Mi az a PSD fájl (és hogyan nyitható meg)

Mit kell tudni

  • A PSD fájl egy Adobe Photoshop Document fájl.
  • Nyissa meg az egyiket egy képszerkesztővel, például Photoshop, Photopea vagy GIMP.
  • Konvertálás JPG-re, PNG-re, SVG-re stb. Ugyanazokkal a programokkal vagy egy képátalakítóval.

Ez a cikk leírja, hogy mik a PSD fájlok, és miben különböznek a szokásos képektől, hogyan nyithatja meg azokat, és mely programok képesek konvertálni azokat olyan általános képformátumokká, mint a PNG és a JPG.


Mi az a PSD fájl?

A PSD fájlt elsősorban az Adobe Photoshop használja alapértelmezett formátumként az adatok mentésére. Az ezzel a fájlkiterjesztéssel rendelkező fájlokat Adobe Photoshop Document fájloknak hívják, és az Adobe által kifejlesztett saját formátumban vannak.

Bár egyes PSD fájlok csak egyetlen képet tartalmaznak, és semmi mást nem tartalmaznak, a PSD fájlok általános használata sokkal többet tartalmaz, mint egy képfájl tárolása. Több képet, objektumot, szűrőt, szöveget és egyebeket támogatnak, valamint rétegeket, vektoros útvonalakat és alakzatokat, valamint átlátszóságot is használnak.

Tegyük fel például, hogy öt képet épített be egy PSD fájlba, mindegyiket külön rétegen. A képek együtt úgy néznek ki, mintha egyetlen, lapos képen lennének, de a valóságban a saját rétegeiken belül mozgathatóak és teljesen szerkeszthetők - mintha önálló képekkel dolgoznának. Megnyithatja újra ezt a PSD fájlt, ahányszor csak akarja, és változtathat az egyrétegűeken, anélkül, hogy befolyásolná a többit.

A PSD az egyéb technológiai kifejezések rövidítése, például a személyes biztonságos meghajtó, a programozható rendszereszközök, a portmegosztó eszköz és a csomagkapcsoló kialakítása, de egyikük sem társul az Adobe Photoshop Document fájlformátumhoz.


Hogyan nyitható meg egy PSD fájl

A PSD fájlok megnyitására és szerkesztésére a legjobb programok az Adobe Photoshop és az Adobe Photoshop Elements, valamint a CorelDRAW és a Corel PaintShop Pro eszközei.

Más Adobe programok is használhatnak PSD fájlokat, például az Adobe Illustrator, az Adobe Premiere Pro és az Adobe After Effects. Ezeket a programokat azonban főleg video- vagy hangszerkesztésre használják, és nem grafikus szerkesztőként, mint például a Photoshop.

Ha ingyenes programot keres a PSD fájlok megnyitásához, javasoljuk a GIMP-t. Ez egy népszerű és ingyenes fotószerkesztő eszköz, amely megnyitja a PSD fájlokat és más fájlformátumokat. Használhatja a GIMP-t a PSD fájlok szerkesztésére is, de problémákba ütközhet, mivel kihívásokkal jár az összetett rétegek és egyéb speciális funkciók felismerése terén, amelyeket a fájl létrehozásakor a Photoshopban használtak.

A Paint.NET (a Paint.NET PSD beépülő modullal) egy másik ingyenes program, például a GIMP, amely képes megnyitni a PSD fájlokat. Más ingyenes fotószerkesztők támogatják a PSD fájlok megnyitását is, és egyesek menthetnek a PSD fájlformátumba is.

Ha gyorsan szeretne megnyitni egy PSD fájlt Photoshop nélkül, javasoljuk a Photopea alkalmazást. Ez egy ingyenes online fotószerkesztő, amely a böngészőjében fut, és amely nemcsak a PSD összes rétegének megtekintését teszi lehetővé, hanem némi szerkesztést is végez - bár semmi olyasmi, mint amit a Photoshop nyújt. A Photopea segítségével fájlokat is menthet a számítógépére PSD formátumban.

PSD fájl szerkesztése Photopea segítségével.

Az IrfanView, a PSD Viewer és az Apple QuickTime Picture Viewer (az ingyenes QuickTime program részeként) megnyitja a PSD fájlokat is, de nem használhatja őket a PSD fájl szerkesztésére. Önnek sem lesz semmiféle rétegtámogatása, mert csak PSD-nézőként működnek.

A macOS-hoz mellékelt Apple Preview-nak alapértelmezés szerint képesnek kell lennie a PSD fájlok megnyitására.

Ha az a program, amely automatikusan megnyitja a PSD fájlokat a Windows számítógépén, alapértelmezés szerint nem szeretné megnyitni őket, akkor annak megváltoztatása meglehetősen egyszerű. Segítségért olvassa el az Alapértelmezett program módosítása egy adott fájlkiterjesztéshez című útmutatót.


Hogyan lehet átalakítani a PSD fájlt

A PSD fájl konvertálásának leggyakoribb oka az, ha azt szokásos képfájlként használja, például JPG, PNG, BMP vagy GIF fájlként. Így feltöltheti a képet online (sok webhely nem fogadja el a PSD fájlokat), vagy elküldheti e-mailben, így megnyitható olyan számítógépeken, amelyek nem használnak PSD nyitókat.

Ha a számítógépén van Photoshop, a PSD fájl képformátumba konvertálása rendkívül egyszerű: használja a filé > Mentés másként menüpontot.

Photoshop-fájl mentése régebbi verzióhoz

Ha nincs Photoshopja, a PSD fájl PNG, JPG, PDF, SVG, GIF vagy WEBP formátumba konvertálásának egyik gyors módja a Photopea's filé > Exportálás opciót.

A felülről származó programok többsége, amelyek támogatják a PSD fájlok szerkesztését vagy megtekintését, a PSD-t más formátumba konvertálhatják, hasonló folyamat segítségével, mint a Photoshop és a Photopea.

A PSD fájlok konvertálásának másik lehetősége egy ingyenes képátalakító program.

A PSD fájl konvertálása szokásos képfájlokká az összes réteget egy egyrétegű fájlká simítja vagy egyesíti az átalakításhoz. A PSD fájl ilyen konvertálása után nincs mód arra, hogy valaha visszaalakítsuk PSD-be, hogy újra felhasználhassuk a rétegeket.


További információ a PSD fájlokról

A PSD fájlok maximális magassága és szélessége 30,000 2 képpont, maximális mérete pedig XNUMX GB.

A PSD-hez hasonló formátum a PSB (Adobe Photoshop Large Document fájl), amely nagyobb képeket, legfeljebb 300,000 4 képpontot és körülbelül 4 exabájt (XNUMX milliárd GB) méretű fájlokat támogat.

Az Adobe a webhelyén az Adobe Photoshop fájlformátum-specifikációs dokumentum PSD-fájlformátumával kapcsolatban fejlettebb olvasmányokkal rendelkezik.

Egyes fájlkiterjesztések hasonlóak a .PSD fájlhoz, de semmi közük ehhez a képformátumhoz. A WPS, az XSD, a PSF és a PPS néhány példa. Ellenőrizze még egyszer a fájlkiterjesztést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a .PSD felirat olvasható, mielőtt arra a következtetésre jutna, hogy a fenti PSD programokkal nem tudja megnyitni a fájlt.