Védje meg magát a rosszindulatú QR-kódoktól

A QR-kód egy csúcstechnológiájú, többdimenziós vonalkód, amelyre az okostelefon kameráját irányítja, és a megfelelő QR-kódolvasó alkalmazás telepítésével beolvassa és dekódolja a QR-kód mezőben található üzenetet.


Hogyan működnek a QR-kódok

Sok esetben a QR-kódban szereplő dekódolt üzenet weblink. A QR-kódok megkímélik a felhasználókat a webcím vagy egyéb információk felírásától, amíg nincsenek ott. Mindössze egy gyors beolvasás a telefonjával és a QR-olvasó alkalmazással szükséges, nem kell elgondolkodnia azzal, hogy weblapot vagy telefonszámot írjon egy szalvétára, vagy ilyesmi.

Egyes hirdetők QR-kódokat helyeznek el hirdetőtáblákon, épületeken, padlólapokon vagy bárhol máshol, amire csak gondolhatnak, remélve, hogy valakit elég kíváncsivá tesznek a QR-kód beolvasására. A felhasználók megtudják, hogy weblinkről, kuponról, vagy ingyenes termékek vagy más finomságok kódjáról van-e szó. Sokan átkutatnak bármilyen kódot, abban a reményben, hogy valamilyen nyereményhez kapcsolódik.


Hogyan használják a számítógépes bűnözők a QR-kódokat

A legtöbb beolvasó alkalmazás felismeri azt a tényt, hogy a dekódolt üzenet link, és automatikusan elindítja az okostelefon böngészőjét, és megnyitja a linket. Noha ezzel megkíméli a webcímet a telefon kicsi billentyűzetéből, a rossz fiúk is beírják a képet.

A bűnözők felfedezték, hogy QR-kódokkal megfertőzhetik az okostelefont rosszindulatú programokkal, becsaphatnak egy adathalász webhelyre, vagy ellophatnak információkat közvetlenül a mobileszközről.

A bűnöző kódolhatja a rosszindulatú hasznos terhet vagy webcímet QR-kód formátumba. Ingyenes internetkódoló eszközöket használnak, kinyomtatják a QR-kódot öntapadó papírra, és rosszindulatú QR-kódjukat a törvényes tetejére helyezik (vagy elküldik Önnek e-mailben). Mivel a QR-kódolás nem olvasható emberileg, az áldozat, aki beolvassa a rosszindulatú QR-kódot, nem fogja tudni, hogy rosszindulatú linket olvasott be, amíg nem késő.


Védje meg magát a rosszindulatú QR-kódoktól

Sok QR-kód olvasó van odakint. Egyesek biztonságosabbak, mint mások. Számos gyártó tisztában van a rosszindulatú QR-kódok lehetőségével, és intézkedéseket tett annak megakadályozására, hogy a felhasználókat káros kódok tévesszék meg.

A Norton Snap egy QR-kódolvasó, amely iPhone és Android számára egyaránt elérhető. Miután a Norton Snap beolvasott egy kódot, a tartalom megjelenik a felhasználó előtt a hivatkozás meglátogatása előtt. Így a felhasználó dönthet úgy, hogy meglátogatja a weboldalt, vagy sem. A Norton a QR-kódot is átveszi, és összehasonlítja a rosszindulatú linkek adatbázisával, hogy a felhasználó megtudja, ismert rossz webhelyről van-e szó.


Engedélyezze a QR-kód felülvizsgálatát

Mielőtt telepítené a QR-kódolvasó alkalmazást az okostelefonjára, ellenőrizze, hogy milyen biztonsági funkciókat kínál. Mielőtt megnyitja a kódot egy böngészőben vagy más célzott alkalmazásban, győződjön meg róla, hogy lehetővé teszi a dekódolt szöveg ellenőrzését. Ha nem teszi lehetővé ezt a képességet, keressen egyet, amelyik engedélyezi.

Ellenőrizze a QR-kódot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ez nem matrica

Míg egyes webhelyek QR-kódokat tartalmaznak, a QR-kódok többsége a való világban található. Lehet, hogy lát egy ilyet az üzlet kijelzőjén vagy egy kávéscsésze oldalán.

Mielőtt bármilyen beolvasott kódot átkutatna, érezze meg (ha lehetséges), hogy megbizonyosodjon arról, hogy ez nem a valódi kód fölé helyezett matrica. Ha rosszindulatú QR-kódot talál, jelentse azt a vállalkozás tulajdonosának, ahol megtalálta.