Mi a fájlkezelő?

A fájlkezelő egy olyan alkalmazás, amely segít kezelni az eszköz fájljait és mappáit, valamint a csatolt lemezeket és akár a hálózati tárhelyet is. A fájlkezelő alkalmazások lehetővé teszik fájlok és mappák másolását, megtekintését, szerkesztését, törlését vagy áthelyezését.

Az első grafikus fájlkezelőt 1983-ban vezették be az Apple Lisa személyi számítógépén. Noha a Lisa nem volt kereskedelmi siker, a kezelőfelülete egy újfajta számítógép-használat módját nyitotta meg, amely magában foglalta a fájlkezelést is.


Hol van a fájlkezelő a Windows 10 rendszerben?

Az alapértelmezett fájlkezelő alkalmazás a Windows 10 rendszerben az File Explorer. A Windows 10 alkalmazásban a File Explorer többféle módon érhető el.

Alapértelmezés szerint a File Explorer alkalmazás (mappaikon) rögzítve van a tálcán.

Ez a leggyorsabb módja a File Explorer elérésének. Számos egyéb lehetőség a következőket tartalmazza:

  • Start Menu: Válassza ki Rajt, típus File Explorer, és válassza ki a File Explorer asztali alkalmazás.
  • Run Command: Válassza ki Rajt, típus futás, és válassza ki a Futtassa az asztali alkalmazást. Írja be a Futtatás alkalmazásba Felfedező és válassza ki a OK.
  • Indítsa el a jobb gombbal: Jobb klikk Rajt és válassza ki a File Explorer.

A Windows 10 rendszerben található File Explorer alkalmazás a Microsoft által kínált egyik funkcionálisabb fájlkezelő alkalmazás. Több mappát tartalmaz a mappák böngészéséhez, a fájlok kezeléséhez és a fájlok tartalmának előnézetéhez.


Nyissa meg a Fájlkezelőt MacOS rendszeren

Meghívja a Mac fájlkezelő alkalmazását Kereső. Ez mindig a Mac gépén fut, és hacsak nem változtatja meg a Mac alapértelmezett viselkedését, ez az az alkalmazás, amelybe a Mac elindul.

Fájlkezelő szoftver Linuxon

A Linux operációs rendszerek mindig is azt a hírnevet szerezték, hogy használatuk bonyolult. Az utóbbi években azonban a legjobb Linux asztali környezetek rendkívül intuitívak, és a Windows Explorerrel rivális, saját erőteljes fájlkezelő alkalmazásokkal rendelkeznek.

Néhány népszerű Linux-disztribúcióhoz tartozó alapértelmezett fájlkezelő a következőket tartalmazza:

  • Delfin: KDE plazma
  • Thunar: XFCE
  • pcmanfm: LXDE
  • Caja: MATE
  • Nautilus: GNOME
  • Nemo: Fahéj
  • Pantheon akták: Elemi OS

A fájlkezelő Linuxos megnyitásának folyamata operációs rendszerenként változik. A Linux fejlesztők azonban általában a Windows-élményhez hasonló dolgokat tartanak meg. Tehát általában hozzáférést talál a fájlkezelőhöz egy ál "Start" menüben, a tálcán vagy egy asztalikonon.


Android Fájlkezelő

Mindaddig, amíg 5.0 (Lollipop) feletti Android operációs rendszert használ, alapértelmezett fájlkezelővel rendelkezik.

Az alkalmazás megnyitásához csak érintse meg a ikont File Manager alkalmazást az alkalmazáslistában.

Az alapértelmezett Android fájlkezelő nagyon minimalista, de használata is nagyon egyszerű. Ha csak egy egyszerű módszerre van szüksége a fájlok böngészéséhez, másolásához, áthelyezéséhez vagy megnyitásához, az jól elvégzi a feladatot.

iPhone fájlkezelő

Amikor az iPhone megjelent, nem volt fájlkezelő alkalmazás (és nem tudta telepíteni, mert az App Store még nem jött létre).

Az iOS 11-gyel az Apple bemutatta a Files alkalmazást, amely a helyi eszközfájlokat is elérheti és kezelheti.

Az alapértelmezett Android fájlkezelőhöz hasonlóan ez is egy nagyon egyszerű alkalmazás. Az alapvető fájlkezelési feladatokhoz azonban jól teljesíti a feladatot.

Az alkalmazás megnyitásához csak érintse meg a ikont Fájlok alkalmazást az egyik kezdőképernyőről.