Dátumok formázása a Google táblázatokban: Gyors útmutató


A Google Táblázatkezelő hatékony eszköz az adatok rendszerezésére és elemzésére. Előfordulhat azonban, hogy a program alapértelmezett dátumformátuma nem felel meg az adott projekthez szükséges formátumnak. Szerencsére a Google Táblázatkezelőben könnyen megváltoztathatja a dátumformátumot. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogyan lehet megváltoztatni a dátumformátumot egy Google Táblázatban.

1. lépés: Válassza ki a formázni kívánt cellákat

Mielőtt megváltoztathatná a dátumformátumot, ki kell választania a formázni kívánt cellákat. Ehhez kattintson és húzza az egeret a módosítani kívánt cellák fölé. Kattintson az első cellára, tartsa lenyomva a Shift billentyűt, majd kattintson az utolsó cellára egy cellatartomány kijelöléséhez.

2. lépés: A Formátum menü megnyitása

Miután kijelölte a formázni kívánt cellákat, meg kell nyitnia a Formátum menüt. Ezt megteheti a képernyő tetején található Formátum menüre kattintva, vagy ha a jobb gombbal kattint a kijelölt cellákra, és a legördülő menüből a Cellák formázása parancsot választja.

3. lépés: Válassza ki a kívánt dátumformátumot

A Cellák formázása ablakban kattintson a Szám lapra. Ezután görgessen lefelé, hogy megtalálja a Dátum részt. Itt többféle dátumformátum közül választhat, például „Hónap/nap/év” vagy „Nap/hónap/év”. Egyéni dátumformátumot is választhat a menü alján található „További formátumok” opcióra kattintva.

4. lépés: Az új dátumformátum alkalmazása

Miután kiválasztotta a kívánt dátumformátumot, kattintson az Alkalmaz gombra, hogy az új formátumot alkalmazza a kijelölt cellákra. Ha a módosítások alkalmazása előtt előnézetben szeretné megnézni a változásokat, akkor az Előnézet gombra kattintva megnézheti, hogyan fog kinézni az új formátum.

Összefoglalva, a dátumformátum megváltoztatása a Google Táblázatban egy egyszerű folyamat, amely mindössze néhány lépésben elvégezhető. A formázni kívánt cellák kijelölésével, a Formátum menü megnyitásával, a kívánt dátumformátum kiválasztásával és a módosítások alkalmazásával gyorsan megváltoztathatja a dátumformátumot az igényeinek megfelelően. Ennek a tudásnak a birtokában a Google Táblázatkezelőt jobbá teheti az Ön és projektjei számára.

FAQ
Miért nem változik a dátumformátum a Google Sheetsben?

Több oka is lehet annak, hogy a dátumformátum nem változik a Google Sheetsben. Íme néhány lehetséges megoldás:

1. Ellenőrizze, hogy a cellaformátum „Automatikus” értékre van-e állítva. Ha a cellaformátum automatikusra van állítva, előfordulhat, hogy a dátumformátum akkor sem változik, ha megváltoztatja a cella formátumát. A probléma megoldásához a cellaformátumot a kívánt formátumra módosíthatja a cella(k) kijelölésével, a jobb gombbal történő kattintással és a „Cellák formázása” menüpont kiválasztásával. Innen kiválaszthatja a kívánt dátumformátumot.

2. Ellenőrizze, hogy a dátumformátum helyesen van-e felismerve. Előfordulhat, hogy a Google Sheets nem ismeri fel helyesen a dátumformátumot, különösen, ha a dátumot nem szabványos formátumban adta meg. Ebben az esetben megpróbálhatja más formátumban megadni a dátumot, vagy a „Formátum dátumként” opcióval megváltoztathatja a formátumot.

3. Ellenőrizze, hogy a táblázatkezelő nyelve a megfelelő nyelvre van-e állítva. Ha a táblázatkezelő nyelve olyan nyelvre van állítva, amely más dátumformátumot használ, előfordulhat, hogy a Google Sheets nem ismeri fel helyesen a dátumformátumot. A táblázatkezelő nyelvének módosításához válassza a Fájl > Táblázatkezelő beállításai > Általános, és válassza ki a kívánt nyelvet.

4. Ellenőrizze, hogy a dátum szövegként van-e tárolva. Ha a dátumot szövegként tárolja, előfordulhat, hogy a Google Sheets nem ismeri fel dátumként, és nem változtatja meg a dátumformátumot. A probléma megoldásához használhatja a „Szövegből oszlopokká” funkciót a szöveg dátumformátumra történő konvertálásához.

Ez néhány lehetséges megoldás, amelyet érdemes megfontolni, ha a dátumformátum nem változik a Google Sheetsben.

Hogyan változtathatom meg a dátumformátumot?

A dátumformátum megváltoztatásának folyamata az Ön által használt eszköztől vagy alkalmazástól függően változik. Itt vannak azonban az általános lépések, amelyeket követhet:

1. Határozza meg az aktuális dátumformátumot: Mielőtt megváltoztathatná a dátumformátumot, ismernie kell az aktuális formátumot. A dátumformátum a készüléktől vagy alkalmazástól függően eltérő módon jelenhet meg.

2. Keresse meg a beállításokat: Ezután meg kell keresnie azokat a beállításokat, ahol a dátumformátumot megváltoztathatja. Ez lehet a készülék rendszerbeállításaiban vagy az Ön által használt adott alkalmazás beállításaiban.

3. Válassza ki a dátumformátumot: Miután megtalálta a beállításokat, kiválaszthatja a kívánt dátumformátumot. Egyes alkalmazásokban vagy eszközökön előre beállított lehetőségek közül választhat, míg mások több testreszabást tesznek lehetővé.

4. Mentse a módosításokat: Miután kiválasztotta a kívánt dátumformátumot, mindenképpen mentse el a módosításokat. Ehhez szükség lehet a beállításokból való kilépésre vagy a mentés gombra való kattintásra.

Érdemes megjegyezni, hogy a dátumformátum megváltoztatása hatással lehet a dátumok megjelenítésére a készülék vagy az alkalmazás más területein. Győződjön meg róla, hogy az új formátum az egész rendszerben helyesen jelenik meg.

Hogyan alakíthatom át a dátumot és az időt dátumra a Google Sheetsben?

A Google Sheetsben a dátumot és az időt csak dátummá alakíthatja, ha a „=INT()” függvényt használja a dátum/idő értékének csak a dátumra való lekerekítésére. Az alábbi lépéseket kell követni:

1. Írja be a dátum/idő értékét a Google Sheets egyik cellájába.

2. Egy közeli cellába írja be az „=INT(A1)” képletet, ahol „A1” a dátum/idő értékét tartalmazó cella.

3. Nyomja meg az Enter billentyűt a képlet alkalmazásához. A cella mostantól csak az eredeti dátum/idő érték dátum részét fogja megjeleníteni.

Alternatívaként használhatja az „=DATEVALUE()” függvényt is, hogy a dátumot és időpontot jelölő szöveges karakterláncot dátumot jelölő sorszámmá alakítsa át. Az alábbi lépéseket kell követni:

1. Írja be a dátum/idő értékét szöveges karakterláncként a Google Sheets egyik cellájába, a „MM/DD/YYYY HH:MM:SS” formátumban (vagy bármilyen formátumú a dátum/idő értéke).

2. Egy közeli cellába írja be a „=DATEVALUE(A1)” képletet, ahol „A1” a szöveges karakterlánc dátum/idő értékét tartalmazó cella.

3. Nyomja meg az Enter billentyűt a képlet alkalmazásához. A cella most már csak az eredeti dátum/idő érték dátum részét fogja megjeleníteni sorszámként. Ezt a cellát dátumként is formázhatja, hogy olvashatóbb formátumban jelenítse meg.