Mi a TFTP? (Trivial File Transfer Protocol)

A Trivial File Transfer Protocol egy olyan technológia, amely fájlokat továbbít a hálózati eszközök között, és a robusztusabb File Transfer Protocol egyszerűsített változata. A TFTP-t az 1970-es években fejlesztették ki olyan számítógépek számára, amelyek nem rendelkeznek elegendő memóriával vagy lemezterülettel a teljes FTP-támogatás biztosításához. Ma a TFTP megtalálható a fogyasztói szélessávú útválasztókon és a kereskedelmi hálózati útválasztókon.

Az otthoni hálózati rendszergazdák a TFTP-vel frissítik az útválasztó firmware-jét, míg a hivatásos rendszergazdák a TFTP-t használják a szoftverek vállalati hálózatokon történő terjesztésére.


Hogyan működik a TFTP

Az FTP-hez hasonlóan a TFTP az ügyfél- és a kiszolgálószoftver segítségével is kapcsolatot létesít két eszköz között. A TFTP kliensről az egyes fájlok másolhatók (feltölthetők) vagy letölthetők a szerverről. A szerver tárolja a fájlokat, az ügyfél pedig fájlokat kér vagy küld.

A TFTP az UDP-re támaszkodik az adatátvitel során.

A TFTP a számítógép távoli indítására és a hálózati vagy útválasztó konfigurációs fájlok biztonsági mentésére is használható.


TFTP kliens és szerver szoftver

A parancssori TFTP kliensek a Microsoft Windows, Linux és macOS jelenlegi verzióiban találhatók. A grafikus interfésszel rendelkező TFTP kliensek ingyenes szoftverként is elérhetők, például TFTPD32, amely tartalmaz TFTP szervert. A Windows TFTP segédprogram egy másik példa a TFI GUI kliensére és szerverére, és vannak más ingyenes FTP kliensek is.

A Microsoft Windows nem szállít TFTP-kiszolgálót, de több ingyenes Windows TFTP-kiszolgáló is letölthető. A Linux és a macOS rendszerek a tftpd TFTP szervert használják, bár alapértelmezés szerint le lehet tiltani.

A hálózati szakértők javasolják a TFTP-kiszolgálók körültekintő konfigurálását a lehetséges biztonsági problémák elkerülése érdekében.


A TFTP kliens használata a Windows rendszerben

A TFTP kliens a Windows rendszerben alapértelmezés szerint nincs engedélyezve. Kapcsolja be a Programs and Features Control Panel appleten keresztül.

  1. Nyissa meg a Vezérlőpultot. Menj windows Search és keresni Control Panel.

  2. In Control Panelválassza Programok.

  3. választ A Windows-szolgáltatások be-és kikapcsolása.

    Vagy hajtsa végre a opcionális jellemzők parancsot a Parancssorban vagy a Futtatás párbeszédpanelen.

  4. Ban,-ben Windows-szolgáltatások párbeszédpanelen válassza ki TFTP kliens.

    Lehetséges, hogy újra kell indítania a módosítások életbe lépését.

  5. A TFTP elérése a Parancssoron keresztül a tftp parancs. Használja a súgó parancsot, vagy nézze meg a tftp parancssori hivatkozási oldalt a Microsoft webhelyén.


TFTP és FTP

A Trivial File Transfer Protocol az FTP-től a következő legfontosabb szempontokban tér el:

  • A TFTP eredeti verziói 32 MB méretű fájlokat továbbítottak. Néhány újabb TFTP-szerver eltávolítja ezt a korlátozást, vagy a fájlméretet 4 GB-ra korlátozhatja.
  • Az FTP-vel ellentétben a TFTP-nek nincs bejelentkezési funkciója, ezért nem kéri felhasználónév és jelszó megadását. Kerülje a TFTP használatát az érzékeny fájlok megosztásához - nem védheti meg ezeket a fájlokat, és nem ellenőrizheti a fájlokhoz való hozzáférést.
  • A fájlok TFTP-n keresztüli listázása, átnevezése és törlése általában nem megengedett.
  • A TFTP a 69-es UDP-portot használja a hálózati kapcsolatok létrehozásához, míg az FTP a 20. és 21. TCP-portot használja.

Mivel a TFTP UDP használatával valósul meg, általában csak a helyi hálózatokon működik.