Az OSI modellrétegek a fizikától az alkalmazásig

Az Open Systems Interconnection (OSI) modell meghatározza a hálózati keretrendszert a protokollok rétegekben történő megvalósításához, az irányítást egyik rétegről a másikra továbbítva. Elsősorban manapság oktatási eszközként használják. Fogalmilag logikai haladással 7 rétegre osztja a számítógépes hálózati architektúrát.

Az alsó rétegek az elektromos jelekkel, a bináris adatok darabjaival és ezen adatok hálózatok közötti átirányításával foglalkoznak. A magasabb szint a hálózati kéréseket és válaszokat, az adatok ábrázolását és a hálózati protokollokat fedi le, a felhasználó szempontjából. 

Web / Colleen Tighe

Az OSI-modellt eredetileg a hálózati rendszerek kiépítésének szabványos architektúrájaként hozták létre, és manapság számos népszerű hálózati technológia tükrözi az OSI réteges kialakítását.


Fizikai réteg

Az 1. rétegnél az OSI modell fizikai rétege felelős a digitális adatbitek végső továbbításáért a küldő (forrás) eszköz fizikai rétegéből a hálózati kommunikációs médián keresztül a fogadó (cél) eszköz fizikai rétegébe.

 Web / Colleen Tighe

Az 1. réteg technológiáira példák az Ethernet kábelek és hubok. Az elosztók és más átjátszók szabványos hálózati eszközök, amelyek a fizikai rétegnél működnek, csakúgy, mint a kábelcsatlakozók.

A fizikai rétegnél az adatokat a fizikai közeg által támogatott jelzés típusával továbbítják: elektromos feszültségek, rádiófrekvenciák, vagy infravörös vagy közönséges fény impulzusai.


Adatkapcsolati réteg

Amikor a fizikai rétegből kap adatokat, az adatkapcsolati réteg ellenőrzi a fizikai átviteli hibákat, és biteket csomagol az adatkeretekbe. Az adatkapcsolati réteg a fizikai címzési sémákat is kezeli, például az Ethernet hálózatok MAC-címeit, a hálózati eszközök fizikai médiához való hozzáférésének vezérlését.

Web / Colleen Tighe

Mivel az Data Link réteg a legösszetettebb réteg az OSI-modellben, gyakran két részre oszlik: a Media Access Control alréteg és a Logikai kapcsolat vezérlése alréteg.


Hálózati réteg

A hálózati réteg hozzáadja az útválasztás fogalmát a Data Link réteg fölé. Amikor az adatok megérkeznek a Hálózati rétegbe, az egyes kereteken belül található forrás- és célcímeket megvizsgálják annak megállapítására, hogy az adatok elérték-e a végcélt. Ha az adatok elérték a végső rendeltetési helyet, a 3. réteg az adatokat a Transport rétegbe szállított csomagokba formázza. Ellenkező esetben a hálózati réteg frissíti a célcímet, és lenyomja a keretet az alsó rétegekig.

Web / Colleen Tighe 

Az útválasztás támogatása érdekében a hálózati réteg logikai címeket, például IP-címeket tart fenn a hálózaton lévő eszközökhöz. A hálózati réteg kezeli ezen logikai címek és fizikai címek leképezését is. Az IPv4 hálózatban ezt a leképezést az Address Resolution Protocol (ARP) protokollon keresztül hajtják végre; Az IPv6 a Neighbor Discovery Protocol (NDP) protokollt használja.


Szállítási réteg

A Transport Layer adatokat szolgáltat a hálózati kapcsolatokon keresztül. A TCP (Transmission Control Protocol) és az UDP (User Datagram Protocol) a Transport Layer 4 hálózati protokollok leggyakoribb példái. A különböző szállítási protokollok számos opcionális képességet támogathatnak, beleértve a hibák helyreállítását, az áramlásszabályozást és az újraküldés támogatását.

Web / Colleen Tighe

Munkamenet réteg

A munkamenet réteg kezeli a hálózati kapcsolatokat elindító és lebontó események sorrendjét és folyamatát. Az 5. rétegnél többféle dinamikusan létrehozható és az egyes hálózatokon futtatható kapcsolatok támogatására van kialakítva.

Web / Colleen Tighe  

Bemutató réteg

A Prezentációs réteg az OSI-modell bármelyik darabjának a legegyszerűbb funkciója. A 6. rétegnél az üzenetadatok, például a formátumkonverziók és a felette lévő Alkalmazás réteg támogatásához szükséges titkosítás / visszafejtés szintaxis feldolgozásával foglalkozik.

Web / Colleen Tighe  

Alkalmazási réteg

Az Alkalmazás réteg hálózati szolgáltatásokat nyújt a végfelhasználói alkalmazások számára. A hálózati szolgáltatások a felhasználó adataival működő protokollok. Például egy webböngésző alkalmazásban az Application layer protokoll HTTP csomagolja a weboldal tartalmának küldéséhez és fogadásához szükséges adatokat. Ez a 7 réteg adatot szolgáltat a Presentation réteghez (és adatokat nyer onnan).

Web / Colleen Tighe