A hozamok maximalizálása: A kintlévőségek kamatbevételeinek és kamatbevételeinek megértése


Vállalkozóként vagy befektetőként a kintlévőségek vonzó befektetést jelenthetnek. Ezek olyan fedezetlen vagy biztosított kölcsönök, amelyek meghatározott visszafizetési határidővel, kamatlábbal és fizetési ütemezéssel vannak strukturálva, ami megbízható bevételi forrássá teszi őket. A váltók esetében azonban a kamatkövetelések és a kamatbevételek nyomon követése ijesztő feladat lehet. Ebben a cikkben a követeléses váltók kamatkövetelésének és kamatbevételének kiszámításával kapcsolatos legfontosabb tényezőket vizsgáljuk meg.

Mi a kamatkövetelés?

A kamatkövetelés az a kamatjövedelem, amelyet egy vállalat megkeresett, de még nem kapott meg. Ez lényegében a felhalmozott, de még ki nem fizetett kamat. Amikor egy váltókövetelést kibocsátottak, a kamatok a kibocsátás napjától a kifizetés napjáig felhalmozódnak. A kamatkövetelés kiszámítása úgy történik, hogy a fennálló tőkeegyenleget megszorozzuk a kamatlábbal, majd ezt megszorozzuk az utolsó fizetés óta eltelt napok számával.

Tegyük fel például, hogy egy vállalat 10 000 dollár értékű követelést bocsátott ki 10%-os kamatlábbal, és a fizetés minden hónapban esedékes. Egy hónap elteltével a kamatkövetelést a következőképpen kell kiszámítani:

Kamatkövetelés = kintlévő tőkeegyenleg x kamatláb x (az utolsó fizetés óta eltelt napok száma/360)

= 10 000 $ x 10% x (30/360)

= 83,33 $

Mi a kamatbevétel?

A kamatbevétel az a kamatbevétel összege, amelyet egy vállalat megkeresett és kapott. Amikor a hitelfelvevő kifizeti a kamatot, az a vállalat kamatbevételévé válik. A kamatbevétel kiszámítása úgy történik, hogy a fennálló tőkeegyenleget megszorozzuk a kamatlábbal, majd ezt megszorozzuk az utolsó fizetés óta eltelt napok számával.

Tegyük fel, hogy a fenti példában szereplő vállalat egy hónap után kapta meg a fizetést. A kamatbevétel kiszámítása a következőképpen történne:

Kamatbevétel = fennálló tőkeegyenleg x kamatláb x (az utolsó fizetés óta eltelt napok száma/360)

= 10 000 USD x 10% x (30/360)

= 83,33 USD

Ebben a példában a kamatkövetelés 83,33 USD volt, és a kamatbevétel is 83,33 USD volt.

Következtetés

A kamatkövetelés és a kamatbevétel kiszámításához a követelésre szóló váltók esetében a kölcsön feltételeinek, a fizetési ütemezésnek és a kamatlábnak a pontos ismerete szükséges. Fontos, hogy pontos nyilvántartást vezessünk a kamatkövetelésekről és a kamatbevételekről, hogy biztosítsuk, hogy a vállalat a megfelelő összegű bevételt kapja. Ezeknek a kulcsfontosságú tényezőknek a megértésével maximalizálhatja hozamát, és megalapozott befektetési döntéseket hozhat.

FAQ
A kamatkövetelés azonos a kamatbevétellel?

Nem, a kamatkövetelés és a kamatbevétel nem ugyanaz. A kamatkövetelés az a kamatösszeg, amelyet egy vállalat megkeresett, de a hitelfelvevő vagy az ügyfél még nem fizetett ki. A mérlegben forgóeszközként szerepel, és azt a pénzösszeget jelenti, amelyet a vállalat jogosult megkapni az ügyfeleitől az általuk fizetett kamatokért.

Másrészt a kamatbevétel a vállalat által megkeresett és az eredménykimutatásban bevételként elszámolt kamat összege. Ez az a pénzösszeg, amelyet a vállalat ténylegesen megkeresett az ügyfeleitől az általuk fizetett kamatokért. A kamatbevétel a vállalat bevételi áramlásának kulcsfontosságú összetevője, és általában rendszeresen szerepel a pénzügyi kimutatásokban.

Összefoglalva, a kamatkövetelés és a kamatbevétel kapcsolódó, de különböző számviteli fogalmak. A kamatkövetelés azt a pénzösszeget jelenti, amelyre a vállalat jogosult az ügyfeleitől, míg a kamatbevétel azt a pénzösszeget jelenti, amelyet a vállalat ténylegesen megkeresett az ügyfeleitől.

Hogyan kell kiszámítani a kamatot a bankjegyek után?

Amikor pénzt adsz kölcsön vagy veszel fel, egy váltót használhatsz a kölcsön feltételeinek dokumentálására, beleértve a kamatlábat is. A váltó kamatának kiszámításához először meg kell határoznia a kölcsön tőkeösszegét, a kamatlábat és azt az időtartamot, amely alatt a kamatok felhalmozódnak.

Ha már rendelkezik ezekkel az információkkal, a következő képlet segítségével kiszámíthatja a váltó kamatát:

Kamat = tőkeösszeg x kamatláb x idő

Tegyük fel például, hogy 10 000 dollárt adott kölcsön egy barátjának 5%-os éves kamatláb mellett, és a kamat egy évig kamatozik. A váltó kamatának kiszámításához a következő képletet használná:

Kamat = 10 000 $ x 0,05 x 1

Kamat = 500 $

Tehát a váltó kamata 500 $ lenne.

Ha a váltónak más a futamideje, akkor a képletet ennek megfelelően kell módosítani. Például, ha a váltó hat hónapig kamatozik, akkor a kamatlábat elosztja 2-vel, az időt pedig megszorozza 0,5-tel.

Fontos megjegyezni, hogy egyes kötvények kamatos kamatozásúak lehetnek, ami azt jelenti, hogy a kamat nemcsak a tőkeösszegre, hanem a korábban felhalmozott kamatra is felhalmozódik. Ebben az esetben egy összetettebb képletet kell használnia a teljes kamattartozás kiszámításához.

Mennyi a felhalmozott kamatbevétel az összes követelésen?

Az összes követelésen felhalmozott kamatbevétel a kintlévőségek vagy kintlévőségek után járó, de még meg nem kapott kamatok összegét jelenti. Ez a bevétel kamatbevételként jelenik meg a mérlegben és az eredménykimutatásban, még akkor is, ha a pénz még nem érkezett meg. Az elhatárolt kamatbevétel összegét a követelés kamatlába és az az időszak alapján számítják ki, amelyre a kamatot megtermelték, de még nem kapták meg. A vállalkozások számára fontos, hogy a pontos pénzügyi beszámolás és a számviteli standardoknak való megfelelés érdekében pontosan rögzítsék az elhatárolt kamatbevételeket az összes váltókövetelésre vonatkozóan. Emellett az elhatárolt kamatbevételek hatással lehetnek a vállalat adóköteles jövedelmére, mivel akkor is adóköteles jövedelemnek minősülnek, ha a készpénz még nem érkezett meg.