Mik a VST bővítmények?

A Virtual Studio Technology (VST) beépülő modulokat amatőr és hivatásos hangmérnökök és művészek egyaránt használják hangprojektjeik fejlesztésére. A plugin egy olyan típusú szoftver, amely egy másik szoftver belsejében működik. Ahelyett, hogy önállóan dolgozna, valami máshoz csatlakoztatja.

A VST beépülő modulok esetében úgy tervezték őket, hogy olyan digitális audio munkaállomás (DAW) alkalmazásokban működjenek, amelyekkel zenét készíthetsz otthoni és professzionális stúdióban egyaránt.

Míg a VST beépülő modulokat mind DAW alkalmazásokhoz tervezték, a különböző típusú VST bővítményeknek különböző céljai vannak. A VST hangsugárzó pluginek lehetővé teszik, hogy rengeteg virtuális eszközt illesszenek be egy hangfelvételbe anélkül, hogy hozzáférnének a hangszerek fizikai verzióihoz, a VST effekt pluginek pedig új és izgalmas módon változtatják meg a hangokat.

A különböző típusú VST beépülő modulok együttesen felhasználva jelentősen meggyőzőbb végterméket hozhatnak létre.

lechatnoir / E + / Getty


Mire szolgálnak a VST bővítmények?

Az eredeti rögzítési és keverési módszerhez fizikai eszközökre és fizikai hardverre volt szükség olyan effektusok megvalósításához, mint a tömörítés és a visszhang. Az ilyen típusú munkához szükséges felszerelés megfizethetetlenül drága és sok helyet foglal el.

A Virtuális Stúdió Technológiát a fizikai felszerelések helyettesítésére vagy bókolására fejlesztették ki. Ahelyett, hogy egy csomó pénzt eszközbe, szintetizátorba, effekt hardverbe és más drága felszerelésbe fektetne, használhat VST plugineket, amelyek képesek ugyanazokra az alapvető funkciókra.

Valójában egy teljes dalt létrehozhat a semmiből, a VST beépülő modulok és a választott DAW segítségével, anélkül, hogy bármikor megérintene egy fizikai eszközt.


A VST bővítmények típusai

A VST beépülő modulokat általában három fő kategóriába sorolják:

  • VST műszerek: Ezek a bővítmények képesek olyan hang létrehozására, amely úgy hangzik, mintha egy szintetizátor vagy egy hagyományosabb eszköz, például egy zongora vagy gitár hozta volna létre. Sok VSTi bővítményt úgy terveztek, hogy hangzásra és megjelenésre hasonlítson, mint a népszerű hardverszintetizátorok, amelyek közül sok túlzottan drága vagy már nem elérhető.
  • VST hatások: Ezek a beépülő modulok hangot vesznek fel, és sokféle módon módosítják. Önállóan nem tudnak új hangot létrehozni, de a reverb és egyéb effektusok hozzáadhatók. Ez a kategória olyan beépülő modulokat is tartalmaz, amelyek különböző típusú vizuális visszajelzéseket nyújtanak.
  • VST MIDI effektusok: Ezeket a bővítményeket kifejezetten a Hangszer digitális interfész (MIDI) adataival való együttműködésre tervezték, akár önmagukban, akár más VST bővítményekkel együtt. Ha olyan zenész vagy, akit érdekel egy hangszer, például billentyűzet, MIDI kapcsolaton keresztül történő csatlakoztatása a DAW-hoz, ezek nagyon hasznosak.

VST műszerbővítmények

A VST műszerbővítményeket, más néven VSTi bővítményeket használják a különböző hangszerek emulálására a digitális audio munkaállomásokon belül. Bármely eszközt utánozhat egy VSTi-vel sokkal kevesebb, mint a tényleges eszköz vásárlásának költsége.

A VSTi bővítmények előnye, hogy lehetővé teszik, hogy lényegében a semmiből készítsen zenét, amely úgy hangzik, mintha hangszeren játszották volna, például zongorán vagy szaxofonon, vagy szintetizátorral készítették volna.

Az egyik legvonzóbb dolog a VSTi plugineknél, hogy képesek szintetizálni, mint például a Moog Voyager, a Yamaha CS-80, a Hammond B3 és még sokan mások. Ezek a szintetikusok híresek ikonikus hangjaikról, és annyira drágák, hogy az egyik vásárlása nem az, amit a legtöbb ember valaha is képes lesz.

Sok nagyszerű VSTi bővítményt találhat ingyen, sőt a prémium VSTi beépülő modulok is sokkal megfizethetőbbek, mint az a fizikai hardver, amelyet utánozni terveztek.

A VSTi beépülő modulok fizikai eszközökkel és szintetizátorokkal szembeni használatának másik előnye az űr. Ha nincs nagy stúdiója a zene felvételéhez, akkor a megfelelő VSTi beépülő modulokkal felszerelt számítógép hatékonyan összecsukhatja a műveletet elég kicsiben ahhoz, hogy elférjen otthoni irodájában.


VST Effects bővítmények

Ahol a VSTi bővítmények a semmiből hozzák létre a hangot, a VST effekt pluginok ezt a hangot veszik át, és sokféle módon módosítják. Ezeket a beépülő modulokat gyakran valódi, fizikai effektus hardverek alapján modellezik, ugyanúgy, mint sok VSTi bővítményt úgy tervezték, hogy valódi hangszereknek és szintetizátoroknak szóljon.

A legtöbb DAW beépített képességekkel rendelkezik az effektusok hozzáadásához és a keverék finomhangolásához, de a VST effekt pluginek a következő szintre emelik. Ugyanazokat a funkciókat látják el, mint amilyeneket a drága, terjedelmes hardveres audioprocesszorok kezelnek, amelyeket általában egy stúdióállványon talál.

Bármilyen effektus, amelyet alkalmazhat egy hangsávra, egy VST effekt pluginnal érhető el. Akár egyszerű visszhangot vagy pan-t szeretne hozzáadni, akár a 80-as évek hangjait utánozza egy synthwave számban, megteheti effekt pluginekkel.


VST Midi bővítmények

A VST MIDI beépülő modulok olyanok, mint az effekt pluginok, mivel nem hoznak létre hangot, de a midi adatokkal való együttműködésre tervezték őket. Ezek a beépülő modulok képesek önmagukban feldolgozni a MIDI-adatokat, vagy módosítani, majd továbbítani más pluginoknak.

A VST MIDI beépülő modulok viszonylag alapvető feladatokat képesek végrehajtani, például átültetni vagy megalkotni, de ez csak a jéghegy csúcsa.

A MIDI hatékony eszköz, de a diagram alapú MIDI kompozíciók mesterségesen hangozhatnak a gyakorlott fül számára. A megfelelő VST plugin segítségével a MIDI bemenetek természetesebbé válhatnak, és minden más módon megváltoztathatók.

A VST bővítmények használata

A Virtual Studio Technology úgy van megtervezve, hogy egyes VST-k képesek önmagukban is működni, de a VST plugineket kifejezetten a digitális audio munkaállomásokon belüli használatra szánják. Ha VST plugint szeretne használni, először le kell töltenie és telepítenie kell egy DAW-t, például az Ableton Live, az FL Studio vagy a Sonar alkalmazást.

Elég könnyű elindulni a VST bővítményekkel. Általában a folyamat valami ilyesmi megy:

  1. Keresse meg a kívánt VST plugint, és töltse le.

  2. Ha a plugin egy ZIP fájlban található, csomagolja ki.

  3. Helyezze a kibontott VST plugin fájlokat egy mappába, ahol nyomon követheti őket.

    Ha a VST futtatható fájlt tartalmaz, futtassa azt. Ez elindít egy telepítési folyamatot, amely általában lehetővé teszi a VST telepítési mappájának kiválasztását.

  4. Indítsa el a DAW-t, és keresse meg új VST-ket.

  5. Hozzon létre egy új projektet a DAW-ban, és válassza ki az új VSTi-t eszközként, vagy helyezze az új effekt VST-t egy sávra a keverő segítségével.

Hol találhatók a VST bővítmények

Ha készen áll a VST-bővítmények hozzáadására a digitális audio munkaállomáshoz, nézze meg a legnépszerűbb 15 ingyenes VST-bővítmény listáját. Ez a lista korántsem teljes, de van egy csomó VSTi és effekt plugin, amelyek segítenek az indulásban.