Mi a Rundll32.exe folyamat és mit csinál?

A Rundll32.exe egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi a Dynamic Link Library (DLL) fájlok más alkalmazások által történő futtatását. A rundll32.exe folyamat nélkül az alkalmazások nem tudnák betölteni a könyvtár kódját és nem futtatnának megfelelően. A számítógép rendszeres felhasználójaként nem lép közvetlenül kapcsolatba a Rundll32.exe fájlval.


Rundll32.exe és DLL fájlok

Szinte minden alkalmazásnak ki kell használnia a különféle Windows dinamikus hivatkozási könyvtár fájlokat. Ezek a könyvtárfájlok lehetővé teszik az alkalmazások számára, hogy a Windows különféle funkcióit hívják meg a Windows számára.

  • Ablakok és egyéb objektumok megjelenítése grafikus felhasználói felülethez.
  • Hangok lejátszása a számítógép audio illesztőprogramjával és hardverével.
  • Bemenetek és kimenetek átvitele olyan hardverről, mint a billentyűzet és az egér
  • Információk tárolása a rendszer memóriájában.
  • Hozzáférés a számítógéphez csatlakoztatott kiegészítőkhöz.

Több DLL fájl található a Windows operációs rendszerben, de ezek a könyvtárak egyikéhez sem lehet hozzáférni anélkül, hogy a Rundll32.exe fájlt végig kellene vinni. A folyamat átjáróként szolgál az összes alkalmazás számára a könyvtárak eléréséhez.


Hogyan működik a Rundll32.exe

Az alkalmazások minden alkalommal felhívják a Rundll32.exe fájlt, amikor az alkalmazásnak hozzáférnie kell egy Windows könyvtárfunkcióhoz.

A következő módon működik ez a folyamat.

  1. A programozók az alkalmazás írásakor megadják a Rundll32.exe fájlt. Például a Vismer Basic alkalmazás alkalmazásakor a beszédfelismerő könyvtárak eléréséhez a programozó az alábbiak szerint ír egy sort.

    Process.Start ("rundll32.exe", "C: Windows system32 speech speechux SpeechUX.dll, RunWizard UserTraining")

  2. Ez a parancs felhívja a Rundll32.exe alkalmazást, és megmondja neki, hogy biztosítsa az alkalmazás számára a hozzáférést a SystemW könyvtárban tárolt SpeechUX.dll könyvtárban található RunWizard UserTraining összetevőkhöz.

  3. Ezután a programozó meghívhatja az adott összetevőkön belül található speciális funkciókat. Ide tartozhatnak például a mikrofon segítségével végzett beszédfelismerési tréningek. A Rundll32.exe futtatható fájl nélkül az alkalmazások nem férhetnek hozzá ezekhez a speciális funkciókhoz.

Minden alkalommal, amikor egy alkalmazás elindítja a Rundll32.exe fájlt, a folyamat új példánya jelenik meg a Feladatkezelőben. Minden példánynak négy fő paramétere van, amelyek segítik az alkalmazást és az operációs rendszert nyomon követni a folyamatot.

  • hwnd: A DLL által létrehozott ablak fogantyúja (azonosítóazonosítója)
  • ott: A DLL-hívás által elindított folyamatpéldány kezelése
  • lpszCmdLine: A DLL könyvtár elindításához használt parancssor
  • nCmdShow: Leírja, hogyan kell megjeleníteni a DLL ablakot, ha van hozzá társított ablak

Ha több "Rundll32.exe" folyamatot lát a Feladatkezelőben, ez normális. Egy új Rundll32.exe folyamat elindul minden alkalommal, amikor egy másik alkalmazás felhívja.


Általános Rundll32.exe hibák

A Rundll32.exe fájlhoz kapcsolódó leggyakoribb hiba futásidejű hiba. Ez általában akkor fordul elő, amikor a rosszul megírt alkalmazáskód bezárja az alkalmazást anélkül, hogy megfelelően leállítaná a korábban indított Rundll32.exe példányokat.

Ez a hiba nem okoz problémát a számítógépével. Miután azonban újraindította a számítógépet, az megöli az összes elindított Rundll32.exe szálat és megtisztítja az általuk használt memóriát.

A rosszindulatú programok azonban néha többféle módon okoznak Rundll32.exe hibákat.

  • A rosszindulatú programok olyan vírusfájlokat telepítenek, amelyek neve megegyezik a Rundll32.exe fájlokkal. Nem fogja felismerni a vírusfájlt, amikor látja, de a víruskereső szoftver felismeri és kitisztítja a fájlt a rendszeréből.
  • A rosszindulatú programok megrongálhatják a Rundll32.exe alkalmazást, úgy módosítva a fájlt, hogy az már ne működjön megfelelően, amikor az alkalmazások megpróbálják felhívni.

Mindkét esetben meg kell tennie néhány dolgot a Rundll32.exe fájlt megrongáló fertőzés megtisztítása érdekében.

  1. A Scannow paranccsal azonosíthatja a sérült Windows fájlokat. Válassza a Start gombot és írja be CMD. Kattintson a jobb gombbal a Parancssor app és válassza ki Futtatás rendszergazdaként.

  2. Írja be a parancsot SFC / scannow. Ez elindítja a rendszerellenőrzést, amely felkutatja és azonosítja a sérült rendszerfájlokat.

  3. Ha a vizsgálat után a Rundll32.exe hiba nem oldódik meg, akkor próbálja meg futtatni a DISM helyreállítási parancsot. Ez a segédprogram ellenőrzi a Windows operációs rendszer állapotát, és megpróbálja helyreállítani a sérült központi rendszerfájlokat. Írja be még az adminisztrációs parancssor ablakába DISM / Online / Cleanup-Image / RestoreHealth.

  4. Ha egyik parancs sem állítja le a Rundll32.exe hibát, az azt jelenti, hogy a probléma valószínűleg nem sérült Windows rendszerfájl. Ehelyett lehet egy rosszindulatú program, amely álcázta magát fájlként, amelynek azonos neve vagy hasonló neve van, mint a Rundll32.exe. A fertőzött fájlok tisztításának legjobb módja a teljes rendszerellenőrzés a víruskereső szoftverrel.

  5. Ha a problémát ez a pont nem oldja meg, akkor az egyetlen lehetőség a Windows operációs rendszer telepítésének visszaállítása lehet.