HKEY_LOCAL_MACHINE (HKLM) Nyilvántartási kaptár

A HKEY_LOCAL_MACHINE, gyakran HKLM-ként rövidítve, egyike a Windows beállításjegyzéket alkotó számos nyilvántartási csalánkiütésnek. Ez a kaptár tartalmazza a telepített szoftver, valamint maga a Windows operációs rendszer konfigurációs információinak nagy részét.

A szoftverkonfigurációs adatok mellett a HKEY_LOCAL_MACHINE kaptár rengeteg értékes információt tartalmaz a jelenleg észlelt hardver- és eszközillesztőkről.

A Windows 10, a Windows 8, a Windows 7 és a Windows Vista rendszerekben a számítógép rendszerindítási konfigurációjával kapcsolatos információk is ebben a kaptárban találhatók.


Hogyan juthat el a HKEY_LOCAL_MACHINE oldalra

Nyilvántartási kaptárként a HKEY_LOCAL_MACHINE könnyen megtalálható és megnyitható a Windows összes verziójában található Registry Editor eszközzel:

  1. Nyissa meg a rendszerleíró adatbázis-szerkesztőt.

  2. elhelyez HKEY_LOCAL_MACHINE a Beállításszerkesztő bal oldalán.

    Ha Ön vagy valaki más korábban már használta a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőt a számítógépén, akkor előfordulhat, hogy össze kell szüntetnie a nyitott rendszerleíró kulcsokat, amíg meg nem találja a HKEY_LOCAL_MACHINE kaptárat.

  3. Kattintson duplán vagy duplán HKEY_LOCAL_MACHINE a kaptár kibővítéséhez, vagy használja a balra mutató kis nyíl.


Nyilvántartó alkulcsok itt: HKEY_LOCAL_MACHINE

A következő beállításkulcsok a HKEY_LOCAL_MACHINE kaptár alatt találhatók:

  • HKEY_LOCAL_MACHINE BCD00000000
  • HKEY_LOCAL_MACHINE COMPONENTS
  • HKEY_LOCAL_MACHINE DRIVERS
  • HKEY_LOCAL_MACHINE HARDWARE
  • HKEY_LOCAL_MACHINE SAM
  • HKEY_LOCAL_MACHINE Séma
  • HKEY_LOCAL_MACHINE SECURITY
  • HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE
  • HKEY_LOCAL_MACHINE SYSTEM

A számítógépen a HKEY_LOCAL_MACHINE alatt található kulcsok némileg eltérhetnek a Windows verziójától és az adott számítógép konfigurációjától függően. Például a Windows újabb verziói nem tartalmazzák a HKEY_LOCAL_MACHINE COMPONENTS kulcsot.

A HARDWARE alkulcs a BIOS-ra, a processzorokra és más hardvereszközökre vonatkozó adatokat tárolja. Például a HARDWARE-n belül található a LEÍRÁS> Rendszer> BIOS, ahol megtalálja a BIOS jelenlegi verzióját és szállítóját.

A HKLM kaptárból a SOFTWARE alkulcs érhető el leggyakrabban. Ezt a szoftvergyártó rendezi ábécé szerint, és itt minden program adatokat ír a rendszerleíró adatbázisba, így az alkalmazás legközelebbi megnyitásakor az adott beállítások automatikusan alkalmazhatók, így nem kell minden alkalommal újra konfigurálni a programot. Ez akkor is hasznos, ha megtalálja a felhasználó SID-jét.

A SZOFTVER alkulcs tartalmaz egy Windows alkulcsot, amely leírja az operációs rendszer különféle felhasználói felületének részleteit, egy Classes alkulcsot, amely részletezi, hogy mely fájlkiterjesztésekhez milyen programok társultak, és másokat.

A HKLM SOFTWARE Wow6432Node a Windows 64 bites verzióin található, de 32 bites alkalmazások használják. Ez egyenértékű a HKLM SOFTWARE -vel, de nem teljesen ugyanaz, mivel kizárólag azért van elkülönítve, hogy információkat szolgáltasson 32 bites alkalmazások számára 64 bites operációs rendszeren. A WoW64 ezt a kulcsot a 32 bites alkalmazások számára "HKLM SOFTWARE " néven mutatja.


Rejtett alkulcsok a HKLM-ben

A legtöbb konfigurációban a következő alkulcsok rejtett kulcsok, ezért nem böngészhetők, mint a többi kulcs a HKLM nyilvántartási kaptár alatt:

  • HKEY_LOCAL_MACHINE SAM
  • HKEY_LOCAL_MACHINE SECURITY

Legtöbbször ezek a billentyűk üresen jelennek meg, amikor kinyitják őket, és / vagy üres alkulcsokat tartalmaznak.

A SAM alkulcs a tartományok biztonsági fiókok kezelőjének (SAM) adatbázisaira vonatkozó információkra vonatkozik. Minden adatbázisban vannak csoportnevek, felhasználók, vendégfiókok és rendszergazdai fiókok, valamint a domainbe való bejelentkezéshez használt név, az egyes felhasználók jelszavainak titkosítási hashjai és egyebek.

A SECURITY alkulcs az aktuális felhasználó biztonsági házirendjének tárolására szolgál. Összekapcsolva van annak a tartománynak a biztonsági adatbázisával, ahová a felhasználó be van jelentkezve, vagy a helyi számítógép nyilvántartó kaptárához, ha a felhasználó be van jelentkezve a helyi rendszer tartományába.

A SAM vagy a SECURITY kulcs tartalmának megtekintéséhez ehelyett a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőt meg kell nyitni a Rendszerfiók használatával, amely nagyobb jogosultságokkal rendelkezik, mint bármely más felhasználó, még rendszergazdai jogosultsággal rendelkező felhasználó is.

Miután a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő a megfelelő engedélyekkel megnyílt, a HKEY_LOCAL_MACHINE SAM és a HKEY_LOCAL_MACHINE SECURITY kulcsok felfedezhetők, mint bármely más kulcs a kaptárban.

Néhány ingyenes szoftver-segédprogram, például a Microsoft PsExec-je, megfelelő rejtélyekkel képes megnyitni a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőt ezen rejtett kulcsok megtekintéséhez.


További információ a HKEY_LOCAL_MACHINE webhelyről

Érdekes lehet tudni, hogy a HKEY_LOCAL_MACHINE valójában nem létezik sehol a számítógépen, ehelyett csak egy tároló a fentiekben felsorolt ​​kaptárban található alkulcsokon keresztül betöltött tényleges nyilvántartási adatok megjelenítésére.

Más szavakkal, a HKEY_LOCAL_MACHINE úgy működik, mint egy parancsikon a számítógépével kapcsolatos számos más adatforráshoz.

A HKEY_LOCAL_MACHINE ezen nem létező jellege miatt sem Ön, sem bármelyik telepített program nem hozhat létre további kulcsokat a HKEY_LOCAL_MACHINE alatt.

A HKEY_LOCAL_MACHINE kaptár globális, ami azt jelenti, hogy ugyanaz, függetlenül attól, hogy a számítógép melyik felhasználója nézi meg, ellentétben egy olyan nyilvántartási kaptárral, mint a HKEY_CURRENT_USER, amely minden egyes felhasználóra jellemző, aki bejelentkezéskor megtekintette.

Bár a HKEY_LOCAL_MACHINE-t gyakran HKLM néven írják, valójában nem "hivatalos" rövidítés. Ezt azért fontos tudni, mert egyes programok, bizonyos körülmények között, még a közvetlenül a Microsofttól elérhető eszközök sem engedik rövidíteni a kaptárat a rendszerleíró adatbázisban. Ha a "HKLM" használata közben hibát tapasztal, használja a teljes elérési utat, és nézze meg, hogy ez megoldja-e.