Próbálta már a DD-WRT firmware-t?

A DD-WRT egyfajta utólagos firmware a vezeték nélküli szélessávú útválasztókhoz. A dd-wrt.com webhelyről online, ingyenes, nyílt forráskódú letöltésként elérhető DD-WRT speciális funkciókat és optimalizációkat tartalmaz, amelyek célja az útválasztó-gyártók által a termékeikkel biztosított szabványos firmware fejlesztése. Az eredetileg a Linksys útválasztók bizonyos modelljeihez készült DD-WRT-t sok éven át fejlesztették, hogy kompatibilis legyen más népszerű márkákkal és modellekkel.

Telepítse a DD-WRT-t az útválasztókra a firmware-frissítés (más néven firmware-villogás) segítségével. Az útválasztók kis, állandó mennyiségű állandó flash memóriát tartalmaznak - általában 4 megabájt, 8 MB vagy 16 MB méretű -, ahol a firmware tárolásra kerül. A többi router firmware-hez hasonlóan a DD-WRT firmware is bináris fájl formájában létezik.


Miért érdemes alternatív firmware-t használni

Az útválasztók nem igényelnek DD-WRT firmware-t a normál működéshez. Sok hálózati rajongó azonban telepíti a gyártó firmware-jének helyébe azzal a céllal, hogy jobb teljesítményt vagy képességet nyerjen ki routereiből. Például a DD-WRT olyan funkciókat biztosít, amelyek más firmware típusokból hiányozhatnak, például:

  • Szolgáltatásminőség (QoS) opciók
  • Kompatibilitás a virtuális magánhálózatok különféle típusaival
  • További biztonsági beállítások

Eredetileg a Linksys routerek bizonyos modelljeivel való használatra tervezték, és a DD-WRT az évek során kibővült, hogy kompatibilis legyen más népszerű márkákkal.


DD-WRT csomag opciók

Annak érdekében, hogy a router tulajdonosa jobban ellenőrizhesse, hogy milyen firmware-t telepítsen, a DD-WRT minden firmware-hez különböző firmware-képeket támogat. A legnagyobb verziók tartalmazzák a legtöbb funkciótámogatást, de valószínűbb, hogy extra konfigurációt igényelnek, míg a kisebb verziók kihúzzák azokat a funkciókat, amelyeket egyesek nem akarnak, ez viszont növelheti a teljesítményt és / vagy javíthatja a stabilitást.

A DD-WRT legfeljebb XNUMX firmware verziót támogat egy adott eszközhöz:

  • Micro
  • Mini
  • Nokaid
  • Standard
  • VoIP
  • VPN
  • Mega

A Mini és a Micro változatok mérete 2 és 3 MB között mozog. A nokaid verzió megegyezik a standard verzióval, mínusz az XLink Kai játékszolgáltatás támogatása. Ahogy a neve is sugallja, a VoIP és VPN verziók további támogatást tartalmaznak a hangalapú IP vagy VPN kapcsolatokhoz. Végül a Mega verziók megközelítik és néha meghaladják a 8 MB-ot. A DD-WRT nem támogatja mind a hét csomagot minden útválasztó modellhez; különösen a Mega csomagok nem férnek el olyan régebbi útválasztókon, amelyek csak 4 MB flash memóriát tartalmaznak.


DD-WRT vs. OpenWRT és paradicsom

A DD-WRT egyike a három népszerű egyedi firmware opciónak. Mindháromnak megvannak a maga hű követői és különböző tervezési céljai.

A DD-WRT-hez képest az OpenWRT még több testreszabási lehetőséget kínál. Továbbá az OpenWRT-t úgy tervezték, hogy a firmware-kódolók módosítsák és bővítsék. Az átlagos otthoni router-tulajdonos túl bonyolultnak találja ezeket az extra harangokat és sípokat, de a haladó felhasználók és a hobbista kódolók nagyra értékelik az OpenWRT által kínált firmware-készítési környezetet.

Paradicsom A firmware megkísérli a DD-WRT-nél könnyebben használható testreszabási felületet kínálni. Azoknak, akiknek nehézségeik vannak abban, hogy a DD-WRT megbízhatóan működjön az útválasztón, néha jobban járnak a Paradicsommal. Ez a csomag azonban általában nem támogat annyi különböző router modellt, mint a DD-WRT.