Mi a DRM?

Valószínűleg rengeteg fájl van a számítógépen és olyan eszközök, amelyeket nem tud vezérelni. Ezeket a fájlokat a zenétől kezdve az e-könyveken át a DRM vezérli. A DRM egy olyan technológia, amely rövidíti a digitális jogkezelést, és lehetővé teszi, hogy az ezeket a fájlokat biztosító vállalatok ellenőrizzék azok használatát. Bár ez korlátozás, van néhány előnye is.

kép jóváírás: Atomic Imagery / DigitalVision / Getty Images


Mi a DRM? Digitális jogkezelés magyarázata

A DRM vagy a Digital Rights Management szabályozza, hogy miként használhatja bizonyos fájlokat. A DRM-et általában médiára - zenére, filmekre, e-könyvekre -, valamint szoftverekre alkalmazzák. Úgy tervezték, hogy megállítsa a kalózkodást és biztosítsa, hogy a fájlokat birtokló vállalatok fizessenek értük.

A DRM-et a legkönnyebb a digitális zenére gondolni. Ha egy dalnak nincs DRM-je, bárki megoszthatja a dalt bárki mással, ingyen, és a zenei társaságnak nem fizetnek érte. A DRM használatával csak az a felhasználó hallgathatja meg a dalt, amely megakadályozza a többi felhasználót abban, hogy fizessenek.

Nem minden digitális fájl használja a digitális jogkezelést. Általában csak az online média áruházakból vagy szoftverfejlesztőktől vásárolt cikkekben található DRM. Az Ön által létrehozott digitális audio- és videofájlok, például a CD-ről kimásolt zenék, nem rendelkeznek DRM-mel. 


Hogyan működik a DRM

Sokféle DRM technológia létezik, amelyek kissé eltérő módon működnek. A DRM alapgondolata azonban az, hogy be van ágyazva egy fájlba. Ezután, amikor a felhasználó megpróbálja használni a fájlt, a DRM rendszer ellenőrzi, hogy a felhasználó jogosult-e.

Például, amikor egy dalt vásárol egy digitális zeneboltból, az áruház DRM-je összekapcsolja a letöltött fájlt a fiókjával. A DRM felhatalmazza, hogy a dalt saját tulajdonú eszközökön játssza le. Amikor legközelebb valaki megpróbálja lejátszani azt a dalt, a zenelejátszó szoftver ellenőrzi a DRM-et, hogy mely felhasználói fiókkal játssza le a dalt. Ha a fióknak van engedélye, a dal lejátszásra kerül. Ha nem, akkor hibaüzenet jelenik meg, és a dal nem játszik le.

Vannak harmadik féltől származó szoftvereszközök a DRM eltávolításához a fájlokból. Ez nem mindig működik, és nem szabad kalózkodni, de az eszközök léteznek, ha szükség van rájuk.

A DRM egyik nyilvánvaló hátránya, ha az a szoftver, amely ellenőrzi, ki használhat és nem használhat egy fájlt, nem működik. Ebben az esetben problémákba ütközhet a tulajdonában lévő adathordozókkal, és képesnek kell lennie a használatára.

Az egyik intelligens módszer a DRM használatára a fájlok védelmére, miközben továbbra is lehetővé teszi a megosztást, az Apple Family Sharing. Ez lehetővé teszi, hogy ugyanazon család tagjai megosszák az Apple üzletekből vásárolt médiát.


Hogyan használja az Apple a DRM-et

Az iTunes Store-ban eladott összes zene eredetileg a DRM vezérelte. Ennek oka az volt, hogy a zeneipari vállalatok csak akkor engedték meg az Apple-nek eladni a zenéjüket, ha megpróbálta megakadályozni az illetéktelen megosztást.

Az Apple Digital Rights Management lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akár öt számítógépen is lejátszhassák az iTunes-ból vásárolt dalokat. A számítógép beállítása e dalok lejátszására az engedélyezés nevű folyamatban történt.

Míg az Apple évekig használta a DRM-et, a vállalat 2008 januárjában eltávolította az összes DRM-et az iTunes dalokból. A DRM egy típusa továbbra is ellenőrzi, hogy az iTunes-ban értékesített következő médiumokat miként használják:

  • hangoskönyvek
  • Apple Könyvek
  • Videó (filmek és TV)
  • Apps

A DRM egyéb gyakori fajtái

A DRM-mel való találkozás leggyakoribb módja a zenei adatfolyam. A DRM biztosítja, hogy csak akkor hallgathat zeneszámokat, amikor érvényes a streaming zenei előfizetés. A Spotify, az Apple Music és hasonló szolgáltatások ezt a megközelítést használják. Ez a DRM lehetővé teszi a dalok lejátszhatatlanságát, ha lemondja az előfizetését, még akkor is, ha letölti őket a készülékére.

A DRM-et gyakran használják szoftverekkel is. Szoftver vásárlásakor előfordulhat, hogy csak Önnek licencelt, egy eszközön történő használatra. Ha megpróbálja másodikra ​​telepíteni, akkor csak akkor működik, ha megvásárolja a második licencet.


A DRM vége?

A digitális jogkezelést médiacégek és egyes művészek támogatják, de soha nem volt népszerű a fogyasztók körében. A fogyasztói jogok szószólói azzal érveltek, hogy a felhasználóknak közvetlenül is vásárolniuk kell termékeiket, még akkor is, ha digitálisak, és a DRM ezt megakadályozza.

Az internet és a digitális média kezdeteiben a kalózkodás és a Napsterhez hasonló szolgáltatások elősegítették a DRM használatát. Néhány technikában jártas felhasználó még mindig megtalálta a sokféle DRM legyőzésének és a fájlok szabad megosztásának módját. Végül a digitális média növekvő kényelme és egyes DRM rendszerek meghibásodása kevésbé invazív DRM-hez és a technológia csökkenő használatához vezetett.