Mi a 443-as port?

Számos különböző típusú port létezik, amikor a számítógépekről beszélünk. A hálózati portok nem fizikai portok a számítógépen vagy bármely eszközön. Ehelyett virtuálisak. A hálózati portok számozott címek, például a 80-as, a 443-as, a 22-es és a 465-ös portok, amelyekkel a számítógépek a megfelelő hálózati forgalmat a megfelelő helyre irányíthatják.


Mire szolgálnak a kikötők?

Amikor felkeresi a webhelyet, a számítógép eléri a kiszolgálót. Kapcsolatot keres a HTTP vagy a HTTPS porton, mert ezek kapcsolódnak a webes forgalomhoz. A szerver csatlakozik bármelyik porthoz, és visszaküldi a webhely adatait, amelyeket a számítógép ugyanazon a porton kap.

pixabay 

A portok nemcsak azt biztosítják, hogy a hálózati kapcsolatok a megfelelő helyre kerüljenek, hanem arról is, hogy a forgalom ne keveredjen össze. A kikötők biztonsági okokból is értékesek. A számítógépen vagy az Internet szerverén szabályozhatja, hogy melyik nyitott és hozzáférhető. Azáltal, hogy blokkolja a nem használt portok elérését, akár tűzfalon, akár más mechanizmuson keresztül, minimalizálhatja a támadók hozzáférési lehetőségeit a számítógépéhez.


Mire szolgál a 443-as port?

Láttad már a böngésző címsorában az URL mellett található lakat ikont? Talán észrevette még a "https: //" helyett a "http: //" szót egy webhely URL elején? Mindkét esetben a webhelyhez HTTP helyett biztonságos HTTPS protokollt használt.

 pixabay

A HTTPS a titkosítatlan HTTP helyett inkább egy webkiszolgálóval hoz létre titkosított kapcsolatot. Mivel a HTTP és a HTTPS két különböző protokoll, két különböző portot használnak. A HTTP a 80-as, a HTTPS pedig a 443-as porton érhető el. Amikor „https: //” kezdetű webhelyhez csatlakozik, vagy a zár ikon látható, akkor a 443-as porton keresztül csatlakozik az adott webkiszolgálóhoz.


Miért fontos a 443-as port?

A 443-as port az összes biztonságos HTTP-forgalom szabványos portja, vagyis a legmodernebb internetes tevékenységhez elengedhetetlen. Titkosításra van szükség az információk védelme érdekében, mivel utat tör a számítógép és a webszerver között. Ez a titkosítás megakadályozza, hogy a jelszavak és az oldalakon megjelenő bizalmas információk (például banki információk) útközben bárki is belekódoljon. A 80-as porton keresztüli szokásos HTTP-kapcsolattal a számítógép és egy webhely között kicserélt minden elérhető sima szöveggel.

A 443-as port lehetővé teszi a webhelyek elérhetőségét mind HTTP-n, mind HTTPS-en keresztül. A legtöbb webhely úgy van konfigurálva, hogy a 443-as porton keresztül működjön együtt a HTTPS-sel, de ha valamilyen oknál fogva nem érhető el, a webhely továbbra is HTTPS-en keresztül fog élni a 80-as porton. Korábban nem minden webböngésző támogatta a HTTPS-t, vagyis nem volt ' t univerzálisan hozzáférhető. Most azonban a legtöbb nagy böngésző elmozdul a HTTPS-forgalmat nem kínáló webhelyek bizonytalanként történő megjelölésére.


A 443-as port használata

Amikor az internetet böngészi, általában nincs semmi, amit tennie kell a 443-as porton keresztüli kapcsolódáshoz. A meglátogatott URL-ek elé manuálisan beírhatja a "https: //" szót, de ez általában nem szükséges.

Ha szeretné biztosítani, hogy a HTTPS-t használja, amikor csak lehetséges, keresse meg az Electronic Frontier Foundation (EFF) HTTPS Everywhere kiegészítőjét. Ez elérhető a Chrome, a Firefox és az Opera számára.

A kiszolgáló rendszergazdáknak különös gondot kell fordítaniuk arra, hogy webhelyeik elérhetőek legyenek a 443-as porton keresztül. Be kell állítania az Apache vagy az Nginx szolgáltatást, hogy a webhelyét a 443-as porton szolgálják ki; A titkosítás működéséhez szüksége lesz egy titkosítási tanúsítványra. Megvásárolhatja őket webtárhelyéről vagy akárhány igazolási hatóságtól. A LetsEncrypt egy másik kiváló lehetőség az ingyenes SSL titkosítási tanúsítványokhoz.