Oszlopok vagy számsorok összeadása az Open Office Calc alkalmazásban

Számsorok vagy oszlopok összeadása az egyik leggyakoribb művelet, amelyet olyan táblázatkezelő programokban hajtanak végre, mint az OpenOffice Calc. A feladat elvégzésének megkönnyítése érdekében a Calc tartalmaz egy beépített képletet, az úgynevezett ÖSSZEG funkciót.

A cikk utasításai az OpenOffice Calc v.4.1.6 verzióra vonatkoznak.


OpenOffice Calc SUM függvény

Ebbe a funkcióba kétféleképpen lehet belépni:

  • az ÖSSZEG függvény parancsikon - ez a görög nagybetű Sigma (Σ) mellett található beviteli sor (ugyanaz, mint az Excel képletsávjában).
  • Hozzáadása ÖSSZEG függvényt egy munkalapra a függvény varázsló párbeszédpanel használatával. A párbeszédpanel megnyitható a Funkcióvarázsló a Sigma gomb mellett található a beviteli sor.

Towfiqu Photography / Getty Images 


Parancsikon és párbeszédpanel előnyei

A funkció belépéséhez a Sigma gomb használatának az az előnye, hogy gyors és egyszerűen használható. Ha az összesítendő adatokat egy összefüggő tartományba csoportosítják, a függvény gyakran kiválasztja az Ön számára a tartományt.

A ÖSSZEG függvény párbeszédpanel, ha az összesítendő adatok el vannak osztva számos, nem összefüggő cellán. A párbeszédpanel használata ebben a helyzetben megkönnyíti az egyes cellák hozzáadását a függvényhez.


A SUM függvény szintaxisa és érvei

A függvény szintaxisa a függvény elrendezésére utal, és tartalmazza a függvény nevét, zárójelét és argumentumait.

A. Szintaxisa ÖSSZEG funkció:

= SUM (1. szám; 2. szám; ... 30. szám)

1. szám; 2. számú; ... 30. szám - a függvény által összesítendő adatok. Az argumentumok a következőket tartalmazhatják:

  • összegezendő számok listája
  • cella hivatkozások listája, amely jelzi az adatok helyét a munkalapon
  • cellahivatkozások tartománya az adatok helyére

A függvény legfeljebb 30 számot adhat hozzá.


Amit a SUM funkció figyelmen kívül hagy

A funkció figyelmen kívül hagyja a kiválasztott tartomány üres celláit és szöveges adatait - beleértve a szövegként formázott számokat is.

Alapértelmezés szerint a Calc szöveges adatai egy cellában igazodnak balra - amint a cellában a 160-as szám látható A2 a fenti képen - a számadatok alapértelmezés szerint jobbra igazodnak.

Ha az ilyen szöveges adatokat később számadatokká konvertálják, vagy számokat adnak a tartomány üres celláihoz, a ÖSSZEG A total total automatikusan frissül, hogy tartalmazza az új adatokat.


A SUM függvény kézi megadása

A függvény megadásának másik lehetősége az, ha beírja egy munkalap cellába. Ha az összesítendő adattartomány cellahivatkozásai ismertek, akkor a funkció manuálisan könnyen megadható. A fenti képen látható példához írja be

= SUM (A1: A6)

cellába A7 és megnyomva belép ugyanazt az eredményt érné el, mint az alábbiakban felsorolt ​​lépések a ÖSSZEG parancsikon.

Adatok összegzése a SUM gombbal

Azok számára, akik inkább az egeret használják a billentyűzethez, a ÖSSZEG gomb gyors és egyszerű módja a ÖSSZEG funkciót.

Ilyen módon megadva a függvény megpróbálja meghatározni az összesítendő cellák tartományát a környező adatok alapján, és automatikusan megadja a legvalószínűbb tartományt a függvény szám argumentumaként.

A függvény csak olyan számadatokat keres, amelyek az aktív cellák fölött vagy a bal oldali sorokban találhatók, és figyelmen kívül hagyja a szöveges adatokat és az üres cellákat.

Az alábbiakban felsoroljuk a SUM függvény cellába történő beviteléhez használt lépéseket A7 az alábbiak szerint.

  1. választ A7 hogy aktív cellává váljon (az a hely, ahol a funkció eredményei megjelennek).

  2. Nyomja meg a ÖSSZEG gombot a beviteli sor mellett.

  3. A ÖSSZEG a függvényt be kell írni az aktív cellába - a függvénynek automatikusan meg kell adnia a cellahivatkozást A6 mint a szám argumentum.

  4. A szám argumentumhoz használt cellahivatkozások tartományának módosításához használja az egérmutatót a tartomány kiemeléséhez A1 nak nek A6.

  5. nyomja meg belép a funkció befejezéséhez.

  6. Az 577-es választ meg kell jeleníteni a cellában A7. Amikor kiválasztja a cellát A7, a teljes = SUM (A1: A6) függvény megjelenik a beviteli sor a munkalap fölött.

Számok hozzáadása a Calc SUM függvény párbeszédpanel használatával

Mint említettük, egy másik lehetőség a ÖSSZEG A funkció a függvény párbeszédpanelének használata, amelyet az alábbiakkal lehet megnyitni:

  • A Funkcióvarázsló a beviteli sor a munkalap fölött.
  • nyomás Ctrl + F2.

Párbeszédablak előnyei

A párbeszédpanel használatának előnyei:

  1. A párbeszédpanel gondoskodik a függvény szintaxisáról - megkönnyítve a függvény argumentumainak egyesével történő megadását anélkül, hogy meg kellene adnia az argumentumok közötti elválasztóként működő egyenlőségjelet, zárójeleket vagy pontosvesszőket.

  2. Ha az összegezendő adatok nem egy összefüggő tartományban helyezkednek el, akkor a cellahivatkozások, például az A1, A3 és B2: B3, külön szám argumentumként könnyen beírhatók a párbeszédpanelbe mutató segítségével - amely magában foglalja a kijelölt cellákra való kattintást a Az egér ahelyett, hogy beírná őket. Nem csak a mutatás könnyebb, hanem segít csökkenteni a képletekben a hibás cellahivatkozások által okozott hibákat is.

SUM függvény példa

Az alábbiakban felsoroljuk a ÖSSZEG cellába működni A7 amint azt a 15. lépés képe mutatja. Az utasítások a ÖSSZEG funkció párbeszédpanel a cellákban található értékek megadásához A1, A3, A6, B2és B3 a függvény szám argumentumaként.

  1. Válassza ki a cellát A7 aktív cellává tétele - az a hely, ahol a funkció eredményei megjelennek.

  2. Válassza ki a Funkcióvarázsló mellett beviteli sor (ugyanaz, mint az Excel képletsávjában) a Funkcióvarázsló párbeszédablak.

  3. Válassza ki a Kategória legördülő listát, és válassza a lehetőséget Matematikai a matematikai függvények listájának megtekintéséhez.

  4. Alatt Funkcióválassza ÖSSZEG a függvények listájáról.

  5. választ Következő.

  6. választ számú 1 ha szükséges, a párbeszédpanelen.

  7. Válassza ki a cellát A1 a munkalapon adja meg azt a cellahivatkozást a párbeszédpanelen.

  8. választ számú 2 a párbeszédpanelen.

  9. Válassza ki a cellát A3 a munkalapon az adott cellahivatkozás megadásához.

  10. választ számú 3 a párbeszédpanelen.

  11. Válassza ki a cellát A6 a munkalapon az adott cellahivatkozás megadásához.

  12. választ számú 4 a párbeszédpanelen.

  13. Jelölje ki a cellákat B2 és B3 a munkalapon ennek a tartománynak a megadásához.

  14. választ OK a párbeszédpanel bezárásához és a munkalapra való visszatéréshez.

  15. A szám 695 a cellában kell megjelennie A7 - mivel ez a cellákban található számok összege A1 nak nek B3.

  16. Amikor kiválasztja a cellát A7. a teljes = SUM (A1; A3; A6; B2: B3) függvény megjelenik a munkalap fölötti beviteli sorban.