Mi az a WOFF (Web Open Font Format)?

A Web Open Font Format (WOFF) a Mozilla által kifejlesztett fájlformátum webes betűtípusokhoz. A WOFF fájl tartalmazhat tömörített TTF és OTF fájlokat, valamint licencelési információkat és egyéb metaadatokat. Itt van, amit tudnia kell a WOFF-ról.

Az ebben a cikkben szereplő információk a WOFF és WOFF2 fájlokra vonatkoznak.


Mi az a WOFF fájl?

A ZIP fájlokhoz hasonlóan a WOFF fájlok tárolóként szolgálnak más fájlokhoz, különösen a TrueType Font (TTF) és az OpenType Font (OTF) fájlokhoz. Az ilyen típusú fájlok lehetővé teszik a webtervezők számára, hogy a betűtípusokat a legtöbb számítógépen található szabványos karaktereken kívül használják.

A WOFF-ot felváltotta a WOFF2 formátum. A WOFF2 még jobb tömörítési algoritmusokat kínál, ami további 30 százalékkal csökkenti az eredeti fájlméretet. Ezért a WOFF2 fájlok kevesebb sávszélességet foglalnak el, és még gyorsabban töltődnek be. A WOFF fájlok kiterjesztése .woff, míg a WOFF2 fájlok kiterjesztése .woff2.


Hogyan működnek a WOFF fájlok?

Gyakorlatilag az összes weboldal Cascading Style Sheets (CSS) segítségével határozza meg a HTML és más elemek elrendezését a képernyőn. Például a fejlesztők a CCS segítségével megváltoztathatják a webes betűtípusokat a felhasználó számítógépére már telepített betűtípusok hivatkozásával. Ha azonban a számítógép vagy a böngésző nem támogat betűtípust, akkor az más betűkészletként jelenik meg, vagy egyáltalán nem töltődik be, attól függően, hogy az oldal betűtípus-rakománya hogyan áll fel.

A probléma elkerülése érdekében az egyedi betűtípusok tárolhatók egy WOFF fájlban, amelyet a szerverre mentenek az összes többi weboldalelemmel együtt. Ezután a tervező a @ font-face CSS tulajdonság segítségével hivatkozhat a WOFF fájlra, és megjelenítheti a betűtípust a böngészőben.

A Google Chrome, a Firefox, a Microsoft Edge, az Opera és a Safari egyaránt támogatja a WOFF formátumot, de előfordulhat, hogy frissítenie kell a böngészőt a legújabb verzióra.


A WOFF előnyei

A webfejlesztők számára elérhető betűtípusok kibővítése mellett a WOFF fájlok használata számos előnnyel jár. Például:

  • Tömörítés: Mivel a WOFF fájlok tömörítve vannak, gyorsabban töltődnek be, mint más betűtípusok.
  • HTML és CSS támogatás: A képfájlokkal ellentétben a WOFF fájlokat HTML és CSS segítségével stilizálhatjuk.
  • SEO: A WOFF betűtípusok jobbak a keresőmotor optimalizálásához (SEO), mint a szöveges képek.
  • Optimalizált megjelenítés: A WOFF fájlok tipográfiai információkat tartalmaznak, beleértve a kontextus formáit és a régi stílusú figurákat, lehetővé téve az optimális renderelést minden eszközön.
  • Weboldal akadálymentessége: A WOFF fájlok hozzáférhetőbbé teszik a webhelyeket, mivel a szöveg hangosan olvasható, a szöveg képei pedig nem.
  • beágyazás: A WOFF betűtípusok segítenek a nemzetközivé válásban, mivel lehetővé teszik más nyelvű karakterekkel rendelkező betűtípusok beágyazását.

Készítse el saját WOFF betűtípusait

A FontForge-hoz hasonló betűkészlet-szerkesztők lehetővé teszik saját betűkészletek megtervezését és WOFF fájlokként történő exportálását. A WOFF fájlokat TTF vagy OTF fájlokká is konvertálhatja a FontForge használatával. Ha van egy másik tetszés szerinti betűtípus-szerkesztő, amely csak a TTF-et vagy az OTF-et támogatja, akkor az sfnt2woff eszközzel konvertálhatja a betűtípusokat WOFF fájlokká.

Az Open Font Library és a Font Squirrel WOFF formátumban több száz betűtípussal rendelkezik, amelyek ingyenesek kereskedelmi és nem kereskedelmi célokra.