Mi az a webproxy?

A webes proxy egy módszer arra, hogy elrejtse IP-címét a meglátogatott webhelyek elől.

Kicsit hasonlítanak a keresőmotorokra, így valóban könnyen elérhetők. Csak írja be a meglátogatni kívánt weboldalt egy online eszközbe. Ez azt eredményezi, hogy a megtekintett webhely nem látja a valódi tartózkodási helyét, így számukra alapvetően máshonnan jut el az oldalra, mint ahonnan valójában tartózkodik.


Mi az a webproxy?

A webes proxyk pajzsként működnek Ön és a látogatott webhely között. Amikor egy weboldalt webproxy segítségével néz meg, a webhely látja, hogy egy adott IP-cím hozzáfér a szerveréhez, de a cím nem az Öné, mert a számítógép és a webszerver közötti teljes webes forgalmat először áthaladják a proxy szervert.

A webproxy megjelenítésének másik módja a közvetítő. Például, amikor a Web webhelyet online proxy útján kéri, akkor csak annyit tesz, hogy azt mondja a proxy szervernek, hogy férjen hozzá a Web-hez, majd amikor megkapja a kívánt oldalt, visszaküldi Önnek.

A megtekintett webhely az online proxy IP-címét látja most a tiéd helyett. Ez újra és újra megtörténik, nagyon gyorsan, így normálisan böngészhet a webhelyen, miközben elrejti identitását, és nem adja fel valódi nyilvános IP-címét.

 Marcus Butt / Getty Images


Használjon egyet?

A webes proxyk számos okból hasznosak lehetnek, de azt is fontos tudni, hogy mikor nem szabad használni.

A legtöbb ember anonim webböngészéshez használ egy webhely-proxyt, hogy a keresés privát legyen az internetszolgáltató (ISP), a látogatott webhelyek vagy más ügynökségek részéről, amelyek nyomon követhetik az internetes szokásokat. Ha arra gyanakszik, hogy egy adott webhely naplózza tevékenységét, akkor átugorhat egy internetes proxy-t, hogy segítsen megvédeni személyes adatait rossz kezektől.

Lehet, hogy bármilyen okból kitiltottak egy webhelyről, és vissza akarsz térni rá. Hasonlóképpen, ha a webhely tiltva van az Ön országában, és fel szeretné oldani a webhely letiltását, hogy hozzáférhessen hozzá, akkor a proxy az egyik megoldás. Akárhogy is, ha a webhely blokkolja az Ön IP-címét, a webes proxy új IP-cím megadásával segíthet a blokkolás feloldásában.

Néhány további előny (az Ön által használtaktól függően): a hirdetések blokkolása, az adatok tömörítése a felhasználás megtakarítása érdekében, az előugró ablakok elnyomása, a szkriptek eltávolítása és a sütik letiltása.

Érdemes azonban alaposan kutatni a webes proxyt, mielőtt túl mélyen belemerülne. Az utolsó dolog, amit szeretnél, egy online proxyba helyezni a hitet, amely végső soron naplózza banki hitelesítő adataidat, tárolja a közösségi média jelszavait és hozzáfér az e-mailjeihez - alapvetően legyőzve annak használatának lényegét. Attól függően, hogy melyik országban működik a proxy, előfordulhat, hogy a valódi IP-címet megadja a hatóságoknak, ha arra kérik, ezért tartsa ezt is szem előtt. Mindig olvassa el az apró betűs részt.

A proxyk általában (nem a webes proxyk) a vállalkozások számára is hasznosak. Működésük jellegéből adódóan a vállalat figyelemmel kísérheti a hálózati tevékenységet annak biztosítására, hogy az alkalmazottak ne sértsék az internethasználati irányelveket.


Webproxy korlátozások

Az online proxy csak annyit tehet érted: röviden, elrejti a valódi IP-címedet. Azonban még egy valóban titkosított és névtelen sem fogja elfedni a személyazonosságát, ha olyan online fiókot használ, amely a valódi identitásához kapcsolódik.

Például, ha webes proxy útján jelentkezik be Gmail-fiókjába, az e-mailjei nem hirtelen névtelenek; személyazonossága továbbra is az Ön által használt fiókhoz van kötve. Ugyanez vonatkozik minden olyan számlára, amelyre bejelentkezik valamelyik használata közben, például banki vagy Amazon-fiókjára. A fizetési információk sem névtelenek, ha proxy munkamenet során használják őket.

A webes proxyk nem is rejtik el az internethasználatot, ezért nem számíthat arra, hogy az megengedi az adatkorlátok megkerülését. Ha telefonja havonta csak 2 GB adathoz fér hozzá, akkor a webböngészési forgalom webes proxyn keresztül történő továbbítása nem rejt további szolgáltatást a szolgáltató elől. Ennek ellenére előfordulhat, hogy vannak olyan internetes proxyk, amelyek az adatok tömörítésével segítenek.

Valami mást nem fog elrejteni a böngészési előzmények. A proxy csak azért felelős, hogy információkat továbbítson Ön és a cél webhely között, de az összes felkeresett webhely (beleértve magát a proxy URL-t is) továbbra is az Ön által használt böngésző előzményterületén lesz tárolva.

Minden webböngésző lehetővé teszi az előzmények törlését, így vagy megteheti, amikor befejezte a webhely-proxy használatát, hogy biztosítsa, hogy a helyi felhasználók nem láthatják, mit csinált, vagy a privát módból is hozzáférhet a proxy-webhelyhez a a böngésződ.

A webes proxy is csak azokra az URL-ekre vonatkozik, amelyekhez a proxy webhelyen keresztül fér hozzá, és nem a teljes internet-kapcsolatra. Ez azt jelenti, hogy azokat a webhelyeket, amelyekhez egy másik lapon, egy másik számítógépen, az okostévéken, a játékkonzolon stb. Keresztül jut el, a proxy webhely nem érinti. Az ottani megoldás a teljes kapcsolat titkosítása, amit a VPN-sel megtehet.

Még valami, amire emlékezni kell, hogy nem rejtheti el teljesen. Az internetszolgáltató továbbra is látni fogja, hogy hozzáfér a proxyhoz. Nem fogják látni azokat a webhelyeket, amelyekhez a webes proxyn keresztül jut el, de az a tény, hogy csatlakozik a proxy webhelyhez, továbbra is látható.

Hasonlóképpen, a proxy webhelyhez való kapcsolata nincs védve, mert csak az a webhely, amelyet meglátogat, nem képes azonosítani (azaz a proxy webhelyhez való kapcsolata nincs titkosítva pusztán azért, mert a online proxy). Bárki, aki figyeli az internetkapcsolatot, továbbra is láthatja, hogy mit csinál.

Az online biztonság megőrzésének más módszerei is vannak: például használjon névtelen e-mail szolgáltatást, törölje személyes adatait online, használjon virtuális telefonszámot, vagy hamisítsa telefonja GPS helyét.


További információ a webhely-proxykról

A webhely-proxyk (HTTP-proxyk) használata sokkal könnyebb, mint azokhoz a proxykhoz, amelyeket manuálisan kell beállítaniuk az IP-címükkel és a portszámukkal. Ezek azonban kompatibilisek mindenféle eszközzel és alkalmazással, míg az online proxy csak az interneten hasznos (amikor a webböngészőhöz fér hozzá). Megtudhatja, hogy a proxy webhely webproxy-e, ha van helye, ahol beírhatja az URL-t.

Bölcs dolog lenne megtudnia a nyilvános IP-címét minden alkalommal, amikor csatlakozik egyhez, csak azért, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az valóban a meghirdetett módon működik-e. A csatlakozás előtt és után ellenőrizheti az IP-címét a kettő összehasonlításához.

Egyes webes proxyk gyorsítótáraznak webhelyeket az internet-hozzáférés felgyorsítása érdekében. Ha hamarosan újra hozzáférni szeretne ugyanahhoz az oldalhoz, az oldal gyorsabban eljuttatható Önhöz, mert a proxy szervernek maga is van egy példánya, vagyis nem kell új oldalt kérnie a célhelyről.


Ingyenes névtelen webes proxyk

Webproxy megtalálása egyszerű. A gyors keresés több tucatnyi listát kínál, amelyek mindegyike alapvetően azonos, bár némelyik olyan funkciókat tartalmazhat, amelyek mások nem rendelkeznek.

Például megengedheti, hogy kiválassza a szervert, amelyről névtelenül szeretne hozzáférni a weboldalakhoz, mások pedig letilthatják a funkciókat, például a JavaScript-et és a sütiket a nagyobb biztonság érdekében.

A legjobban teljesítő, névtelen internetes proxyk listája segíthet a döntés meghozatalában. Hidester az egyik példa.