. Marketingmix: Ez a szakasz felvázolja azokat a termék-, ár-, promóciós és forgalmazási stratégiákat, amelyeket a vállalat a célpiac elérése érdekében alkalmazni fog.

5. Költségvetés: Ez a szakasz meghatározza a marketingterv végrehajtásához szükséges erőforrásokat, beleértve a reklám, promóciók és egyéb marketingtevékenységek költségeit.

6. Mérőszámok: Ez a szakasz felvázolja azokat a kulcsfontosságú teljesítménymutatókat (KPI-k), amelyekkel a marketingterv sikerét mérni fogják. Ide tartoznak az olyan mérőszámok, mint az értékesítési bevétel, a weboldal látogatottsága, a közösségi médiában való részvétel és az ügyfelek elégedettsége.

7. Végrehajtási terv: Ez a szakasz felvázolja az ütemtervet és a marketingterv végrehajtásához szükséges konkrét intézkedéseket. Tartalmaz határidőket, felelősségi köröket és részletes projekttervet.