A „A fájl vagy a könyvtár sérült és olvashatatlan” hibák elhárítása

Ez egy gyakori hiba a Windows számítógépeken, amikor az operációs rendszer nem tud hozzáférni egy külső merevlemezen lévő adatokhoz:

E: nem érhető el. A fájl vagy könyvtár sérült és olvashatatlan.

Ezt a hibát akkor láthatja, miután megpróbált megnyitni valamit egy USB-meghajtóról. Vagy, a számítógép beállításától függően, azonnal felbukkanhat, miután behelyezte a meghajtót a számítógépbe.

Ez a „nem elérhető” hiba bármikor előfordulhat, még akkor is, ha nemrég használta a meghajtót. A hibaüzenet kezdetének helye minden olvashatatlan helyen egyedi, ezért lehet E :, H :, K: stb. 

Számos oka lehet ennek a hibának:

  • A meghajtót anélkül húzták ki, hogy biztonságosan kidobták volna
  • A kártevő megfertőzte a meghajtót
  • A külső meghajtó fizikailag sérült

Ez a hiba bármely Windows operációs rendszeren előfordulhat. Az alábbi lépések a Windows 10 és korábbi verzióira vonatkoznak, vissza a Windows XP rendszerre.


A „A fájl vagy a könyvtár sérült és olvashatatlan” hibák elhárítása

A legjobb módszer a „A fájl vagy könyvtár sérült és olvashatatlan” javításra. hibák a következő lépések végrehajtása:

  1. Futtassa a chkdsk parancsot a merevlemezen. Ehhez nyissa meg a megemelt parancssort, és írja be a következő parancsot, helyettesítve az utolsó betűt a hibát megjelenítő meghajtó betűjével:

    chkdsk / re:

    A chkdsk parancs futtatása jelenti a hiba legvalószínűbb javítását. Ha kihagyja ezt a lépést, lehetséges, hogy az alábbi két következő javaslat nem lesz hatékony, mert a meghajtó továbbra is olvashatatlan lesz.

  2. Vizsgálja át a merevlemezt egy rosszindulatú program-eltávolító programmal. Ha rosszindulatú program hibás a hibában, annak eltávolítása helyreállíthatja a meghajtóhoz való hozzáférést.

  3. Formázza a meghajtót. Ha nem olvasható, nem valószínű, hogy képes leszel elég messzire eljutni a formázáshoz, de mindenképp próbáld ki.

    A formázás mindent töröl a meghajtóról! A lépés végrehajtása előtt próbálja meg helyreállítani a fájlokat a meghajtóról egy fájl-helyreállító program segítségével. Ha a fájlokat törlésként regisztrálják, a fájlok visszavonásának programja adhat egy utolsó esélyt a fájlok megszerzésére.

Ha „A fájl vagy könyvtár sérült és olvashatatlan” oka. A hiba oka, hogy a meghajtó fizikailag sérült, a meghajtó javítása nem elegendő az adatok helyreállításához és a hiba leállításához. Ebben az esetben ki kell cserélnie.

Nézze meg frissített listáinkat a legjobb USB flash meghajtókról és a legjobb külső merevlemezekről javaslatokért.