Mi az Mom.exe?

A MOM.exe az AMD Catalyst Control Center szerves része, amely segédprogram az AMD videokártya-illesztőprogramokkal együtt érkezhet. Míg maga az illesztőprogram teszi lehetővé a videokártya megfelelő működését, a Catalyst Control Center szükséges, ha módosítani kívánja a speciális beállításokat, vagy figyelni kívánja a kártya működését. Amikor a MOM.exe problémát tapasztal, a Catalyst Control Center instabillá válhat, összeomolhat és hibaüzeneteket generálhat.


Mit csinál a MOM.exe?

Nagyjából ugyanúgy, ahogy az anyukák szeretik figyelemmel kísérni gyermekeik tevékenységét és fejlődését, a MOM.exe az AMD Catalyst Control Center felügyeleti összetevője. A CCC.exe programmal együtt indul, amely a Catalyst Control Center hosztalkalmazás, és felelős a rendszerbe telepített AMD videokártyák működésének felügyeletéért.

A CCC.exe és más társított futtatható fájlok, például az atiedxx és az atiesrxx, a MOM.exe általában a háttérben fut. Ez azt jelenti, hogy normális körülmények között soha nem fog látni és nem kell aggódnia emiatt. Valójában soha nem kell aggódnia a Catalyst Control Center miatt, kivéve, ha számítógépen játszik játékot, több monitort használ, vagy ha más fejlettebb beállításokhoz kell hozzáférnie.


Hogyan került ez a számítógépemre?

A legtöbb esetben a MOM.exe az AMD Catalyst Control Center oldalán települ. Ha számítógépéhez AMD vagy ATI videokártya érkezett, akkor valószínűleg előre telepítve volt a Catalyst Control Center, valamint a CCC.exe, MOM.exe és más kapcsolódó fájlok.

Ha frissíti a videokártyáját, és új kártyája egy AMD, akkor a Catalyst Control Center is gyakran telepítésre kerül. Bár csak a videokártya-illesztőprogram telepíthető, az illesztőprogram telepítése a Catalyst Control Center-rel együtt gyakoribb. Amikor ez megtörténik, a MOM.exe is telepítve van.


Lehet-e valaha vírus a MOM.exe?

Míg a MOM.exe egy legitim program, amely szerves része az AMD Catalyst Control Center működésének, ez még nem jelenti azt, hogy valójában a számítógépéhez tartozik. Például, ha Nvidia videokártyája van, akkor nincs jogos oka annak, hogy a MOM.exe a háttérben fusson. Csak maradhat a videokártya frissítése előtt, ha korábban volt AMD-kártyája, vagy rosszindulatú program lehet.

A rosszindulatú programok és vírusok által alkalmazott egyik nagyon gyakori taktika az, hogy egy káros programot egy hasznos program nevével lepleznek le. És mivel a MOM.exe nagyon sok számítógépen megtalálható, nem ismeretlen, hogy rosszindulatú programok használják ezt a nevet.

Míg egy jó anti-malware vagy antivírus program futtatása általában ilyen problémákat észlel, ellenőrizheti azt is, hogy a számítógépére a MOM.exe telepítve van-e. Ha valójában a Catalyst Control Center része, akkor a következőhöz hasonló mappában kell lennie:

  • C: Program Files (x86) ATI Technologies
  • C: Program Files (x86) AMD

Ha nem biztos abban, hogyan tudja kitalálni a MOM.exe helyét a számítógépén, akkor ez nagyon egyszerű:

  1. nyomja meg és tartsa Ellenőrzés + más + töröl A billentyűzeten.
  2. Kattints feladatkezelő.
  3. Kattints a folyamatok fülre.
  4. A név oszlopban keresse meg a MOM.exe fájlt.
  5. Írja le, mit ír a megfelelő parancssori oszlopba.
  6. Ha nincs parancssori oszlop, kattintson a jobb gombbal a név oszlop és bal egérgombbal kattint parancs sor.

Ha a MOM.exe fájlt valahol másutt telepíti, például C: Anya, vagy a Windows könyvtárban azonnal futtasson egy frissített rosszindulatú programot vagy víruskeresőt.


Mi a teendő a MOM.exe hibákkal kapcsolatban?

Amikor a MOM.exe megfelelően működik, azt sem fogja tudni, hogy ott van. De ha valaha is megszűnik működni, akkor általában bosszantó előugró hibaüzeneteket észlel. Lehet, hogy hibaüzenetet jelenít meg arról, hogy a MOM.exe nem tudott elindulni, vagy le kellett állnia, és az üzenetmező felajánlhatja, hogy további információkat jelenít meg, amelyek a legtöbb ember számára bonyolult ostobaságnak tűnnek.

Három egyszerű dolgot próbálhat ki, amikor MOM.exe hibát kap:

  1. Ellenőrizze, hogy a videokártya illesztőprogramja naprakész-e.
  2. Töltse le és telepítse a Catalyst Control Center legújabb verzióját az AMD-ről.
  3. Töltse le és telepítse a .NET-keretrendszer legújabb verzióját a Microsoftról.