MKV fájl (mi ez és hogyan nyitható meg)

Az .MKV fájlkiterjesztéssel rendelkező fájl egy Matroska Video fájl. Ez egy videotároló, hasonlóan a MOV-hoz és az AVI-hez, de korlátlan számú audio-, kép- és feliratszámot is támogat (például SRT vagy USF).

Ezt a formátumot gyakran tekintik a nagyfelbontású online videók hordozójának, mert támogatja a leírásokat, értékeléseket, borítókat és még fejezeteket is - ezért választották az MKV-t a népszerű DivX Plus szoftver alapértelmezett videotároló-formátumává.


Hogyan kell játszani az MKV fájlokat

Az MKV fájlok megnyitása egyszerű feladatnak tűnhet - kattintson duplán rá, mint bármely más videofájlra -, de ha van 10 videóból álló gyűjteménye, amelyet 10 különböző helyről kapott, akkor valószínűleg ezek közül legalább néhányat talál a videók nem fognak megfelelően lejátszódni. Ez a probléma azért merül fel, mert az adott típusú videó megfelelő kodekeinek már jelen kell lenniük a számítógépen, mielőtt a videofolyam megjelenik. (További információ a kodekekről alább.)

A legtöbb MKV fájl lejátszásának legjobb módja a VLC használata. Ha Windows operációs rendszert használ, néhány más MKV lejátszó az MPV, az MPC-HC, a KMPlayer, a DivX Player, az MKV File Player vagy a The Core Media Player.

Ezen alkalmazások közül néhány megnyitja az MKV fájlt a macOS-on is, csakúgy, mint az Elmedia Player. Bár nem ingyenes, a Roxio szoftver használható MKV fájlok lejátszására a macOS-on is.

Linuxon nyissa meg az MKV fájlokat a xine használatával, valamint a fenti programok közül, amelyek a Windows és a Mac rendszeren működnek, például a VLC-vel.

Játsszon MKV fájlokat iPhone-on, iPad-en és iPod-on az ingyenes PlayerXtreme Media Player vagy VLC for Mobile alkalmazásokhoz. A VLC Android készülékekkel is működik, csakúgy, mint a Simple MP4 Video Player (így nevezték el, mert az MP4 és más videoformátumok támogatottak).

A CorePlayer mobilszoftver segítségével nyissa meg az MKV fájlokat Palm, Symbian, Windows Mobile és BlackBerry eszközökön. A szoftver azonban nem ingyenes.

Mivel különböző MKV fájlok megnyitásához különböző programokra lehet szüksége, a Windows rendszerben mindig módosíthatja az alapértelmezett programot egy adott fájlkiterjesztéshez. Ez a lépés akkor válik szükségessé, ha például a KMPlayer megpróbál megnyitni egy MKV fájlt, amelyet inkább a DivX Player alkalmazással szeretne használni.


Dekóder szűrők

A Matroska.org webhely bemutatja azokat a dekóderszűrőket, amelyeket telepíteni kell bizonyos MKV fájlok lejátszásához a számítógépen (a További lejátszási információk részben). Például, ha a videót a DivX Video tömöríti, telepítenie kell a DivX kodeket vagy az FFDshow-t.

MKV fájl konvertálása

Az ingyenes videofájl-átalakító a legegyszerűbb módja annak, hogy az MKV fájlokat más videoformátumokká konvertálja. Mivel a videofájlok általában elég nagyok, valószínűleg egy online MKV-átalakító, mint a ConvertFiles, nem lehet az első választás.

Ehelyett használjon egy olyan programot, mint a Freemake Video Converter, hogy az MKV-t MP4-re, AVI-re, MOV-ra, vagy akár egyenesen DVD-re konvertálja, így az MKV fájlt kevés erőfeszítéssel vagy a filmek elégetésének ismeretével elégetheti. A Freemake Video Converter akkor is hasznos, ha egy DVD-t MKV formátumba akar másolni.


Hogyan lehet szerkeszteni az MKV fájlokat

Mint bármely más videotípusnál, új feliratokat is felvehet egy MKV videóba, vagy akár eltávolíthatja őket, valamint egyedi fejezeteket is készíthet a videóhoz. Próbálja meg szerkeszteni az ingyenes, belépő szintű MKVToolNix programmal Windows, Linux és macOS rendszerekhez.

A támogatott feliratformátumok az SRT, a PGS / SUP, a VobSub és az SSA. Törölheti az MKV fájlba kódolt feliratokat, vagy hozzáadhatja saját egyéni feliratait is. A program Fejezetszerkesztő részével megadhatja az egyéni videófejezetek kezdési és befejezési idejét.

Ha nem az MKVToolNix GUI verzióját használja, akkor ez a parancs eltávolíthatja a feliratokat:

mkvmerge --no-felirat bemenet.mkv -o output.mkv

Az MKVToolNix használatához további tippeket vagy segítséget az online dokumentáció tartalmaz.

Az MKV fájl hosszának szerkesztéséhez vágja ki a videó egyes részeit, vagy egyesítsen több MKV videót, használja a fent említett Freemake Video Converter programot.


Az MKV formátum és kodekei

Mivel az MKV fájlformátum csak egy általános tárolóformátum, több különböző sávot képes befogadni, amelyek mindegyike más-más tömörítési formátumot használ. Ennek megfelelően nem olyan könnyű egy MKV lejátszótól függeni, amely minden MKV fájlt megnyithat.

Bizonyos dekóderekre van szükség bizonyos kódolási sémákhoz, ezért egyes MKV fájlok működhetnek az egyik számítógépen, a másikban azonban nem - az MKV fájlt olvasó programnak be kell töltenie a megfelelő dekódereket. Nézze meg a dekódolók listáját a Matroska.org webhelyen.

Az MKA formátumú fájlok csak a Matroska-hoz kapcsolódó hangok, videók nélkül. A Matroska 3D Vide) fájlokat sztereoszkópikus videókhoz használják, a Matroska Elementary Stream fájlok pedig csak feliratokat tartalmaznak. Ezek a formátumok az MK3D, illetve az MKS fájlkiterjesztésekkel vannak ellátva.

A Matroska projektet egy nonprofit szervezet támogatja, és a Multimedia Container Format egyik elágazása. Először 2002 végén jelentették be a nyilvánosság számára, és teljesen jogdíjmentes nyílt szabvány, amely ingyenes mind magán, mind kereskedelmi használatra.