Útválasztó firmware-jének frissítése

Az útválasztó firmware-frissítései ugyanolyan fontosak, mint bármely eszköz firmware-jének frissítése. A firmware frissítés új funkciókat és biztonsági fejlesztéseket kínál.

Ha évek óta rendelkezik vezeték nélküli útválasztóval, jó esély van arra, hogy a firmware frissítése megjelent a piacon. A számítógépes szoftverek frissítésével ellentétben, amelyet általában egy egyszerű frissítő eszközzel végezhet el, az útválasztó firmware-frissítéseit nem olyan könnyű megérteni.


Útválasztó firmware frissítése

Minden útválasztó különbözik, de általában van egy kissé hasonló folyamat az útválasztó firmware-jének frissítésére. Keresse meg az útválasztó gyártójának weboldalán egy olyan felhasználói kézikönyvet, amely konkrét utasításokat tartalmaz a márkájához és a modelljéhez.

Néhány útválasztó automatikusan frissíti a firmware-t, de ez csak az újabb, "intelligens" útválasztókra vonatkozik, például néhány hálós hálózati útválasztóra. Ha hallotta, hogy az útválasztójának firmware-frissítésre van szüksége, de rendelkezik ezen újabb útválasztókkal, ellenőrizze az alkalmazás frissítési naplóját, és ellenőrizze, hogy a frissítést már alkalmazták-e.

  1. Töltse le a firmware fájlt megbízható forrásból. Ideális esetben a firmware-t közvetlenül a gyártó webhelyéről szerezné be. Például, ha a firmware-t frissítette egy Linksys E1000 útválasztón, akkor keresse fel a Linksys webhelyének letöltési oldalát, hogy megtalálja a firmware letöltését.

    Ha a firmware fájlt bárhonnan letölti, kivéve a gyártó hivatalos webhelyét, ellenőrizze, hogy a fájlban nincs-e rosszindulatú program.

    Töltse le a megfelelő firmware fájlt az útválasztó hardver verziójához.

  2. Jelentkezzen be az útválasztó adminisztrációs konzoljára.

    Nyissa meg az útválasztó IP-címét URL-ként egy webböngészőben, például http://192.168.1.1 ha az útválasztó IP-címe 192.168.1.1.

    Ezek a legnépszerűbb IP-címek néhány népszerűbb vezeték nélküli útválasztó márkához.

    • alma: 10.0.1.1
    • Asus: 192.168.1.1
    • Buffalo Tech: 192.168.1.1
    • D-Link: 192.168.0.1 vagy 10.0.0.1
    • Cisco / Linksys: 192.168.1.1 vagy 192.168.0.1
    • NETGEAR: 192.168.0.1 vagy 192.168.0.227

    Miután elérte a router bejelentkezési oldalát, adja meg az admin felhasználó jelszavát és felhasználónevét.

    Tekintse át az alábbi router márkák alapértelmezett bejelentkezési adatainak listáját: NETGEAR, Cisco, Linksys, D-Link.

  3. Keresse meg a firmware részt az útválasztó beállításai között. Az opció gyakran egy Részletes or vezetés része a beállításoknak, de bárhol lehet, mert nem minden útválasztó egyforma.

    Ellenőrizze, hogy az 1. lépésben letöltött router firmware-verziója újabb-e, mint amelyet az útválasztó jelenleg használ. Keressen egy firmware verziószámot, amelyet összehasonlíthat a letöltött verzióval.

  4. Vigye a firmware fájlt az útválasztóra.

    Egyes útválasztókhoz szükség lehet egy flash meghajtóra, amely a firmware fájlt tartalmazza, és az útválasztó nyílt USB-portjához van csatlakoztatva, mások azonban lehetővé teszik a firmware frissítését az útválasztó vezérlőpultjáról.

    Kövesse az adott útválasztóhoz megadott lépéseket.

    Ne szakítsa meg a firmware telepítését. Kerülje az útválasztó firmware frissítését, ha az áram hirtelen kialszik, például vihar idején. Soha ne állítsa le az útválasztót a frissítés során.

  5. Indítsa újra az útválasztót a firmware javítás telepítése után. Az útválasztó újraindulhat a frissítési folyamat során.


Miért kell frissíteni a router firmware-t?

Az útválasztó firmware-je vezérli az operációs rendszert, amelyet kifejezetten az Ön routerének és típusának futtatására terveztek. Az útválasztó gyártója kiadhat egy firmware-frissítést a jelenlegi firmware-ben észlelt sebezhetőség kijavítására. Amikor hibákat találnak és kijavítanak, frissített firmware kerül kiadásra, hogy a felhasználók valóban végrehajtsák ezeket a javításokat.

Az útválasztó-gyártók firmware-frissítést is kiadhatnak, hogy új funkciókat adhassanak hozzá az útválasztóhoz, például szülői felügyelet beállításait vagy IPv6-támogatást. Más frissítések tartalmazhatnak teljesen új biztonsági mechanizmusok hozzáadását, amelyek nem voltak a firmware korábbi verzióiban.

A biztonsági javítások mellett az útválasztó gyártója megtalálta a módját az útválasztó általános teljesítményének javítására, ami mindig jó dolog.