Nyitott hátú és zárt hátú fejhallgatók

Míg a fejhallgatók többnyire hasonlóak, többféle formájúak, stílusúak és kényelmi szintjük van (súlytól, anyagtól és kialakítástól függően). A modernek olyan kívánatos funkciókat is tartalmaznak, mint a továbbfejlesztett vezeték nélküli hatótávolság, a kihangosító telefonálás, az aktív zajcsökkentő technológia és az aptX támogatással ellátott Bluetooth.

Nem számít, melyik elektronikus hardver van egy fejhallgatóban, van egy szempont, amely mindennél jobban befolyásolja a hangzást. A fejhallgató lehet nyitott vagy zárt, néha nyitott hátúnak vagy zárt hátnak is nevezik. Noha ritkábban fordulnak elő, néhány fejhallgató mindkét világ legjavát olvadt félig nyitva.

Web zárt hátú fejhallgató

  • Izolálás zajos környezetekhez.

  • Hallgathat alacsonyabb hangerővel.

  • Jobb magánélet.

  • Fokozott basszus.

  • Könnyebben elérhető.

Nyitott hátú fejhallgatók

  • Jobb tudatosság a körülötted lévő világról.

  • Természetesebb hangzás.

  • Kiváló pontosság és tisztaság.

  • Olyan, mintha minőségi sztereó rendszert hallgatna.

A legtöbb felhasználó számára a fejhallgató nyitott vagy zárt állapotának nem szabad számítania, amíg az audio élmény élvezetes. Bármelyik típusú fantasztikus hangzású fejhallgató megtalálható, és örökké elégedett marad. A nyitott és a zárt fejhallgatók azonban különféle előnyöket kínálnak.

A hallgatási környezettől és a lejátszott zene műfajától függően előnyben részesítheti az egyik típust a másikkal szemben. Nem ritka, hogy egynél több fejhallgatót használnak. Itt van, amit tudnia kell a kettőről.


Zárt hátú fejhallgató

Előnyök

  • A legjobb szigetelés zajosabb környezetekhez.

  • Alacsonyabb hangerő mellett élvezhető.

  • A zene nem könnyen hallható a közelben.

  • Az alacsonyabb szintű frekvenciák fokozása.

  • Könnyen elérhető, különféle árakon.

Hátrányok

  • Az áttekinthetőség és a pontosság csökkenthető.

  • A hangszínpad kevésbé nyitottnak és tágasnak tűnik.

  • A zene inkább a fejedben van.

  • A fülek hosszú használat esetén felforrósodhatnak.

Az interneten vagy a kiskereskedelmi üzletekben talált fejhallgatók többsége zárt hátú fejhallgató. Bár a nyitott hátú fejhallgatók egyre népszerűbbek, jelenleg nincs annyi modell (összehasonlításképpen). Általában vizuálisan azonosíthatja a zárt hátú fejhallgatókat a fülpoharak kialakításának módja szerint (a csészéknél nincs szellőzőnyílás, perforáció vagy átlátszó háló). Mivel ez nem mindig így van, a legjobb módja (a termék specifikációinak és jellemzőinek ellenőrzésén kívül) a fejhallgató behelyezése és a hallgatás.

A zárt hátú fejhallgatók a maximális elszigetelést biztosítják. Amikor a fejhallgató párnák teljes tömítést hoznak létre a füleken vagy a fülek körül, nincs be- és kifolyó levegő. Zárt hátú fejhallgatóval a legtöbb külső zaj elnyomódik vagy elnyomódik. A fülig eljutó mennyiség a csésze és a fülpárna anyagainak minőségétől és sűrűségétől függ. Ez ideális, ha csendesebb hallgatási környezetre vágyik, hogy zenét élvezhessen forgalmas helyeken, például repülőtereken, bevásárlóközpontokban, buszmegállókban és vasútállomásokon. A külső hangok minimalizálása megkönnyíti a kisebb és halkabb hangrészletek meghallgatását a zeneszámokon belül, különösen alacsonyabb és biztonságosabb hangerő mellett.

A zárt hátsó fejhallgatók megakadályozzák a külső zaj behatolását, és megakadályozzák a zene szivárgását. Ez ideális, ha hallgatni szeretne anélkül, hogy megzavarná a körülötte lévőket, például könyvtárban, buszon vagy szobában, ahol mások tévét néznek vagy olvasnak.

A zárt hátsó fejhallgatók magánéletet is kínálnak, mivel senki sem tudja, hogy mit hallgat, vagy milyen hangosan állítja be a hangerőt, még akkor sem, ha melletted ülnek.

A zárt hátú fejhallgatók további előnye az alacsonyabb szintű frekvenciák továbbfejlesztése. A zárt tér jellege úgy működik, mint egy sztereó hangszórószekrény, ami intenzívebb és ütősebb basszust eredményez. Gondoljon olyan zárt fejhallgatókra, mint például ha a jármű ablakait felhajtják az utcán haladás közben, ahol minden hang és nyomás benne van. Egyes gyártók kihasználják ezt a szempontot, amikor fejhallgatót terveznek az aláírási hangok fejlesztésére és a meghatározott frekvenciatartományok fokozására.

De vannak kompromisszumok a zárt hátú fejhallgatók használatára. A kis terekbe zárt hanghullámoknak (és a kapcsolódó energiáknak) nincs hova menniük. Ez befolyásolja a zene hallását, összehasonlítva a nyitott hátú fejhallgatóval. A zene kissé színesnek tűnhet a zárt hátsó fejhallgatóknál, mert a hanghullámok visszatükrözik a fülpoharak létrehozásához használt anyagokat (ezt számos gyártó minimalizálja rezonáns anyagokkal). Ezek a kis, kis tükröződések az általános áttekinthetőség és pontosság ellen is működhetnek.

A zárt hátsó fejhallgatók hangszíntere - a hangteljesítmény észlelt mélysége és szélessége - kisebbnek, kevésbé légiesnek és burkoltabbnak tűnik, mint a nyitott hátú fejhallgatók. A hallott zene szintén úgy érzi, mintha a fejed belsejéből származna, nem pedig a füled mellett áramlik. Ez a hatás a finom fejlettől a hangsúlyosabbig terjed, a fejhallgatótól függően.

Fizikailag a zárt hátú fejhallgatók több hőt és nedvességet csapnak le a légáramlás hiánya miatt. Ennek ellenére, ha a fejhallgató dupla, mint a fülvédő, könnyű bónusz a hideg időjárási hónapokban. Ha azonban nem tetszik ez a forró és klausztrofób érzés a füled körül, akkor az év melegebb időszakaiban ritkábban használjon zárt fejhallgatót. Vagy tartson gyakori szüneteket a lehűléshez.


Nyitott hátú fejhallgatók

Előnyök

  • Jobb helyzetfelismerést tesz lehetővé.

  • A hangszínpad nyitott, tágas és természetes.

  • Minimális visszaverődés a színhez vagy a hang pontosságához és tisztaságához.

  • A zene borítja a felhasználót, hasonlóan a sztereó hangszórókhoz.

  • A fülek nem forróak és izzadók.

  • Különféle árakon kapható.

Hátrányok

  • A legkevesebb elszigeteltség a környező környezettől.

  • A zaj kompenzálásához használt hangerő elérheti a nem biztonságos szintet.

  • A zene szivárgása zavarhatja a közelben tartózkodókat.

A nyitott hátú fejhallgatóval ritkábban találkoznak a helyi elektronikai kiskereskedelmi üzletekben. Azonban mindenféle nyitott hátú fejhallgató-modell elérhető online a zárt hátú és a nyitott hátú fejhallgatót kínáló hanggyártóktól. Sok nyitott hátú fejhallgató a szellőző, perforált vagy hálóval borított fülpohár burkolatok alapján azonosítható, átlátszó minőséget nyújtva. Azonban a zárt hátú fejhallgatókhoz hasonlóan a legjobb mód a teljes biztosításra a fejhallgató kipróbálása és a hallgatás.

A nyitott hátú fejhallgatók nem nagyon (ha vannak) izolálódnak a környező környezettől. Ennek oka a levegő be- és kifolyása. Ha a fülpárnákat szorosan a fülére vagy a fülére helyezi, a szokásos módon (bár kissé csökkentve, a fejhallgató kialakításától függően) hallhatja a körülötted lévő összes hangot. Ez ideális lehet, ha mindenkor szituációtudattal akar vagy kell. Ha kocogás vagy futás közben élvezi a zenét, biztonságosabb marad, ha hallja a járműforgalmat és a figyelmeztetéseket. Vagy talán elérhetővé akar válni barátai vagy családtagjai számára, akik felhívják a figyelmét.

A nyitott hátú fejhallgató használatának előnye a bemutató. Mivel a csészék alatti tér nincs korlátozva, a hanghullámok és a kapcsolódó energiák szabadon áramlanak a fülek mellett és kifelé. Az eredmény egy hangszínpad, amely nagyobbnak, szélesebbnek, mélyebbnek, nyitottabbnak és szellősebbnek hangzik. Gondoljon a nyitott hátsó fejhallgató-élményre, például egy megfelelően elhelyezett sztereó hangszórók meghallgatására. A zene magával ragadóbbnak és borítóbbnak tűnik (mint egy élő esemény) ahelyett, hogy a fejedből fakadna.

A nyitott hátsó fejhallgatók jobban megfelelnek a természetesebb és valósághűbb zene továbbításának. Mivel a hanghullámok el tudnak menekülni, a fülpoharakban felhasznált anyagok visszaverődése jelentősen minimalizálódik. A kevesebb visszaverődés egyenlő a kevesebb színezéssel, valamint a pontosság és tisztaság javulásával. Ezenkívül a fülpoharak nyitott jellege azt jelenti, hogy kisebb a légnyomás, amely ellen dolgozni lehet. Ennek eredményeként az illesztőprogramok gyorsan és hatékonyan reagálnak az audiojelek változására, ami szintén hozzájárul a jobb pontosság és tisztaság fenntartásához.

Ha ez a forró és izzadt érzés kényelmetlenné tesz, a nyitott hátú fejhallgató teret enged a fülének a lélegzéshez. A szellőző kialakítás lehetővé teszi a felesleges hő és nedvesség távozását, így a fejhallgatót kényelmesebb ideig viselni (szünetek nélkül). Talán kevésbé ideális hideg időben, amikor értékelheti a meleg füleket, a nyitott hátú fejhallgatók jobb választás lehetnek a forró nyári hónapokban. A nyitott hátú fejhallgatók könnyebben viselhetők, mivel kevesebb anyagot használnak az építkezésnél (de ez nem mindig garantált).

A zárt hátú fejhallgatókhoz hasonlóan egyes kompromisszumok nyitott hátú fejhallgatók használatával járnak. Először is az elszigeteltség és a magánélet hiánya. Hallhatja, hogy a környező zajok keverednek a zenével: elhaladó autók, közeli beszélgetések, vadvilág hangjai és futó készülékek. Ez zavaró lehet, és megnehezítheti a halkabb elemek és részletek meghallgatását a műsorszámokon belül, ami ösztönözheti a térfogat nem biztonságos növelését a kompenzáció érdekében (ne feledje, hogy ne hozza azt káros szintre). A nyitott hátú fejhallgató nem ideális, ha azt szeretné, hogy csak Ön és a zene legyen, és semmi más.

További hátrány, hogy a magánélet hiánya a közelben tartózkodókat is megzavarhatja. Azáltal, hogy lehetővé teszik a levegő szabad be- és beáramlását, a nyitott hátú fejhallgatók ismertté teszik, hogy kit vagy mit hallgat. Durvának tekinthető a nyitott hátú fejhallgató használata a könyvtárakban, a tömegközlekedésben vagy azok körül, akik dolgoznak, olvasnak vagy tanulnak. Alacsonyabb hangerő esetén is hallják az emberek, amit játszanak.

Ha élvezi ezt a nyomásérzetet, amely a nehéz, alacsony végű ütemeket kíséri, a nyitott hátú fejhallgató csalódást okozhat. Mivel a levegő nem korlátozott, a nyitott hátú fejhallgatók nem ugyanolyan intenzitásúak az alacsonyabb szintű frekvenciák számára, mint a zárt hátúak. Bár a nyitott hátú fejhallgatók hitelesebb és természetesebb zenét mutathatnak be, mindez ízlésnek és preferenciáknak köszönhető. Vannak, akik szívesen hallják ezt a súlyos basszust a fülüknél.


Végső ítéletet

Mint minden audiokészüléknél, először ezt is hallgassa meg. Mielőtt befektetne a fejhallgatóba, szerezzen gyakorlati tapasztalatokat, ha teheti. Keressen valamit, ami fokozza a hallgatási élményt.

Néhány dolgot szem előtt kell tartani. Először is, ha nyilvános fejhallgatót használ, valószínűleg a zárt hátúak lesznek jobbak. A legtöbb nyilvános helyzetben nyitott hátú fejhallgató hallgatása durva. Az egyetlen kivétel a kocogás lehet, mivel sokáig nem vagy egy helyen, és a fokozott helyzetismeret segít elkerülni az esetleges baleseteket.

Ha otthon hallgat, és természetes érzésre, valamint kevésbé klausztrofób élményre vágyik, járjon nyitott hátú fejhallgatóval. A minőségi sztereóhoz hasonló élményt kap az árcédula vagy a hangszórók stratégiai elhelyezése nélkül. Ezeknek előnyei vannak olyan helyzetekben is, amikor otthon vagy, és hallanod kell a körülötted lévő világot, például ha szülő vagy.

Végül az előnyben részesül. Próbálja ki a fejhallgatót, és fontolja meg, hogyan hallgat. Válasszon olyan fejhallgatót, amely természetesnek érzi magát, és a legjobban megfelel a hanghallgatás módjának.