Az Umlaut Marks beírása Mac és PC-n

Mit kell tudni

  • A Windows-felhasználók megnyomják Win + R> charmao. Kattintson duplán a karakterre, és válassza a lehetőséget másolat, Akkor Ctrl + V beilleszteni.
  • A Mac felhasználók lenyomva tartják a opció gombot, miközben beírja a betűt, vagy használja a Karakter nézet program.

Ez a cikk elmagyarázza, hogyan hozható létre umlaut Windows PC-n, Mac-en és HTML-ben.


Mi az a Umlaut?

Az umlaut diakritikus jelet, amelyet diaerézisnek vagy tremának is neveznek, egy levél felett két kis pont alkotja, a legtöbb esetben magánhangzó. Kisbetű esetén i, ez a két pont helyettesíti az egyetlen pontot. Az umlaut diakritikus jelek a kis- és nagybetűs magánhangzókon találhatók: Ä, ä, Ë, ë, Ï, ï, Ö, ö, Ü, ü, Ÿ és ÿ.

Az umlautot sok nyelvben használják, beleértve a németet is, és ezek közül néhányban vannak angol nyelvű kölcsönszavak, amelyek a másik nyelvből kölcsönzött angol szavak (például a francia, naiv szó).

Az umlaut diakritikus átveszi az angol nyelvet, ha külföldi márkaépítésben, például reklámozásban vagy más speciális effektusokban használják. A népszerű fagylaltcég, a Häagen-Daz példa erre.


Különböző vonások különböző platformokhoz

A platformtól függően több billentyűparancs umlautot jelenít meg a billentyűzetről. 

A windows

Windows PC-ken engedélyezze Num Lock. Nyomja meg és tartsa lenyomva a gombot más gombot, miközben beírja a megfelelő számkódot a numerikus billentyűzetre, hogy umlaut jelekkel rendelkező karaktereket hozzon létre.

Ha a billentyűzet jobb oldalán nincs numerikus billentyűzet, akkor ezek a számkódok nem fognak működni. A billentyűzet tetején, az ábécé fölötti számsor nem működik numerikus kódok esetén.

Ezek az umlaut nagybetűk numerikus kódjai:

  • Ä: Alt + 0196
  • E: Alt + 0203
  • ÉN: Alt + 0207
  • Ö: Alt + 0214
  • Ü: Alt + 0220
  • Ÿ: Alt + 0159

Ezek az umlautos kisbetűk numerikus kódjai:

  • A: Alt + 0228
  • e: Alt + 0235
  • én: Alt + 0239
  • ö: Alt + 0246
  • ü: Alt + 0252
  • ÿ: Alt + 0255

Ha a billentyűzet jobb oldalán nincs numerikus billentyűzet, vagy a Num Lock kulcs nincs a billentyűzeten, másolja és illessze be az ékezetes karaktereket a karaktertérképből. Windows rendszerben nyissa meg a karaktertérképet a futás párbeszédablak.

  1. nyomja meg Win + R megnyitni futás párbeszédpanelt, majd lépjen be charmap.

  2. Kattintson duplán vagy koppintson duplán a másolni kívánt karakterre, hogy az megjelenjen a Karakterek másolásra szövegdoboz.

  3. választ másolat a karakter másolásához, utána bárhová beillesztheti a Ctrl + V billentyűparancs.

A Windows karaktertérkép egyben nagyszerű módja annak, hogy megtanulja, melyik gyorsbillentyűk készítenek különböző karaktereket. Válasszon ki egy karaktert a Karaktertérképből a megtekintéséhez billentyűleütés információ az ablak alján, amely leírja, hogy mely billentyűk alkotják ezt a karaktert.

mák

Mac gépen nyomja meg és tartsa lenyomva a opció gombot, miközben beírja a betűt, hogy karaktereket hozzon létre az umlaut segítségével. Megjelenik egy kis menü, különböző diakritikus jelölési lehetőségekkel.

A MacOS-ban a Character Viewer program egy másik módja e speciális karakterek elérésének. A legtöbb program szövegdobozából a szerkesztése > Emoji és szimbólumok menüben.

Ezeknek a karaktereknek a Mac-en való elérésének másik módja a PopChar X program használata, amely olyan, mint a Windows Karaktertérkép segédprogram Mac-verziója.

Mobil eszközök

IOS vagy Android eszközön úgy érheti el az umlaut jeleket, hogy megérinti és lenyomva tartja egy adott kulcsot. Például érintse meg és tartsa lenyomva a nagy vagy kisbetűket O gombot, majd csúsztassa az ujját ide ö or Ö szövegekben, e-mailekben és más dokumentumokban használni.


HTML

A számítógépes programozók a HTML-t használják az alapvető számítógépes nyelvként a weboldalak készítéséhez. A HTML-t a web szinte minden oldalának létrehozásához használják. Leírja és meghatározza a weboldal tartalmát.

HTML-ben gépeljen karaktereket umlaut-renderrel & (az és jelkép), amelyet a betű követ A), a levelek UML, majd pontosvesszőt (;). Ez a karakterlánc nem tartalmazhat szóközt a karakterek között.

Íme néhány példa:

  • e: ë
  • Ü: Ü
  • ÿ: ÿ

HTML-ben az umlaut karakterek kisebbek lehetnek, mint a környező szöveg. A szöveg jobb áramlása érdekében növelje meg a betűkészletet.