Használhat Clip Art-ot a viszonteladási termékeken?

Az egyik leggyakoribb szerzői jogi kérdés, amelyet a tervezők feltesznek, a "Használhatom a csomagban lévő clip artokat üdvözlőkártyák vagy pólók eladásához?" Sajnos a válasz általában nemleges. Vagy legalábbis nem, hacsak nem szerez további használati jogokat (több pénzt) a kiadótól ahhoz, hogy a klipeket a viszonteladási termékeken használja. Vannak kivételek.

Jogi nyilatkozat: A termékek és a használati feltételek kivonatai aktuálisak voltak a cikk eredeti megjelenésekor (2003), és ezeket rendszeresen frissítették; termékek azonban a jövőben létezhetnek vagy nem, és a használati feltételek változhatnak. Olvassa el a jelenlegi felhasználási feltételeket minden olyan terméknél, amelyet használni tervez.


Normál korlátozások

A legtöbb vállalatnak néhány szabványos korlátozása van a clip artok használatával kapcsolatban. A végfelhasználói licencszerződésekben leggyakrabban megtalálhatók:

  • Nincs újraértékesítés vagy megosztás: Ez azt jelenti, hogy nem csak becsomagolhatja a megvásárolt CD-n lévő egyes clip artok egy részét, eladhatja, vagy odaadhatja másoknak.
  • Nincs obszcén grafika: A legtöbb clip art kiadó tiltja képeik felhasználását pornográf, botrányos vagy rágalmazó alkotások létrehozására.
  • Híres emberek nem használhatók kereskedelmi célokra: Például Marilyn Monroe vagy John Belushi képeinek felhasználásához a profit érdekében általában külön engedélyre van szükség az adott személytől vagy birtokuktól.

Általában a clip art képek reklámokban, prospektusokban és hírlevelekben történő felhasználására a licencszerződés vonatkozik. Egyes vállalatok azonban bizonyos korlátokat szabnak. Például a ClipArt.com kijelenti, hogy a felhasználónak "... kifejezetten írásbeli engedély nélkül tilos 100,000 XNUMX nyomtatott példánynál többet használnia a Tartalmat kereskedelmi célokra."


Viszonteladási engedélyezés

De az üdvözlőkártyákra, pólókra és bögrékre beépített képek viszonteladása okozza a legnagyobb aggodalmat a tervezők számára. Ez a fajta használat általában nem része a szokásos használati feltételeknek. Egyes vállalatok azonban további licenceket adnak el, amelyek lehetővé teszik képeik felhasználását a viszonteladási termékeken.

A Nova Development egy népszerű clip art csomagot készít, annak Art Explosion vonalát. A végfelhasználói licencszerződés elolvasása után nem világos, hogy a viszonteladás során történő felhasználás megengedett-e. Mielőtt bármilyen olyan célt megkísérelnénk, amelyet az EULA-ban kifejezetten meg nem határoztak, konzultálnunk kell a céggel és / vagy egy ügyvéddel: "A Szoftverben található clip art-ot és minden egyéb tartalmat (" Tartalom ") csak prezentációk, kiadványok, oldalak létrehozására használhat. a világhálóra és az intranetekre, valamint a termékekre (együttesen: „Művek”). A Tartalmat semmilyen más célra nem használhatja. " A "termékek" tartalmaznak-e naptárakat, pólókat és kávéscsészéket továbbértékesítésre? Számunkra nem világos. Tévedtünk az óvatosság mellett, és kerüljük az ilyen felhasználást.

Van néhány vállalat liberális használati feltételekkel. Például, amikor a Dream Maker Software még mindig a közelben volt, megengedték Clip Art-juk használatát számos személyes használatra vagy kereskedelmi értékesítésre szánt cikken, ideértve az édességcsomagolókat, pólókat, kávéscsészéket és egérpadokat. Még azt is kijelentik: "Ha valaki nyomtatott kártyákat készít a Cliptures grafikájával, majd eladja vagy átadja ezeket a kártyákat egy harmadik félnek. Ez a harmadik fél felhasználja a kártyákat, és remélhetőleg annyira megkedveli őket, hogy visszatérnek az ügyfelünkhöz (te) és hogy még többet adjon el nekik (vagy adjon nekik). " Ugyanakkor korlátokat szabnak képeik weblapokon, gumibélyegzőkben és sablonokban történő felhasználására, függetlenül attól, hogy ingyen adod-e el őket, vagy eladod-e őket.

Sajnos nem minden vállalat teszi lehetővé annak megkülönböztetését, hogy megengedett-e a viszonteladás, vagy hogy miként lehet megszervezni a speciális engedélyeket. El kell olvasnia az EULA-t, alaposan meg kell keresnie a webhelyet, és ha továbbra is kétségei vannak, kérdéseivel és aggályaival vegye fel a kapcsolatot a kiadóval. A clip art bármilyen kereskedelmi célú felhasználását, beleértve a clip art használatát is a viszonteladási termékeknél, mindig a clip art licencszerződés gondos elolvasásával kell kezdeni.


Clip Art a viszonteladási termékekhez

Úgy tűnik, hogy ezeknek a clip art csomagoknak a licencei lehetővé teszik a termékek viszonteladásra történő felhasználását, amennyiben ez a felhasználás nem sérti az engedélyezés egyéb előírásait. Olvasd figyelmesen. Keressen hasonló szöveget más clip art csomagokon, ha képeiket viszonteladás céljából kívánja felhasználni.

  • A ValueClips Clip Art licencszerződés a 4. szakaszban szerepel; Engedélyezett felhasználások: "Viszonteladásra szánt termékek, feltéve, hogy ezek a termékek nem a termék újbóli terjesztését vagy újrafelhasználását teszik lehetővé."
  • A viktoriánus clip art rendelkezik professzionális használatra szóló engedéllyel, amely részben kimondja: "A licenc használatával a kép az alábbiak bármelyikéhez használható: Eladásra kínált termékek, például naptár, üdvözlőkártyák, könyvek, CD vagy DVD borítók , plakátok, bögrék, naptárak, pólók stb. " De meg kell vásárolnia a professzionális felhasználási engedélyt.
  • A T-Shirt Clip Art számos képforrást sorol fel és ír le, amelyek pólókon használhatók. Sok esetben tudatják Önnel, hogy szükség van-e speciális engedélyre vagy sem.