A Netsh Winsock Reset végrehajtása

A Winsock (Windows Socket) a Windows által használt kifejezés, amely leírja a számítógépen lévő adatokat, amelyeket a programok a hálózat eléréséhez használnak. Ha problémái adódnak az internethez való csatlakozással, a Parancssor segítségével visszaállíthatja a Winsock alkalmazást a netsh parancs.

A Winsock visszaállításának ezen utasításai a Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista és Windows XP rendszerekre vonatkoznak.


Mikor kell elvégezni a Winsock visszaállítást

Ha a stabil Wi-Fi kapcsolat ellenére sem tud egyetlen weboldalt sem megtekinteni, a Winsock alaphelyzetbe állítása megoldhatja a problémát. A Winsock visszaállítása hasznos lehet, ha az alábbi helyzetekben internetkapcsolati problémái vannak:

  • A rosszindulatú programok eltávolítása után
  • Ha a hálózattal kapcsolatos előugró hibákat lát
  • Ha DNS-keresési problémák merülnek fel
  • Amikor éppen eltávolította a hálózathoz kapcsolódó szoftvereket, például tűzfalprogramot vagy VPN-t
  • Ha „korlátozott vagy nincs kapcsolódási hiba” jelenik meg
  • Az IP-cím felszabadításakor és megújításakor a kapcsolat nem áll helyre
  • Amikor az internet ugyanazon a hálózaton más eszközökön működik, de a Windows PC-n nem

A netsh Winsock visszaállítás megszakítja egyes programok funkcionalitását, így előfordulhat, hogy újra kell konfigurálnia néhány szoftvert, hogy azok újra normálisan működjenek.


Mit csinál a Netsh Winsock Reset?

A Winsock alaphelyzetbe állítása visszavonja a Windows Winsock katalógusához készített konfigurációkat. A változtatásokat hálózati programok, például webböngészők, e-mail kliensek vagy VPN programok hajthatják végre. A netsh Winsock reset visszaállítja a wsock32 DLL fájlt az alapértelmezett beállításra, így az ilyen szoftver újrakezdi a TCP / IP forgalomhoz való csatlakozást.

A wsock32.dll fájl nem ugyanaz, mint a winsock.dll. Lásd a winsock.dll hibák elhárításáról szóló útmutatónkat, ha ez megfelelőbb.


A Netsh Winsock Reset végrehajtása

A Winsock alaphelyzetbe állításához rendszergazdaként kell bejelentkeznie, vagy ismernie kell a Windows rendszergazdai jelszavát.

A netsh parancs csak akkor működik Windows XP rendszerben, ha a telepített szervizcsomag 2-es vagy 3-as verziójú. Találja ki, hogy melyik Windows szervizcsomagot telepítette, és szükség esetén töltse le a Windows XP SP2 vagy SP3 csomagot.

  1. Nyissa meg a parancssort rendszergazdaként.

  2. Írja be a következő parancsot, és nyomja meg a gombot belép:

    netsh winsock reset

    A parancsnak a következő üzenetet kell küldenie:

    A Winsock katalógus sikeres visszaállítása.
    A visszaállítás befejezéséhez újra kell indítania a számítógépet.

    Ha a parancs futtatása után egy másik üzenet jelenik meg, nyissa meg az Eszközkezelőt a letiltott hálózati adapterek engedélyezéséhez és a hiányzó hálózati illesztőprogramok telepítéséhez.

  3. Indítsa újra a Windows PC-t.

    A Windows újraindítható a Parancssorban található shutdown / r paranccsal.

Az újraindítás után nyisson meg egy weboldalt a Chrome-ban vagy egy másik böngészőben, hogy lássa, megoldódott-e a probléma.


Milyen gyakran lehet visszaállítani a Winsockot?

Nincs semmi baj a Winsock reset parancs futtatásával, amilyen gyakran csak szükséges, de a számítógép teljes élettartama alatt nem csak néhányszor kell elvégeznie. Ha ennél gyakrabban kell alaphelyzetbe állítania a Winsockot, az egy mögöttes problémára utal, amelyet meg kell oldani.

Különösen vegye figyelembe a telepített szoftvert és a hálózati hibákat. Annak ismerete, hogy a számítógép mikor találkozik problémával, segít kideríteni az okát. Szintén létfontosságú, hogy a víruskereső program folyamatosan fusson a számítógépén, hogy elkapja azokat a fertőzéseket, amelyek Winsock-hibákat okozhatnak.

Ha minden más nem sikerül, akkor a teljes rendszer újratelepítésével kell cselekednie. A Windows újratelepítésének azonban feltétlenül a legvégső megoldásnak kell lennie, mivel ez a merevlemezen található összes fájlt és szoftvert megsemmisíti.