Mi az a nyilvános IP-cím?

A nyilvános IP-cím olyan IP-cím, amelyet otthoni vagy üzleti útválasztója az internetszolgáltatójától kap, és amelyet az internet elérésekor használ. Nyilvános IP-címekre van szükség minden nyilvánosan elérhető hálózati hardverhez, például otthoni útválasztóhoz és a webhelyeket tároló kiszolgálókhoz.


Mit csinál egy nyilvános IP-cím?

A nyilvános IP-címek megkülönböztetik a nyilvános internethez csatlakoztatott eszközöket. Minden internethez hozzáférő eszköz egyedi IP-címet használ. A nyilvános IP-címet néha Internet IP-nek is hívják.

Miguel Co / Web

Ezt az címet használja minden internetes szolgáltató az internetes kérelmek továbbításához egy adott otthonhoz vagy vállalkozáshoz, hasonlóan ahhoz, ahogy egy kézbesítő jármű fizikai címet használ a csomagok házhoz továbbításához.

Gondoljon a nyilvános IP-címére, mint bármely más címre. Például az Ön e-mail címe és otthoni címe egyedülálló Önre, ezért az e-mail küldése ezekre a címekre biztosítja, hogy az üzenetek Önhöz és ne máshoz jussanak.

Ugyanez a kizárólagosság vonatkozik az IP-címére is, így a digitális kéréseit a hálózatára, és nem egy másik hálózatra küldi.


Privát és nyilvános IP-címek: Mi a különbség?

A privát IP-cím a legtöbb szempontból megegyezik a nyilvános IP-címmel. Ez egy egyedi azonosító az útválasztó vagy más eszköz mögött, amely IP-címeket szolgáltat.

Privát IP-címmel az otthoni eszközök ugyanazokkal a privát IP-címekkel rendelkezhetnek, mint a szomszéd készülékei, vagy bárki más a világ minden táján. Ez azért van, mert a privát címek nem irányíthatók - az interneten található hardvereszközök úgy vannak beprogramozva, hogy megakadályozzák, hogy a privát IP-címmel rendelkező készülékek közvetlenül kommunikáljanak bármely más IP-vel az útválasztón kívül, amelyhez csatlakoztak.

Mivel ezek a privát címek korlátozottak az internet elérésében, szükség van egy olyan címre, amely elérheti a világ többi részét, ezért nyilvános IP-címre van szükség. Ez a fajta beállítás lehetővé teszi, hogy az otthoni hálózat összes eszköze továbbítson információkat oda-vissza az útválasztó és az internetszolgáltató között egyetlen cím (nyilvános IP-cím) használatával.

Ennek másik módja az, ha az otthoni útválasztót internetes szolgáltatónak tekintjük. Az útválasztó privát IP-címeket szolgáltat az útválasztó mögött magánul összekapcsolt eszközökhöz, az internetszolgáltatók pedig nyilvános IP-címeket juttatnak el az internethez nyilvánosan csatlakozó eszközökhöz.

A privát és a nyilvános címeket egyaránt használják a kommunikációhoz, de a kommunikáció hatóköre korlátozott a használt cím alapján.

Amikor egy webhelyet nyit meg a számítógépéről, a kérés a számítógéptől az útválasztóhoz privát IP-címként kerül elküldésre, amely után az útválasztó a hálózathoz rendelt nyilvános IP-cím használatával kéri az internetszolgáltatót. A kérés megtétele után a műveletek megfordulnak: az internetszolgáltató elküldi a webhely címét az útválasztónak, amely továbbítja a címet annak a számítógépnek, amelyik azt kérte.


Privát és nyilvános IP-cím tartományok

Bizonyos IP-címek nyilvános, mások magánhasználatra vannak fenntartva. Ez az, ami miatt a privát IP-címek nem tudják elérni a nyilvános internetet, mert csak akkor tudnak megfelelően kommunikálni, ha egy útválasztó mögött vannak.

A következő tartományokat az Internet Assigned Numbers Authority (IANA) fenntartja magán IPv4-címekként történő használatra:

  • 10.0.0.0 a 10.255.255.255
  • 172.16.0.0 a 172.31.255.255
  • 192.168.0.0 a 192.168.255.255

A fenti címek kivételével a nyilvános IP-címek 1-től 191-ig terjednek.

A 192.xxx címek nincsenek nyilvánosan regisztrálva, ami azt jelenti, hogy csak egy útválasztó mögött használhatók privát IP-címekként. Erre a tartományra esik a legtöbb privát IP-cím, ezért a legtöbb Linksys, D-Link, Cisco és NETGEAR útválasztó alapértelmezett IP-címe egy IP ebben a készletben, például a 192.168.1.1.

Az IPv6 címterület olyan nagy, hogy nincs szükség privát IP-re. Van azonban egy különleges egyedi unicast IP tartomány az fc00 :: / 7. Ez a tartomány azonban globális.


A nyilvános IP-cím keresése

A legtöbbször nem kell ismernie a nyilvános IP-címét, de vannak olyan helyzetek, amikor fontos, sőt szükséges, például hozzáférhet a hálózathoz vagy a benne lévő számítógéphez, ha távol van otthonától vagy vállalkozásától. .

A legalapvetőbb példa egy távoli hozzáférési program használata lenne. Ha Sanghajban van egy szállodai szobában, de Denverben otthon kell "távoli" számítógépre lépnie, akkor tudnia kell az interneten elérhető IP-címet (az otthoni útválasztó által használt nyilvános IP-címet), így Ön utasíthatja a szoftvert, hogy csatlakozzon a megfelelő helyre.

Könnyű megtalálni a nyilvános IP-címet. Használja a Web System Info eszközt, hogy azonnal megnézhesse a tiéd:

Bár ez nem olyan egyszerű, mint egyetlen kattintás ezzel az eszközzel, a nyilvános IP-címet is megtalálja az útválasztó adminisztrációs oldalán. Ehhez be kell jelentkeznie az útválasztóra.

Mindkét módszer megragadja azt a feltételt, hogy távoli hozzáférés miatt ezt az információt követi, hogy ezt otthoni számítógépéről vagy más eszközről kell megtennie. Ha távol van, kérjen egy barátot vagy munkatársat, hogy megtegye helyetted. Használhat egy DDNS szolgáltatást is, amelyek egy része még ingyenes is. A No-IP egy példa, de vannak más is.


Miért változnak a nyilvános IP-címek?

A legtöbb nyilvános IP-cím változik, és viszonylag gyakran. Bármilyen típusú IP-címet, amely megváltozik, dinamikus IP-címnek nevezzük.

Amikor az internetszolgáltatók még újak voltak, a felhasználók csak rövid ideig csatlakoztak az internethez, majd leválasztották a kapcsolatot. Az egyik ügyfél által használt IP-cím akkor nyílik meg egy másik számára, amelyhez kapcsolódnia kell az internethez.

Az IP-címek hozzárendelésének ez a módja azt jelentette, hogy az internetszolgáltatónak nem kellett nagyszámú címet vásárolnia. Ez az általános folyamat még ma is használatos, annak ellenére, hogy a legtöbb ember mindig csatlakozik az internethez.

A webhelyeket fogadó hálózatok többségének azonban statikus IP-címe van, mert biztosítani akarják, hogy a felhasználók állandó hozzáféréssel rendelkezzenek a szerverükhöz. Ha megváltozik egy IP-cím, az meghiúsítaná a célt, mivel a DNS-rekordokat az IP megváltozása után frissíteni kell, ami nem kívánt leállást okozhat.

Az otthoni hálózatoknak ezzel ellentétes okból dinamikus IP-címet rendelnek. Ha az internetszolgáltató változatlan címet adott az otthoni hálózatnak, akkor valószínűbb, hogy visszaélnek vele azok az ügyfelek, akik otthoni webhelyeket üzemeltetnek, vagy olyan hackerek, akik újra és újra megpróbálhatják ugyanazt az IP-címet, amíg megsértik a hálózatot.

Ez az egyik oka annak, hogy a statikus IP-cím drágább, mint a dinamikus IP-cím. A DDNS-szolgáltatások bizonyos mértékben megkerülhetik ezt.

Egy másik ok, amely miatt a legtöbb hálózat nyilvános IP-címmel rendelkezik, az az, hogy a statikus IP-címek több kezelést igényelnek, és ezért az ügyfélnek általában többe kerül, mint egy dinamikusnak. Például, ha új mérföldre költözne néhány mérföldnyire, de ugyanazt az internetszolgáltatót használja, akkor a dinamikus IP-cím kiosztása egyszerűen azt jelentené, hogy egy másik IP-címet kapna, amely elérhető a címkészletből. A statikus címeket használó hálózatokat újra kell konfigurálni, hogy alkalmazzák őket új helyükre.

A nyilvános IP-cím elrejtése

Nem rejtheti el nyilvános IP-címét az internetszolgáltatója elől, mert az összes forgalmának át kell mozognia rajtuk, mielőtt bármi mást elérne az interneten. Azonban elrejtheti IP-címét a meglátogatott webhelyek elől, valamint titkosíthatja az adatátviteleket (ezáltal elrejtheti az internetszolgáltató elől érkező forgalmat) azáltal, hogy először egy adatot szűr egy virtuális magánhálózaton (VPN) keresztül.

Normál esetben egy webhely elérésekor az a webhely láthatja, hogy az Ön nyilvános IP-címe kérte a webhelyük megtekintését. Gyors keresés az IP-kereső webhelyen megtudhatja, hogy ki az internetszolgáltatója. Mivel az internetszolgáltatója pontosan tudja, hogy mely IP-címek vannak hozzárendelve, azt jelentené, hogy a webhelylátogatást közvetlenül Önhöz rögzítheti.

A VPN-szolgáltatás használata egy másik internetszolgáltatót ad hozzá a kérelem végén, mielőtt másik webhelyet nyitna meg. Miután csatlakozott egy VPN-hez, a fentiekkel megegyező folyamat zajlik le, csak ezúttal, ahelyett, hogy a webhely látná az internetszolgáltatója által hozzárendelt IP-címet, a VPN által kiosztott IP-címet látják.

Íme egy példa arra, hogy a Google nyilvános IP-címet jelenít meg a VPN használata előtt és után:

Ebben a példában, ha a Google meg akarta azonosítani Önt, akkor ezt az információt a VPN-szolgáltatástól kéri, nem pedig az internet-szolgáltatójától, mert megint ez az az IP-cím, amelyet láttak hozzáférni a weboldalukhoz.

Ezen a ponton az Ön névtelensége azon múlik, hogy a VPN-szolgáltatás hajlandó-e lemondani az IP-címről, ami természetesen felfedi személyazonosságát. A különbség a legtöbb internetszolgáltató és a legtöbb VPN-szolgáltatás között az, hogy az internetszolgáltatóra nagyobb valószínűséggel kötelezi a törvény, hogy megmondja, ki kereste fel a weboldalt, míg a VPN-ek néha léteznek olyan országokban, ahol nincs ilyen kötelezettség.

Számos ingyenes és fizetett VPN-szolgáltatás kínál különféle szolgáltatásokat. Olyan keresése, amely soha nem menti a forgalmi naplókat, jó kezdet lehet, ha aggódik, hogy az internetszolgáltatója kémkedik utánad.

Néhány ingyenes VPN-szolgáltatás közé tartozik a FreeVPN.me, a Hideman, az Faceless.ME és a Windscribe VPN. Sok más, ingyenes szolgáltatásokat kínáló ingyenes VPN-szoftver is található.

További információ a nyilvános IP-címekről

Az útválasztókhoz egy privát cím tartozik, amelyet alapértelmezett átjáró IP-címnek hívnak. Az otthoni hálózathoz hasonló módon, amelynek egy IP címe van, amely kommunikál a nyilvános internettel, az útválasztónak egy IP címe van, amely kommunikál más összekapcsolt magánhálózatokkal.

Bár igaz, hogy az IP-címek fenntartásának joga az IANA-nál van, ezek nem valamiféle központi források az összes internetes forgalom számára. Ha egy külső eszköz megsérti a hálózatot, annak semmi köze az IANA-hoz.