A Mac OS újratelepítése

A macOS újratelepítése szinte bármilyen problémát kijavít az operációs rendszerrel kapcsolatban, de túlzott lehet. Jó megoldás, ha a számítógép már nem indul, vagy vannak olyan rendszerszintű problémák, amelyeket nem tud megoldani. Akkor is hasznos, ha egy telepítés olyan rosszul történt, hogy jobb visszatérni az első helyre. Ha óvatos és szerencsés vagy, akár a merevlemez törlése nélkül is újratelepítheted a macOS-t.

A cikkben található információk a macOS Catalina (10.15) -re vonatkoznak a macOS Sierra (10.12) keresztül.


A macOS újratelepítésének helyes módjának kiválasztása

Az első újratelepítési döntés mindig a macOS újratelepítése legyen, anélkül, hogy törölné a rendszerindító meghajtót. Ez a megközelítés megőrzi a felhasználói fájlokat azáltal, hogy a macOS rendszerfájlokat ismert, jó verziókra cseréli. Ha ez nem oldja meg a problémát, akkor törölheti a rendszerindító meghajtót és elvégezhet egy újratelepítést. Csak akkor használjon indítható USB-telepítőt a macOS újratelepítéséhez, ha egyáltalán nem tud helyreállítani a helyreállítási módba.


A MacOS újratelepítése a helyreállítási mód használatával

A macOS újratelepítésének szokásos módszere a Helyreállítási mód, amely egy külön helyreállítási partícióról indul a rendszerindító meghajtón, amelyet a macOS a telepítéskor hoz létre.

Nem tudja megváltoztatni a partíciót, amelyről indít. A rendszerindítási partíció zárolásának feloldásához a módosítások elvégzéséhez a macOS a helyreállítási partícióról indul. A helyreállítási partícióban szabadon módosíthatja és módosíthatja az elsődleges rendszerindító partíciót, beleértve a teljes törlést vagy a macOS újratelepítését.

A helyreállítási módba történő indításhoz indítsa újra a Mac-et. Lefog parancs+R amint a Mac kikapcsol és a számítógép beindul. Engedje el a gombokat, amikor látja az Apple logót, a folyamatjelző kereket vagy a jelszó kérését.

Ha Mac-jének firmware-jelszót igényel, akkor azt meg kell adnia, mielőtt sikeresen elindulna a helyreállítási módba. Ez általában olyan Mac számítógépeken történik, amelyeket egy mobileszköz-kezelési házirenddel rendelkező szervezet felügyel. Ha nem ismeri a firmware jelszavát, és nem tudja megszerezni, akkor az Apple képes lehet feloldani a Mac-et az Ön számára, ha be tudja bizonyítani, hogy birtokolja azt.


A MacOS újratelepítése minden törlése nélkül

Ha a macOS telepítése problémákat okoz, akkor nem kell teljesen lemondania a lemezt, és elölről kell kezdenie. A macOS csak a rendszerfájlokat képes újratelepíteni, kicserélve a sérült vagy sérült rendszerfájlokat.

Ez az alapértelmezett módszer a macOS újratelepítéséhez. Ez az első módszer, amelyet érdemes kipróbálni, mivel ez a legkevésbé pusztító. Lehet, hogy nem oldja meg a problémákat, de nem is nukleáris lehetőség.

Indítsuk helyreállítási módba, és válasszuk a lehetőséget Telepítse újra a MacOS-t a macOS Utilities alkalmazásból. Ezután válassza ki folytatódik a telepítési folyamat megkezdéséhez. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a macOS újratelepítéséhez.


A MacOS törlése és újratelepítése

Törölje meg a merevlemezt, és törölje és telepítse újra teljesen tisztán. Formázza a Lemez segédprogrammal, majd telepítse újra a macOS-t.

Ez a folyamat véglegesen törli az összes fájlt a rendszerindító meghajtóról, ezért a folytatás előtt győződjön meg róla, hogy rendelkezik biztonsági másolattal.

  1. Indítsuk helyreállítási módba, és kattintsunk a gombra disk Utility a macOS segédprogramokból.

  2. Válassza ki a rendszerindító meghajtót a bal oldali ablaktáblán.

  3. Kattints Törli hogy felfedje a rendszerindító meghajtó törlésének lehetőségeit.

  4. Ha a Mojave vagy újabb verzióját telepíti, válassza a lehetőséget Apple fájlrendszer (APFS) mint a formátumod. Ha a High Sierra vagy korábbi verzióját telepíti, válassza a lehetőséget macOS Extended (naplózott) mint a formátumod.

  5. Adja meg a meghajtónak ugyanazt a nevet, mint a törlés előtt. Az alapértelmezett név "Macintosh HD".

  6. Kattints Törli hogy megtörölje a meghajtót.

  7. közel disk Utility hogy visszatérjen a macOS Utilities alkalmazáshoz.

  8. Kattints A MacOS telepítése a menüből, és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a tipikus telepítés folytatásához.


Egyéb helyreállítási mód opciók

Alapértelmezés szerint a Helyreállítási mód lehetővé teszi a macOS-telepítés újratelepítését a Mac-re telepített macOS-verzióval. De hozzáférhet különböző telepítőeszközökhöz is, amelyek a macOS különböző verzióit telepítik. Ezeket a módokat különböző módosító gombok lenyomásával érheti el, miközben a helyreállítási módba indul.

  • parancs+R: Indítson helyreállítási módba, és telepítse újra a macOS legújabb verzióját a Mac számítógépére.
  • opció+parancs+R: Indítsa el az online helyreállítási módot, amely letölti a macOS legújabb kompatibilis verzióját és telepíti azt a Mac számítógépére. Ha a helyreállítási partíció megsérült, vagy nem tudja újratelepíteni a MacOS jelenlegi verzióját, akkor ez a hálózati helyreállítás egy új fájlletöltéssel visszaállíthatja a telepítést.
  • műszak+opció+parancs+R: Indítson helyreállítási módba a macOS eredetileg a Mac-hez szállított verziójának vagy a legközelebbi elérhető verzió telepítéséhez.

Telepítse újra a macOS rendszert egy indítható telepítő segítségével

Ha a Mac-je annyira nem működik, hogy már nem tud helyreállítási módba indulni, soha ne féljen. Újra telepítheti a macOS rendszert egy indítható USB-telepítőről. Ez egy összetett folyamat, amelyhez legalább egy működő Mac szükséges.

Bölcs dolog előre létrehozni egy naprakész bootolható telepítőt sürgősségi javítási eszközként.

Szüksége van a macOS telepítőjének teljes verziójára és egy USB meghajtóra, amely legalább 12 GB tárhelyet tartalmaz a MacOS Extended számára. Használja a Lemez segédprogramot az USB megfelelő formázásához, mielőtt folytatja, ha szükséges.

  1. Töltse le a megfelelő macOS telepítőt a Mac App Store-ból: macOS Catalina, macOS Mojave vagy macOS High Sierra.

    Ha a hardver nem kompatibilis a Catalina, a Mojave vagy a High Sierra programokkal, akkor kipróbálhatja a macOS egy korábbi verzióját.

  2. Miután a telepítő automatikusan elindult, lépjen ki a telepítőből a menüből, vagy nyomja meg a gombot parancs+Q.

  3. Nyissa meg a Terminált, és futtassa a következő parancsot. Ügyeljen arra, hogy az "USB" szót kicserélje a formázott USB-meghajtó nevére:

    sudo / Applications / Install macOS Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --vo

    Ha nem a Mojave programot telepíti, módosítsa a helyes név elérési útját.

  4. Adja meg a rendszer jelszavát, amikor a rendszer kéri, és nyomja meg a gombot Visszatérés hogy hitelesítse a folyamatot.

  5. típus Y és nyomja meg az Visszatérés a telepítő létrehozásának megerősítéséhez. Ez törli az USB-meghajtót, és beírja a rendszerindító telepítő képét az USB-meghajtóra.

  6. Amikor a folyamat befejeződött, indítsa újra a Mac-et, miközben lenyomva tartja a opció gombot a rendszerbetöltési menübe való belépéshez.

  7. Válassza ki az USB meghajtót a rendszerindítási választó menüből.

  8. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a macOS formázásához és újratelepítéséhez az elsődleges merevlemezre.