Lightzone Review – Ingyenes Darkroom szoftver


Lightzone Bevezetés

Lightzone Free Raw Converter. Ian Pullen

A Lightzone egy ingyenes RAW-átalakító, amely hasonló módon működik, mint az Adobe Lightroom, bár bizonyos eltérésekkel rendelkezik. Csakúgy, mint a Lightroom esetében, a Lightzone lehetővé teszi roncsolásmentes szerkesztéseket a fotókon, hogy bármikor visszatérhessen eredeti képfájljához.

A Lightzone először 2005-ben indult kereskedelmi szoftverként, bár az alkalmazás mögött álló vállalat 2011-ben leállította a szoftver fejlesztését. 2013-ban a szoftvert BSD nyílt forráskódú licenc alapján adták ki, bár ez a legújabb verzió lényegében az utolsó verzió volt elérhető 2011-ben, bár frissített RAW-profilokkal sok, azóta kiadott digitális fényképezőgép támogatásához.

A kétéves fejlesztési szünet ellenére a Lightzone még mindig nagyon erős funkciókat kínál a fotósok számára, akik a Lightroom helyett alternatív eszközt keresnek RAW fájljaik konvertálásához. Rendelkezésre állnak letöltések Windows, OS X és Linux rendszerekhez, bár most néztem meg a Windows verziót, meglehetősen átlagos laptop használatával.

A következő néhány oldalon közelebbről megvizsgálom ezt az érdekes alkalmazást, és megosztok néhány gondolatot, amelyek segítenek eldönteni, érdemes-e a Lightzone-t figyelembe venni a fotófeldolgozási eszközkészlet részeként.


Lightzone felhasználói felület

Ian Pullen

A Lightzone tiszta és stílusos, sötét szürke témájú felhasználói felülettel rendelkezik, amely a legtöbb képszerkesztő típusú alkalmazásban most népszerűvé vált. A legelső dolog, amit észrevettem, miután egy spanyol Windows 7 rendszert futtató laptopra telepítettem, hogy jelenleg nincs lehetőség az interfész nyelvének megváltoztatására, ami azt jelenti, hogy a címkék spanyol és angol keverékben jelennek meg. Nyilvánvaló, hogy ez nem jelent problémát a legtöbb felhasználó számára, és a fejlesztő csapat tisztában van ezzel, de vegye figyelembe, hogy a képernyőképeim ennek eredményeként kissé másképp nézhetnek ki.

A felhasználói felület két külön részre oszlik a Tallózás ablakban a fájlok navigálásához, és a Szerkesztés ablakhoz, amely konkrét képeken dolgozik. Ez az elrendezés nagyon intuitív, és ismerősnek fogja érezni több hasonló alkalmazás felhasználói számára.

Az egyik lehetséges kis kérdés a betűméret, amelyet a gombok és mappák címkézésére használnak, mivel ez egy kicsit a kis oldalon van. Míg ez esztétikai szempontból működik, egyes felhasználók számára kissé nehezen olvasható. Ehhez járulhat még az interfész néhány aspektusa is, amelyek világosszürkén mutatják be a szöveget közepes és sötétszürke háttérrel, ami az alacsony kontraszt miatt néhány használhatósági problémához vezethet. A narancssárga árnyalat használata kiemelkedő színként meglehetősen egyszerű a szemen, és növeli az általános megjelenést.


Lightzone Tallózás ablak

Ian Pullen

A Lightzone Tallózás ablakában nyílik meg az alkalmazás az első indításkor, és az ablak három oszlopra oszlik, és lehetőség van mindkét oldalsó oszlop összecsukására, ha szükséges. A bal oldali oszlop egy fájlkezelő, amely lehetővé teszi a merevlemez és a hálózati meghajtók gyors és egyszerű navigálását.

Jobbra található az Info oszlop, amely néhány alapvető fájlinformációt és EXIF-adatokat jelenít meg. Ezen információk egy részét szerkesztheti is, például értékelést adhat egy képnek, vagy címet vagy szerzői jogi információt adhat hozzá.

Az ablak középső fő része vízszintesen van felosztva, a felső rész pedig a kiválasztott kép vagy képek előnézetét kínálja. Ezen szakasz felett található egy kiegészítő menüsor, amely egy Stílusok opciót tartalmaz. A Stílusok egy kattintással elérhető gyorsjavító eszközök, amelyek a fő Szerkesztés ablakban is elérhetők, és amelyek lehetővé teszik, hogy számos egyszerű javítást végezzen a fotóin. Ha ezeket a stílusokat elérhetővé teszi a Tallózás ablakban, több fájlt is kiválaszthat, és egyidejűleg alkalmazhat egy stílust mindegyikre.

Az előnézeti szakasz alatt található egy navigátor, amely megjeleníti az éppen kijelölt mappában található képfájlokat. Ebben a szakaszban értékelést is hozzáadhat a képekhez, de úgy tűnik, hogy hiányzik a fájlok címkézésének képessége. Ha nagyszámú fotófájl van a rendszerén, a címkék nagyon hatékony eszközei lehetnek a kezelésüknek és a fájlok későbbi gyors megtalálásának. Az is egyre gyakoribb, hogy a kamerák mentik a GPS-koordinátákat, de megint úgy tűnik, hogy nem lehet hozzáférni ilyen adatokhoz, vagy manuálisan hozzáadni az információkat a képekhez.

Ez azt jelenti, hogy míg a Tallózás ablak meglehetősen megkönnyíti a fájlok közötti navigálást, ez csak a fotókönyvtár-kezelési alapvető eszközöket biztosítja.


Lightzone szerkesztési ablak

Ian Pullen

A Szerkesztés ablakban a Lightzone valóban ragyog, és ez is három oszlopra oszlik. A bal oldali oszlopot megosztják a Stílusok és az Előzmények, a jobb oldali pedig az Eszközöket, a munkakép pedig középen jelenik meg.

Már említettem a Stílusokat a Tallózás ablakban, de itt világosabban vannak bemutatva egy összeomló szakaszokat tartalmazó listában. Kattintson egy stílusra, vagy alkalmazhat több stílust, kombinálva őket új effektusok létrehozására. Stílus minden egyes alkalmazásakor hozzáadódik az Eszközök oszlop fóliák részéhez, és a rendelkezésre álló opciókkal vagy a réteg átlátszatlanságának csökkentésével tovább állíthatja a stílus erősségét. Mentheti saját egyéni stílusait is, megkönnyítve ezzel a kedvenc effektusok későbbi megismétlését, vagy a Tallózás ablakban egy képcsomagra történő alkalmazást.

Az Előzmények fül megnyitja a fájlok legutóbbi megnyitása óta végzett szerkesztések egyszerű listáját, és könnyedén átugorhatja ezt a listát, hogy összehasonlítsa a képet a szerkesztési folyamat különböző pontjain. Ez hasznos lehet, de a különböző szerkesztések és beállítások rétegekbe rakása azt jelenti, hogy gyakran könnyebb a rétegeket ki- és bekapcsolni, hogy összehasonlítsa a változtatásokat.

Mint említettük, a rétegek a jobb oldali oszlopban vannak elhelyezve, bár mivel nem hasonló módon vannak bemutatva, mint a Photoshop vagy a GIMP rétegek, könnyű figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a hatásokat rétegként alkalmazzák, hasonlóan a Kiigazításhoz Rétegek a Photoshopban. Lehetősége van a rétegek átlátszatlanságának beállítására és a keverési módok megváltoztatására is, ami széles választékot nyit meg a különböző effektusok kombinálásakor.

Ha korábban dolgozott RAW-átalakítóval vagy képszerkesztővel, akkor a Lightzone alapjait nagyon könnyű megragadni. Minden szabványos eszköz megtalálható, amelyre számíthat, bár a zónatérképezéshez kissé hozzászokhat. Ez hasonlít a görbék eszközhöz, de egészen másként jelenik meg, mint egy függőlegesen osztályozott tónusorozat a fehértől a feketéig. Az oszlop tetején található Zónák előnézet bontja a képet zónákra, amelyek megfelelnek ezeknek a szürke árnyalatoknak. Használhatja a Zone Mappert az egyes tónustartományok nyújtására vagy tömörítésére, és látni fogja a változásokat mind a Zónák előnézetében, mind a munkaképben. Noha elsőre kissé furcsa felületnek tűnik, látom, hogy ez hogyan lehetne intuitívabb módja annak, hogy a fényképeket tónusosan módosítsuk.

Alapértelmezés szerint a kiigazításokat globálisan alkalmazzák a képre, de van egy Régiók eszköz is, amely lehetővé teszi a kép egyes területeinek elkülönítését és csak azokra történő alkalmazását. Rajzokat rajzolhat sokszögekként, spline-ként vagy bezier görbékként, és ezek mindegyikének automatikusan van egy-egy tollfoltja az élükön, amelyet szükség szerint beállíthat. A körvonalakat nem a legkönnyebb ellenőrizni, természetesen a Photoshop és a GIMP tollal összehasonlítva, de ezeknek a legtöbb esetben elegendőnek kell lenniük, és a Clone eszközzel kombinálva ez elég rugalmas lehet ahhoz, hogy mentse a fájl megnyitását a kedvenc képszerkesztő.


Lightzone következtetés

Ian Pullen

Összességében elmondható, hogy a Lightzone egy meglehetősen lenyűgöző csomag, amely rengeteg energiát kínálhat felhasználóinak a RAW képek konvertálásakor.

A dokumentáció és a súgófájlok hiánya olyan probléma, amely gyakran érinti a nyílt forráskódú projekteket, de talán a kereskedelmi gyökerek miatt a Lightzone meglehetősen átfogó és részletes súgófájlokkal rendelkezik. Ezt tovább kiegészíti a Lightzone weboldalán található felhasználói fórum.

A jó dokumentáció azt jelenti, hogy a legtöbbet kihozhatja a kínálatból, és RAW-átalakítóként a Lightzone nagyon hatékony. Figyelembe véve, hogy több év telt el azóta, hogy valódi frissítést kapott, továbbra is meg tudja tartani helyét a jelenlegi versenyképes alkalmazások között, mint például a Lightroom és a Zoner Photo Studio. Eltarthat egy ideig, amíg megismerkedik a felület néhány aspektusával, de ez egy nagyon rugalmas eszköz, amely megkönnyíti a lehető legtöbbet kihozni a fotóiból.

Az egyik gyengeség a Tallózás ablak. Noha ez remek munkát végez fájlnavigátorként, a fotókönyvtár kezelésének eszközeként nem felel meg a versenynek. A címkék és a GPS-adatok hiánya azt jelenti, hogy nem olyan egyszerű nyomon követni a régebbi fájlokat.

Ha a Lightzone-t pusztán RAW-átalakítóként tartanám számon, akkor boldogan értékelném 4.5 csillagra, 5 csillagra és talán még teljes pontokra is. Nagyon jó ebben a tekintetben, és élvezetes is használni. A jövőben minden bizonnyal arra számítok, hogy visszatérek a saját fotóimhoz.

A Tallózás ablak azonban jelentős része ennek az alkalmazásnak, és ez a szempont gyenge ahhoz a pontig, hogy aláássa az alkalmazás egészét. A könyvtár kezelésének lehetőségei túl korlátozottak, és ha nagyszámú képet kezel, akkor szinte biztosan meg akarja fontolni egy másik megoldást erre a feladatra.

Tehát egészében véve a Lightzone 4-et értékeltem az 5 csillagból.