Mi az a Tizen OS?

A Tizen OS egy Linux alapú operációs rendszer, amelyet a Linux Foundation karbantart és elsősorban a Samsung használ. Mivel a Tizen OS nyílt forráskódú, a fejlesztők hozzáférhetnek hozzá, hogy kompatibilis alkalmazásokat hozzanak létre, és beépítsék azokat harmadik féltől származó eszközökbe, például okosórákba és okostévékbe.


Mely eszközök használják a Tizen operációs rendszert?

A Tizen OS számos változatát fejlesztették ki a különböző típusú eszközök táplálására. A Tizen Wearable számos Samsung okosórán megtalálható, például a Samsung Galaxy Watch és a Galaxy Gear sorozat. A Tizen Mobile a Samsung Z költségvetésű okostelefonjain fut. A Tizen további verziói között szerepel az OS IVI (járműveken belüli infotainment) az autók számára és a Tizen TV az intelligens tévék számára.


Tizen hordható operációs rendszer: Samsung Smartwatches

Míg a Samsung okostelefonjainak többsége az Android módosított verzióján fut, az okosórái a Tizen Wearable-n futnak, amelynek a Wear OS-től (korábban Android Wear) elkülönített alkalmazások ökoszisztémája van. A Tizen Store-ban kisebb az alkalmazások választéka a Wear OS-hez képest, de rengeteg óraszámmal rendelkezik. A Samsung okosóráin megtalálható a Gear alkalmazás is, amely összeköti a hordhatót okostelefonjával, és hidat épít a Tizen alkalmazások és az Android operációs rendszer között.

A Tizen OS a Samsung okosóráinak forgó előlapjával működik, megkönnyítve ezzel az értesítések megtekintését, valamint a beállítások és a kezelőfelület egyéb részeinek navigálását. A Samsung szerint a Tizen operációs rendszer is optimalizálva van, hogy meghosszabbítsa az akkumulátor élettartamát. 


Tizen okostévékben, autókban és intelligens otthoni eszközökben

A Tizen operációs rendszert számos járműben használják a fedélzeti szórakozás és navigáció kezelésére is. Megtalálja a Samsung intelligens tévéin és más okos készülékeken is, például hűtőszekrényeken, mosó- és szárítógépeken, termosztátokon és izzókon.

A tévéknél a Tizen az a felület, amelyet a streaming alkalmazásokhoz, például a Netflixhez használ. A Tizen az, amely lehetővé teszi az intelligens mosógép számára, hogy a ciklus befejezése után szöveget küldjön Önnek. Az intelligens készülékek csatlakoznak a Samsung SmartThings mobilalkalmazáshoz, így okostelefonjuk segítségével irányíthatják őket.


Tizen vs. Wear OS

Sokkal több a Wear OS óra, mint a Samsung, mert a Google sok gyártóval dolgozik. Minden Samsung órának van egy forgatható előlapja a navigációhoz, amelyet sok felhasználó jobban szeret, mint többször felfelé és lefelé, illetve oldalról oldalra csúsztatni. Egyes Wear OS órák elforgatható kerettel rendelkeznek, de sokuknak nincs.

A Google arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy adják hozzá a Wear OS támogatást a Play Áruházban már meglévő alkalmazásokhoz, így az alkalmazások szélesebb választéka áll rendelkezésre. A Samsung órákban számos beépített Samsung alkalmazás található, de a harmadik féltől származó alkalmazások kínálata alacsonyabb. A vállalat együttműködött néhány külső vállalattal Tizen-barát alkalmazások létrehozásában, beleértve a Spotify-t és a Flipboard-ot.

A másik fő különbség a hangparancsok beépített virtuális asszisztense. Jelenlegi állapotában a Google Assistant a Wear OS óráin népszerűbb, mint a Samsung Bixby-je, de mindkét platform tovább fejlődik az idő múlásával. Mobil fizetéseknél a Wear OS a Google Pay szolgáltatást használja, míg a Samsung óráinál a Samsung Pay van.