Az „Elder Scrolls V: Skyrim” főútmutató

A Bethesda először hozta a "The Elder Scrolls V: Skyrim" -t a PlayStation 4-re és az Xbox One-ra, másodszor pedig a PC-re a "The Elder Scrolls V: Skyrim" Special Edition segítségével. Egyesek számára ez lesz a fantasztikus akció-RPG első játéka, egyesek számára pedig a sokadik, de a Skyrim világának bonyolult és érintettségével mindenkinek szüksége van némi segítségre.

Ez az útmutató csak a fő küldetést fedi le, így a Skyrim-utazás során futó rengeteg mellékkérés nem szerepel itt. A fő küldetés közül valóban két szál van, amelyek némiképp összefonódnak. Az első szál, amelyre ebben az útmutatóban kitérünk, és amely a fő küldetés középpontjában áll, a Sárkányok visszatérése a Skyrimbe és a Sárkányszülöttként való felemelkedése. Van még egy Skyrim polgárháborús történet, amely másodlagosnak érezzük a sárkányok visszatérését, ezért csak ezt a szálat fogjuk lefedni, mivel átfedésben van a sárkányok történetének visszatérésével.


Nincs korlátozás

A játék azzal kezdődik, hogy egy kocsi hátuljában ülsz. Megkötözve vagy, és ismeretlen okokból bűnözőnek bélyegzik. Úticélja Helgen, ahol kivégeznek a Birodalom elleni bűncselekmények miatt, vagy valami hasonló. Ha megérkezik kivégzésre, minden pokol elszabadul, amikor egy sárkány megérkezik és támadni kezdi a császári helyőrséget.

Itt lehetőséged lesz követni Hadvárt, a császári katonát vagy a Viharködők Ralofját. Az egyetlen dolog, amit ez ténylegesen befolyásol, az az, hogy kihez fogsz harcolni Helgenből kifelé menet. Ha Hadvárt választja, akkor Viharkabátokkal, ha Ralofot választja, akkor császáriakkal.

Ez egy oktató küldetés, ezért csak kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat, és hamarosan kívül találja magát. Amint kívül leszel, befejezed a Unbound küldetést, és elkezdheted a Vihar előtt küldetést.


A vihar előtt

Nem számít, kit követtél Helgenben, ha kijutsz a barlangokból, akkor azt mondják, hogy találkozz az unokatestvérükkel (Gerdur, ha Ralofdal jártál, Alvor, ha Hadvarral jártál) Riverwoodban, majd tolj előre hogy Whiterunban beszéljek a Jarl-lal. A Riverwood felé vezető út elég nyugodt és eseménytelen szakasz. Ügyeljen arra, hogy megálljon az Őrzőkő mellett, és válasszon gazember, harcos vagy mágus közül. Csak válassza ki azt, amelyik megfelel annak az osztálynak, amelyre szakosodni kíván, és kap egy bónuszt, amely segít.

Miután odaértél, kövesse a küldetésjelzőt Gerdurig vagy Alvorig, és összekapcsolnak egy kis csapdával. Szánjon időt arra is, hogy az ottani Kovácsművelettel gyakoroljon, mivel a Kovácsművesség a legjobb módja annak, hogy néhány magasabb szintű fegyvert megszerezzen a játékban.

Nyugodtan nézzen körül a városban, és ha készen áll az irányra, hogy megnézze a Jarlt, kövesse a Riverwood-i utat a Whiterun felé vezető útjelzője felé. A Riverwood és Whiterun közötti útszakasz nem túl veszélyes, bár előfordulhat, hogy belefut egy sárba vagy más alacsony szintű vadvilágba.

Amint megérkezik Whiterun kapujához, az őr elmondja, hogy a város csak azok számára nyitott, akiknek jelenleg hivatalos ügyeik vannak. Csak annyit kell tennie, hogy tájékoztatja az őrséget, hogy Riverwood segítséget kér, és ő kinyitja a kapukat.

A Jarl megtalálásához csak irány a hatalmas épület a város legmagasabb pontján. Miután belépett, tájékoztassa a Jarl-t, hogy a sárkányok visszatértek, ő dagadt haver lesz, és katonákat küld a Riverwood-ba, hogy megvédje a kis falut. Amint megteszi, a Vihar előtt befejeződött küldetés befejeződik, és Jarl felkéri Önt, hogy segítsen Farengar udvari mágusának a sárkányok kutatásában.


Blear Falls Barrow

Farengarnak szüksége van egy Sárkánykőre, és "annyira elfoglalt" állapotában másra van szüksége, aki elhozza neki. Mivel Ön azon kevesek egyike, aki találkozik egy sárkánnyal, és él, hogy elmondja a mesét, úgy gondolja, hogy Ön a legjobb a munkához.

Sárkánykő megszerzéséhez a Bleak Falls templomba kell indulnia. Lépjen ki a Whiterunból, kövesse a küldetés mutatóját, és hamarosan a Bleak Falls Barrow-ba kerül. Útközben több mint valószínű, hogy találkozol néhány bandita kardossal és íjásszal. Használja ki ezt a lehetőséget, hogy csiszolja harci képességeit, és haladjon tovább a havas hegyekbe a küldetésjelző felé.

Amint ott van, lépjen be a Bleak Falls templomba. A bejárat közelében egy csomó sem megy, de figyeljen a zsákmányra. Két bandita lesz, de nem sok más. Ahogy továbbmegy a szobába, kapuval és kapuval rendelkezik. Ne húzza meg azonnal a kart, különben nyílcsapdával üti meg. Ehelyett nézzen a szoba bal oldalára, és három oszlopot lát, amelyeket meg kell egyeznie az ajtó fölötti mintával. Miután megfelelően illesztette őket, húzza meg a kart, és a kapu kinyílik.

Miután átjutott a kapun, folytassa a zsákmány felkapását és a pókhálók feltörését. Végül találkozhatsz Arvel the Swift-rel, egy tolvajjal, akit egy fagyott pók övezett be. Bár nem sikerült megölnie, megsebesítette, és ha előre halad és befejezi, visszajöhet és beszélhet Arvel-lel. Megpróbálja becsavarni, ezért ölje meg, és vigye el a testén talált aranykaromot. Ezután irány tovább a kriptába.

Amikor elérte a lengő tengelyeket, csak időzítse, és rohanjon el mellettük. Csak haladjon tovább a kriptába, és végül elér egy szimbólumokkal ellátott kőajtót és egy kulcslyukat, amely úgy néz ki, mintha beleférne az Aranykarmba. Nézze meg a készletben lévő Aranykarmot, és illessze az ajtón lévő szimbólumokat azokhoz, amelyeket maga a karomon lát. Ezután tegye az aranykarmot a kulcslyukba, és kinyílik az ajtó.

Látni fog néhány izzó metszetet a szomszéd szobában, és meg kell közelítenie őket. Amint megteszed, megtanulod az első hatalom szavát, a könyörtelen erőt. Egyfajta mini-boss lesz egy Draugr Overlord formájában. A legyőzéséhez használja a terepet a maga javára, és ha lehetséges, használjon íjat vagy varázslatot, hogy messziről kezelje azt.

Ha meghalt, kifoszthatja a Sárkánykövet a holttestéből. Ellenőrizze a helyiséget, hogy legyen-e rajta zsákmány, majd menjen felfelé a lépcsőn, hogy visszatérjen a Skyrim fővilágába. Miután visszatette a Sárkánykövet Farengarba, a Bleak Falls Barrow-t befejezettként jelölik.


Sárkány emelkedik

Amint a Bleak Falls Barrows befejeződik, elindul a Dragon Rising. Sárkányt láttak Whiterun kívül, és a Jarl telepíti csapatait, hogy a helyszínen találkozzanak vele. Rövid beszélgetés után a tervezőteremben a városon kívül találkozik Irileth-szel, a Jarl őrparancsnokával.

Menjen ki Whiterunból a Nyugati Őrtorony felé. Romokban találja, sárkány pusztítja el. Irileth és egysége a közelben fog állni, és ha egyszer találkoztok velük, a Mirmulnir sárkány megjelenik.

Ez a sárkány egy lökhárító ahhoz képest, amellyel találkozni fogsz a küldetés után. A Mirmulnirrel a legegyszerűbb (és jóformán egyetlen) bánásmódot fegyveres fegyverekkel lehet kezelni. Ha egy szélhámos vagy harcos jellegű emberre koncentrál, akkor az íj valószínűleg a legjobb fegyver. Ha mágus vagy, a Mirmulnir gyenge a jégalapú varázslat iránt. Időről időre Mirmulnir leszáll, de ügyeljen arra, hogy távol maradjon tőle. Ekkor okozza a legnagyobb kárt. A távoli fegyverek használatával visszaléphet, és továbbra is nyilakat lőhet belé a támadások hatósugarán kívül. 

Bármelyik utat választja is, csak dörömböljen tovább Mirmulnirnél, sok HP-je van, de végül leesik. Gyökerezzen a holttestében egy kövér zsákmányért, és szétesik, és megmarad neked az első Sárkányléled, amellyel felszabadíthatod a könyörtelen erőt, az első kiabálási erődet.

A küldetés befejezéséhez térjen vissza a Jarl-hoz. El fog mesélni a Sárkányszülőről, és tudatja veled, hogy a Szürkeszakállak behívtak. A Thane of Whiterun címet is megadja neked, ami elég nagy üzletet jelent.


A hang útja

A következő küldetése automatikusan aktiválódik, miután beszélt a Jarl-lal, miután megölte Mirmulnirt, és a Skyrim belső terének dermedt tundrájába visz. Ez lehet az első nagy kirándulásod a Skyrim pusztájába, amely meglehetősen barátságtalan és tele van olyan dolgokkal, amelyek meg akarnak ölni. Ne felejtsen el megkapni néhány gyógyító elemet.

Irány Iverstead város. Ha odaért, menjen át a városon, és talál egy hidat, amely a hegyekbe vezet. A Szürkeszakáll otthona, a High Hrothgar felé vezető kirándulás nem túl rossz, de ha meglátja a Frost Trollot, próbáljon tiszta maradni. A Frost Trollok rendkívül hatalmasak, és jelenlegi tapasztalataid szerint valószínűleg meghalsz.

Amint eléri a High Hrothgar-ot, találkozik Arngeirrel, aki kétségbe vonja a származását, mint Sárkányszülött. Bizonyítsd be, hogy tévedsz, ha a Könyörtelen Erő-kiáltással lenyűgözöd, hogy Sárkányszülöttként ismer el téged. El fogja mondani a Szürkeszakáll történelmét és azt, hogy mit kell tennie Sárkányszülöttként. A sárkány nyelv egy másik szavát is megtanítja neked, ami tovább erősíti a lankadatlan erőkiáltásodat.