Mit csinál a COM helyettesítő a Windows PC-n?

Ha aggódsz a COM Surrogate miatt, akkor valószínű, hogy találkoztál vele a feladatkezelőben, és aggódsz, hogy ez vírus lehet. Mielőtt megformázná a gépét, vagy bármilyen hardvert kicserélne, tudja, hogy szinte biztosan nem. És mindkét esetben nem akarja törölni. A COM-helyettesítő folyamatra a DLL fájlok betöltéséhez van szükség, és valójában nagyon fontos.

A cikkben található információk és utasítások a Windows 10, a Windows 8 és a Windows 7 rendszerekre vonatkoznak.


Mi a COM helyettesítő?

A COM Surrogate a dllhost.exe nevű folyamat átfogó neve, amely a Windows 7 óta van a Windows rendszerben, és jelen van a Windows 8 és a Windows 10 rendszerben is. Ezt maga láthatja, ha megnyitja a Feladatkezelőt, jobb gombbal kattint (vagy megérinti és lenyomva tartja) COM Helyettesítő, Majd válassza ki Ugrás a részletekre. A felhasználóneveden fut, nem pedig a Rendszer vagy a Helyi Szolgáltatás helyett.

A COM Surrogate egy olyan fogalom, amely számos olyan folyamatra vonatkozik, amelyek számos feladatot végrehajtanak, és hatékonyan elkülönítik a DLL-eket a Windows fő fájlkezelőjétől. Meglehetősen hétköznapi feladatokhoz használható, például egy mappában lévő képek vagy dokumentumok miniatűrjének megragadásához. Ennek az az oka, hogy ha valami rosszul esik ezeknél a DLL-eknél - mondjuk valamilyen oknál fogva összeomlanak -, akkor nem viszik magukkal a Windows Intézőt.

Alapvetően ez a Windows módja annak, hogy elkülönítse magát a problémás kódrészektől, ami stabilitási problémákat okozhat. A COM helyettesítők hatékonyan stabilabbá teszik a Windows PC-t.


A COM helyettesítő felhasználja-e a rendszer erőforrásait?

A COM helyettesítő folyamatok ugyan felhasználnak bizonyos rendszererőforrásokat, de csak nagyon csekély mennyiséget. CPU-jának egy-két százalékáról beszélünk, ha végül egyszerre számos COM Surrogate-folyamat fut. Nem lehet különösebben észrevehető.

Is COM Surrogate a virus?

A rövid válasz nem. A COM helyettesítő folyamatok maguk sem lehetnek vírusok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vírusok és a rosszindulatú programok nem álcázhatják magukat COM Surrogate folyamatként.

Hogyan ellenőrizhető, hogy a COM Surrogate rosszindulatú program-e

A Feladatkezelőben ellenőrizheti, hogy a COM Surrogate folyamatai potenciális rosszindulatú programok-e. Kattintson a jobb gombbal (vagy érintse meg és tartsa lenyomva) COM Helyettesítő, Majd válassza ki Nyissa meg a fájl helyét.

Ha ez vezet a C:>A windows>System32 mappát és egy dllhose.ext nevű fájlt, akkor nyugodtan nyugodhat, mivel a COM Surrogate szinte biztosan nem hamisított rosszindulatú program.

Ha azonban máshová visz, főleg egy olyan fájlba vagy mappába, amelyet nem ismer fel, akkor célszerű egy anti-malware vizsgálatot végrehajtani. Kétszer biztos legyen abban a fájlban vagy mappában.

Először érdemes megfontolni a Windows biztonságos módba való indítását, mivel az aktív futó kártevő néha elrejtheti vagy lemásolhatja magát, amikor karanténba vagy törlésbe kerül.