Mi a MySQL?

A MySQL egy nyílt forráskódú relációs adatbázis-kezelő rendszer, amelyet elsősorban online alkalmazásokhoz használnak. A MySQL nagyon hasznos adatokkal (például alkalmazotti információkkal, leltárral és egyebekkel) töltött adatbázisokat hozhat létre és kezelhet, csakúgy, mint más adatbázisok, köztük a népszerű Microsoft Access. Míg a Microsoft Access, a MySQL és más adatbázisok hasonló célokat szolgálnak (az adatok tárolására), felhasználásuk és felhasználásuk nagyon eltérő.

Beszéljünk a MySQL-ről.

Mint fentebb említettük, a MySQL egy relációs adatbázis. Ez azt jelenti, hogy a struktúrában elhelyezett adatok képesek felismerni a tárolt információelemek közötti kapcsolatokat. Minden adatbázis táblákat tartalmaz. Minden táblázat (amelyet relációnak is nevezünk) egy vagy több oszlopban tárolt adatkategóriát tartalmaz (attribútumoknak is nevezik őket). Minden sor (más néven rekord vagy kettő) egyedi adatot tartalmaz (más néven kulcs) az oszlopokban meghatározott kategóriákhoz.

Tegyük fel például, hogy van olyan adatbázisa, amely táblázatot tartalmaz az alkalmazottakra vonatkozó információkról, például:

  • Keresztnév
  • Vezetéknév
  • Születési idő
  • Alkalmazotti létszám
  • pozíció

Most mondjuk, hogy az adatbázisban van egy másik táblázat, amely tárolja a bérszámfejtési információkat, például:

  • Pozíció neve
  • Pozíciós fizetés
  • Óránkénti helyzet

Ez a két táblázat képes lesz összekapcsolódni egymással. Ha a 001 alkalmazott oszlopa felsorolja az illető írói pozícióját, akkor kapcsolódhat a bérszámfejtési táblázathoz, hogy megtudja, óránkénti vagy fizetéses-e ez a pozíció. Ez az egyik módja annak, hogy egy relációs adatbázisra gondoljunk.

Itt különbözik a MySQL és a Microsoft Access. Az Access-sel ellentétben a MySQL adatbázis nem tartalmaz praktikus, felhasználóbarát felhasználói felületet, amely lehetővé tenné a felhasználók számára az adatok bevitelét. Bár rengeteg harmadik fél által készített eszköz van erre a célra (például a MySQL Workbench és a phpMyAdmin), ezek általában nehezebbek, mint az átlagos felhasználók kezelni tudják. Miért érdemes tehát használni a MySQL-t, ha a felhasználók nem tudnak egyszerűen adatbevitelt adni az adatbázis-táblákba? Van a kérdés lényege.

A MySQL adatbázist elsősorban eszközként használják nagyméretű, webalapú alkalmazások adatainak tárolására. Az olyan webhelyek, mint a WordPress, az iStock, a GitHub, a Facebook, a NASA, az amerikai haditengerészet, a Tesla, a Scholastic, a Spotify, a YouTube, a Netflix, a Glasses Direct, a Symantec (és még sok más) a MySQL adatbázist használják eszközként az adatok tárolására a külső vagy belső weboldalak és szolgáltatások. Mit jelent ez az átlagos felhasználó számára? Ez azt jelenti, hogy közvetetten használja a MySQL-t minden egyes nap.

A műszaki iparban van egy népszerű rövidítés: LAMP. Ez a betűszó a Linux Apache MySQL PHP-t jelenti, és az egyik legnépszerűbb webszerver „verem” a bolygón (a „verem” egy halom szoftver, amely egymásra hat). A MySQL zökkenőmentesen működik a Linux platformon, és könnyen telepíthető szinte minden disztribúcióra.

A MySQL először 1995-ben jött létre. Nem sokkal ezután a MySQL-t úgy fejlesztették ki, hogy működjön a Linux operációs rendszerben. 8. január 1998-án megjelent a MySQL egy verziója a Windows számára, amely utat mutatott a WAMP-verem számára (Windows Apache MySQL PHP). Tehát, még ha nem is ismeri a Linuxot, akkor is kihasználhatja a MySQL-ben rejlő erőt. Ha rajongsz a macOS-okért, akkor a MySQL egy verziója is rendelkezésre áll ehhez a platformhoz.

Valószínű, hogy nem a MySQL-t fogja használni mindennapi használatra. Miért? Mivel a MySQL ilyen módon történő futtatásához szüksége van:

  • Szerver az adatbázis tárolására
  • Telepítve az adatbázis
  • A MySQL parancssor megértése
  • Harmadik féltől származó eszköz az adatok hatékony beviteléhez
  • Egy másik harmadik fél az adatok hatékony megtekintéséhez és felhasználásához

A MySQL-t egyszerűen nem végfelhasználói szintű használatra tervezték. Hacsak nem kell kiaknáznia egy szerver által vezérelt relációs adatbázis erejét, a legjobb megoldás, ha olyan megoldás felé néz, mint az Access, a Filemaker Pro Advanced (egy Apple-központú adatbázis-program) vagy a LibreOffice Base (az MS Access nyílt forráskódú alternatívája). ). Ezen eszközök bármelyikével létrehozhat olyan adatbázisokat (amelyeket a számítógépen helyben tárolnak), amelyeket egy beépített, egyszerűen használható GUI eszközzel lehet kezelni.