Mi az emulátor?

Az emulátor olyan számítógép vagy program, amely egy másik számítógépet vagy programot utánoz vagy utánoz. Például az emulátorok lehetővé teszik a Windows futtatását Mac számítógépen és fordítva. Tudja meg, hogyan működnek az emulátorok, és miért használhatja valaki őket.


Mi az emulátor?

A számítógépes emuláció fogalmát az IBM úgy fogalmazta meg, hogy régebbi eszközeik számára tervezett programokat futtasson újabb modelleken. Az általuk alkalmazott módszer az emulációra szánt szoftver és hardver kombinációjára támaszkodott. Ahelyett, hogy vadonatúj alkalmazásokat terveztek volna új számítógépeikre, a beépített visszamenőleges kompatibilitás nagyobb rugalmasságot adott a fejlesztőknek.

Ma az emulátor kifejezést a videojátékok kontextusában használják. A videojáték-emulátorok az 1990-es években váltak népszerűvé, mert lehetővé tették az emberek számára, hogy régebbi konzolos játékokat játszanak modern asztali számítógépeken. Az okostelefonok és táblagépek elterjedésével az emulátorok, amelyek képesek az iOS vagy Android futtatására PC-ken, szintén egyre nagyobb keresletet mutatnak.


Hogyan működnek az emulátorok

A különböző típusú emulátorok különféle emulációs technikákat alkalmaznak, de a végcél mindig ugyanaz: megismételni az eredeti hardver vagy szoftver használatának tapasztalatait. Néhány emulátor meghaladja az eredeti termék teljesítményét, és további funkciókat tartalmaz.

Az emuláció sok számítási erőforrást igényel. Ennek az "emulációs adónak" köszönhetően sokan elmaradnak a valós társaiktól a teljesítmény tekintetében. Mivel ezeket általában fizetés nélküli programozók készítik, az emulátorok fejlesztése sokáig tarthat.

Az emuláció szorosan kapcsolódik a virtualizáció fogalmához. A virtuális gépek egyfajta emulátorok, amelyek a gazda rendszer mögöttes hardverén futtathatók. Ezért nincs emulációs adó, de a virtuális gépek korlátozott mértékben képesek az eredeti géphez képest.


Miért érdemes emulátorokat használni?

A szoftverek általában platform-specifikusak, ezért a fejlesztők külön alkalmazásokat készítenek Android, iOS, Windows és Mac számára. Ha Mac-felhasználó vagy, és egy olyan alkalmazást szeretnél használni, amely csak a Windows számára érhető el, az egyetlen lehetőséged (a Windows-os számítógép vásárlásán kívül) az emulátor használata.

Az emulátorok importőr szerepet játszanak a digitális megőrzésben is. Az elavult formátumokban tárolt programok, például a régi játékpatronok, ROM-fájlként (csak olvasható memória) tölthetők le egy speciális eszköz segítségével. A ROM-okat ezután az eredeti játékrendszer emulátorával lehet lejátszani.


Példák emulátorokra

Számtalan kereskedelmi és nyílt forráskódú emulátor áll rendelkezésre minden nagyobb operációs rendszer számára. Íme néhány példa:

  • Az olyan emulátorok, mint a BlueStacks, lehetővé teszik az Android-alkalmazások használatát Windows és Mac rendszeren.
  • Az olyan programok, mint az Xcode, futtathatják az iOS rendszert Mac és Windows rendszereken.
  • Az Appetize.io egy böngészőalapú emulátor, amely lehetővé teszi az iOS alkalmazások használatát bármely számítógépen.
  • A WINE Windows alkalmazásokat futtat a Linux operációs rendszeren.
  • Az olyan emulátorok, mint a Nestopia, Nintendo játékokat játszhatnak Linuxon.
  • A konzol emulátorok, mint például a SNES Classic, önálló hardverek, amelyek lehetővé teszik a játékosok számára, hogy régi videojátékokat játsszanak a modern HD televíziókon.
  • A PlayStation Portable számos emulátorával a felhasználók más konzolokhoz játszhatnak a Sony mobil rendszerén.