Az „operációs rendszer nem található” hiba elhárítása

Ha a számítógép nem találja az operációs rendszert, amelyre be lehet indítani, akkor nagyon egyszerű hibát láthat egy fekete képernyőn, amely az „Operációs rendszer nem található” felirattal rendelkezik.

Ez elképesztő hiba lehet. Hogyan tudta rendben használni a számítógépet a hiba előtt, de most az operációs rendszer már nem működik? Hova ment? A fájljai is eltűntek?

Szerencsére néhány nagyon egyszerű oka lehet ennek, és nem valószínű, hogy a fontos adatait törölték volna. Íme néhány oka az „Operációs rendszer nem található” hibának:

  • A BIOS hibásan lett konfigurálva
  • A rendszerindítási rekordok megsérültek
  • A merevlemez sérült vagy elérhetetlen

Az „Operációs rendszer nem található” hiba bármely Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista vagy Windows XP rendszert futtató számítógépen látható.


Az “Operációs rendszer nem található” hiba elhárítása

  1. Indítsa újra a számítógépet. Az „Operációs rendszer nem található” hiba ideiglenes hiba lehet, amelyet az újraindítás kijavít.

  2. Csatlakoztassa le a felesleges flash meghajtókat, vegye ki a lemezt, ha van ilyen a lemezmeghajtóban, és távolítsa el a hajlékonylemezeket. Lehet, hogy számítógépe megpróbál megfelelő operációs rendszert találni ezen eszközök egyikén, és ha nem sikerül, akkor megjelenhet az „Operációs rendszer nem található” hiba.

  3. Indítsa el a BIOS-t, és ellenőrizze, hogy az operációs rendszer telepített merevlemez-meghajtója szerepel-e az első rendszerindító eszközként. Ha nem, akkor változtassa meg az indítási sorrendet úgy, hogy az legyen.

    Ez azért fontos, mert ha valami másnak, mint például a pendrive-nak vagy a lemeznek elsőbbsége van, de nincs rajta operációs rendszer, akkor a számítógép azt feltételezi, hogy nincs olyan operációs rendszer, amelyre indítani lehet, és az „Operációs rendszer nem található ”Hiba.

  4. Kapcsolja be vagy ki az UEFI Secure Boot funkciót, attól függően, hogy jelenleg mi van beállítva. Az, hogy a Windows UEFI módban tud-e elindulni, attól függ, hogy GUID partíciós tábla vagy MBR lemezről van-e szó. A Biztonságos rendszerindítás engedélyezése vagy letiltása megállapíthatja, hogy a hiba összefügg-e.

    Ezt a BIOS beállító segédprogramján keresztül teheti meg (a 3. lépésben található linkről megtudhatja, hogyan juthat el oda) a Biztonság fülre. Toggle biztonságos rendszerindítás bármire, ami jelenleg nincs, tehát Engedélyezett or mozgássérült.

    Ezen lépés után indítsa újra a számítógépet. Ha továbbra is az „Operációs rendszer nem található” hibát látja, állítsa vissza ezt a beállítást, és folytassa az alábbi alábbi javaslattal.

  5. A BIOS visszaállítása a gyári alapértelmezett beállításokra. Minden BIOS-testreszabás visszavonása visszaállíthat valamit, ami korábban elrejtette a merevlemezt, vagy megrongálta az operációs rendszer megtalálhatóságát.

    Az „Operációs rendszer nem található” hiba kijavításának legegyszerűbb módja a BIOS-alaphelyzetbe állítással az, ha a BIOS beállító segédprogramban keres egy visszaállítási lehetőséget. Lehet, hogy ez egy funkcióbillentyű F9 hogy megnyomnia kell, vagy egy menüpontot hívunk A BIOS visszaállítása. A szükséges lépések a BIOS gyártótól függenek.

  6. Javítsa ki az indító rekordokat az „Operációs rendszer nem található” hiba kijavításához. Az érvényes rendszerindítási rekordok létfontosságúak a normál rendszerindítási folyamathoz. Ha a fő rendszerindítási rekord (MBR) vagy a rendszerindítási konfigurációs adatok (BCD) tároló sérült vagy hiányzik, akkor az „Operációs rendszer nem található” hibaüzenetet láthatja.

    Mivel a hiba miatt nem férhet hozzá a Windows rendszerhez, telepítőlemezt vagy flash meghajtót kell használnia ahhoz, hogy eljusson azokhoz a javítóeszközökhöz, amelyekről ebben a lépésben és a következőben beszélünk. Itt megtudhatja, hogyan kell ezt megtenni a Windows 10 és 8 rendszerben; A Windows 7 (itt) és a Vista felhasználók (itt) hasonló lépéseket követhetnek.

    Kezdje azzal, hogy ezzel a paranccsal újjáépíti a BCD-t (nyissa meg ezt a linket az összes lépéshez, amelyre szüksége van ahhoz, hogy eljuthasson a Parancssorba, ahova ezt beírhatja):

    bootrec.exe / rebuildbcd

    Amíg még mindig a Parancssorban tartózkodik, az előző parancs befejezése után írja be ezt:

    bootrec.exe / fixmbr

    Végül indítsa újra a számítógépet, és ellenőrizze, hogy az „Operációs rendszer nem található” hiba javításra került-e.

    További információ az MBR javításáról Windows XP rendszerben, ha a Windows ezen verzióját használja. A Windows XP egyes indítófájljainak javításának másik módja a boot.ini fájl javítása.

  7. A diskpart paranccsal aktiválhatja azt a partíciót, amelyre a Windows telepítve van. Bármilyen okból kifolyólag letilthatta, ami megmagyarázza, miért látja az „Operációs rendszer nem található” hibát.

    A telepítő CD-ről lépjen be a Parancssorba a fenti lépések végrehajtásával, majd írja be ezt a parancsot:

    Diskpart

    Ezt követi:

    list disk

    Ezzel a paranccsal válassza ki azt a lemezt, amely megfelel annak, amelyre az operációs rendszer telepítve van (a legtöbb ember csak egyet lát a listában):

    válassza ki az 0 lemezt

    Ezzel a paranccsal felsorolhatja a lemez összes partícióját:

    a kötetek

    Írja be ezt a partíció kiválasztásához azon a lemezen, amelyre a Windows telepítve van:

    válassza ki az 2 hangerőt

    Aktiválja a kötetet ezzel a paranccsal:

    aktív

    Ha kijavította az „Operációs rendszer nem található” hibát, akkor a Windows rendszerindításakor normálisan kell elindulnia. Lépjen ki a Parancssorból, és válassza a lehetőséget folytatódik hogy megpróbálja elindítani az operációs rendszert.

  8. Helyezze vissza a merevlemez táp- és adatkábeleit. A kihúzott vagy meglazult kábelek okozhatják az “Operációs rendszer nem található” hibát.

  9. Telepítse újra a Windows operációs rendszert. Az „Operációs rendszer nem található” hiba szó szerinti lehet. Lehetséges, hogy egy rosszindulatú program vagy egy nem szándékos formátum törölte az operációs rendszert a merevlemezről.

    Ha nem fér hozzá a merevlemezhez az operációs rendszer újratelepítéséhez, akkor a 10. lépés az utolsó lehetőség.

  10. Ezen a ponton a hibás merevlemez az egyetlen fennmaradó oka annak, hogy miért kapja még mindig a hibát. Cserélje ki a merevlemezt, és telepítse az operációs rendszer friss verzióját az „Operációs rendszer nem található” hiba elhárításához.