Sennheiser HD 650 áttekintés: Gyönyörű és prémium stúdió fejhallgatók

Web / Jason Schneider


Tervezési és telepítési folyamat: Pontosan összhangban áll a Sennheiser többi pro-fókuszált modelljével

A Sennheiser csúcskategóriás fejhallgatóinak nagy része nagyjából ugyanúgy néz ki. Óriási fülbevalóik vannak, amelyek a leghosszabb ponton majdnem 4.5 hüvelyk méretűek, és lényegében csak összenyomott oválisok. A Sennheiser hátrafelé dönti őket minden fülén, hogy természetesebb megjelenést és szabványosabb illeszkedést kapjon. Az általunk tesztelt egység enyhén csillogó, sötétszürke gunmetal műanyagból készült. A fülcsészék kissé sötétebb szürke árnyalatúak, lehetővé téve egy kis kontrasztot. 

Minden pohár külső oldalán van egy fém hálós ketrec, amely védi és megmutatja a belső bonyolult vezetőszerkezetet. Ez lehetővé teszi a hangminőséget elősegítő, nyitott hátsó hangszínpadot is, de erre a későbbi szakaszban térünk ki.

A Sennheiser logót szitanyomtatják a fejpánt tetején, és a HD 650 modellszám egy megfelelő világosszürke téglalapba van vésve az egyes fülcsészék fölé. Ez a dizájn szép, mert elegendő fizikai tapintással rendelkezik annak bizonyítására, hogy a Sennheiser némi erőfeszítést tett a megjelenés érdekében, anélkül, hogy túl sok feltűnő szín lenne levéve a fejhallgató professzionalizmusáról. 

A nap végén ezek nagyon egyszerűek és hatékonyan megtervezettek, összehasonlítva a Sennheiser 600 pettyes kékjével, és a megjelenést valóban ízlésesnek találjuk. Akár napi zenehallgatásra használja ezeket, akár klienseket tartogat keverési munkamenetre, azok nem vonják el a figyelmet a fő célról - gazdag, gyönyörű és részletes hangzásról.

Ami a telepítést illeti, igazából nincs miről beszélni. Vegye ki a fejhallgatót a dobozból, és lényegében csatlakoztathatók, feltéve, hogy rendelkezik digitális-analóg átalakítóval (DAC) és fejhallgató-erősítővel, amely képes őket támogatni. Erről később. 

Web / Jason Schneider


Kényelem és illeszkedés: bársonyos és puha, kissé nyomással a fül körül

A hangminőségen kívül a kényelem az egyik legfontosabb jellemzője egy audiofil vagy produceri fejhallgatónak. Ez azért van, mert akár nagy felbontású hallgatásba merül, akár órákat tölt el egy új zeneszám mellett, a fejhallgatónak jó fokú kényelmet kell nyújtania. A Sennheiser HD 650 a legkényelmesebb stúdió fejhallgató, amelyet teszteltünk.

A legtöbb olyan fejhallgató a piacon, amelyet a fogyasztók ismernek az úgynevezett „zárt hátlapnak”, ami azt jelenti, hogy szilárd tömítést képeznek a füled körül, hogy elősegítsék a hang elkülönítését és megakadályozzák a háttérzaj beszivárgását a hallgatási élménybe. A HD 650-hez hasonló fejhallgatók hátul nyitottak, vagyis a füldugók nem műanyag kupolák, hanem egy nagyobb, lélegző helyet teremtenek a füled körül. Ez nagyon hasznos a HD 650 előnyére, mert lehetővé teszi a levegő áramlását, vagyis a füled nem fog forróvá válni a meghosszabbított hallgatási alkalmak során. Ez egy igazán szép, természetes hangszínpadot is létrehoz, de ehhez még egyszer eljutunk a hangminőség részben.

Észrevettük, hogy nincs kopás a héten, amikor ezeket a fejhallgatókat használtuk. Otthoni vagy stúdiói környezetben azt várjuk, hogy a HD 650 évekig fog tartani.

Maguk a fülpárnák nagyon puha, bársonyos anyagból készülnek, amely kellemes tapintást nyújt a füled körül. Ez sokkal jobb, mint a simább, tollas anyag, amelyet a legtöbb fejhallgató használ. A betétek egyik hátránya, hogy a bennük felhasznált hab szilárd és ruganyos, közel sem olyan plüss, mint a fogyasztói modellekhez használt memóriahab betétek. Egyrészt ez egy szép, stabil illeszkedést eredményez, amely jól tapad és könnyen a fején marad, de hosszú távú használat során kényelmetlenné válhat. 

Fontos megjegyezni, hogy az illeszkedés feszessége személyenként változik, attól függően, hogy mekkora a feje. Ismét a nyitott hátú csészék lehetővé teszik a levegő áramlását a füledbe, de a szorosan illeszkedő bársony bár puha, de elfojthatja a légáramlást az adott területen. Mint a legtöbb fejhallgató esetében, az illeszkedés is személyes preferenciákról szól, ezért mindezt egy szem sóval vegye be. 

Web / Jason Schneider


Építés minősége: Szilárd, mindaddig, amíg a stúdiójában tartja őket

Mint sok más fejhallgató az árspektrum ezen végén, a hangsúly a hangminőségen volt. Mint ilyen, nagy figyelmet fordítottak az anyag részletességére a hangképző területeken. A neodímium meghajtók magas színvonalúnak tűnnek, de a Sennheiser tartalmazott még valamit, amit „speciálisan akusztikus selyemnek” hívnak, hogy segítsen csillapítani a műtárgyakat és alacsony szinten tartani a harmonikus torzításokat. Ezek az anyagok mind prémium kategóriájúak (amint azt az árcédula is mutatja), mind pedig a lejátszás szempontjából hasznosak, amit az elérhető hangminőség is bizonyít.

Kívülről az építkezés többnyire ugyanaz. Már említettük, hogy úgy gondoljuk, hogy a dizájn illik a prémium fejhallgatókhoz, de azt is gondoljuk, hogy a HD 650 még a HD 600-hoz képest is erőteljesebbnek érzi magát a kézben. A fejpánt műanyaggal van borítva, főleg a cél elérése érdekében 0.57 font súly, de masszív és merev, ezért bízunk benne, hogy az átlagos használattól nem fog sok repedést okozni. A fejpánt belsejében található a vezető fémszalag, amelynek valamivel kevesebb adata van, mint az általunk tesztelt HD 600-nak. Ez nagyobb bizonyosságot adott számunkra, hogy a méretbeállítási mechanizmus sokáig fog tartani. 

Van egy fejhallgatója, amelyet valóban arra terveztek, hogy tiszta hangot hallgasson stúdióban vagy audiofil alkalmazásban.

A kábel itt is sokkal szilárdabb, mint amit a HD 600-on és más versenytársaknál talál. Jó, hogy a Sennheiser a kábelt választotta a prémium frissítések közé (a fent említett selyem mellett), mert a kábel közös töréspont a fejhallgatók számára. Ráadásul a vezetékek leválnak az egyes füldugókról, így ha a kábel meghibásodik, akkor egyszerűen kicserélheti a vezetéket, nem pedig az egész egységet. 

Végül a fülbevalók bársonnyal bevont habja és a fejpánt belseje mentén a mikroszálas bevonattal ellátott hab szintén prémiumnak érzi magát. Észrevettük, hogy nincs kopás a héten, amikor ezeket a fejhallgatókat használtuk. Otthoni vagy stúdiókörnyezetben azt várjuk, hogy a HD 650 évekig fog tartani. 

Web / Jason Schneider


Hangminőség: Gyönyörűen gazdag, bár speciális alkalmazásokhoz

Az ilyen kaliberű fejhallgatók hangminősége vegyes táska, amelyet nehéz elemezni, különösen, ha nem vagy hozzáértő a specifikációkhoz. A legkönnyebben itt érthető meg a frekvencia válasz. Ezek a fejhallgatók 10 Hz-től 39.5 kHz-ig mindent lefednek. Az emberi hallás tartománya elméletileg 20 Hz és 20 kHz között van, bár a legtöbben sokkal szűkebb tartományt hallanak az átlagos élettartam alatt bekövetkező finom károsodások miatt. Ez azt jelenti, hogy a Sennheiser egy kis pluszt biztosít a 20 Hz-es tartomány alatt annak biztosítása érdekében, hogy minden basszust (még szubharmonikusabb frekvenciákat is) bemutassanak. 

Az elméleti határokat meghaladó tartományt is biztosítottak. Ez azt jelenti, hogy az itt elérhető tartomány nem foglalja el a fejhallgató külső határait, és ezért nem áll fenn a torzítás veszélye. Leegyszerűsítve: nem fog többet hallani, mint ami lehetséges, de amit hall, pontosabb.

A nagy ohmszám azt is jelenti, hogy sok hangerőt és részletességet hagy az asztalon, hacsak nem használ megfelelő fejhallgató-erősítőt, DAC-ot vagy audio interfészt.  

És ez a pontosság a legfontosabb pont itt. Ezeket a fejhallgatókat stúdió monitorokként tervezték, lapos válaszokkal. Ez azt jelenti, hogy nem lesz olyan mélyhangkiemelés, mint a fogyasztói fejhallgatóknál, és nem lesz olyan magas hangmagassága sem, mint a fülhallgatóban és a telefonos fülhallgatóban. Ehelyett pontosan úgy hallja az információt, ahogyan azt a keverékben bemutatják, vagy ahhoz közel. Párosítsa ezt a HD 650 szupernagy impedanciájával (300 ohm, a meghajtásukhoz szükséges teljesítmény mértéke), és van egy fejhallgatója, amelyet tiszta hang hallgatására terveztek stúdióban vagy audiofil alkalmazásban. A nagy ohmszám azt is jelenti, hogy sok hangerőt és részletességet hagy az asztalon, hacsak nem használ megfelelő fejhallgató-erősítőt, DAC-ot vagy audio interfészt. 

Végül, a nyitott hátú dizájnnal, bár ez nem választja el a külső zajokat, valamint a zárt hátlapot, frissítően valósághű hangzást kap. Tesztjeink során ezek a fejhallgatók pontosak voltak, elképesztően igazak, mert a tesztelés során hallgatott keverékekben sok durva él fogott el. Ha a pontosság és a részletesség a célja, akkor ezeknél nem lehet sokkal jobb.


Ár: Önkényesen drágább, mint a visszalépés

A HD 650 drága, drága fejhallgató pár, teljes kiskereskedelmi áron 499 dollárba kerül, ha közvetlenül a Sennheisertől szerzi be őket. De itt egy sajátos tény az, hogy az Amazon-on általában 100 dollárral kevesebbet fizetnek, ami majdnem ugyanazon az áron van, mint a HD 600. A két fejhallgató közötti különbség marginális. A HD 650 valamivel jobb felépítési minőséggel, kevesebb harmonikus torzítással rendelkezik az akusztikus selyemnek köszönhetően, és valamivel nagyobb frekvencia-válaszú. Ha ezek a dolgok fontosak az Ön számára, akkor válassza a HD 650-et. Ha pénzt szeretne megtakarítani, számos más lehetőség kínálkozik. 

Verseny: Néhány háztartási név, amellyel mérlegelni lehet

Sennheiser HD 600: Mint említettük, valamivel jobb üzletet lehet kötni a HD 600-zal, de fel kell áldoznia egy kicsit a minőséget és az elhanyagolható mértékű harmonikus torzítást.

Sennheiser 280 Pro: A Sennheiser legnépszerűbb zárt hátlapi monitorja jóval olcsóbb, de nem kínál elég választ vagy részletességet, mint a nyitott hátú kiviteleknél. De a 280 Pro remek stúdió monitor.

Beyerdynamic 990: A Beyerdynamic kényelemmel és felépítéssel nagyon hasonlónak érzi magát a HD 650-hez, és néhány dollárt megspórol, mindaddig, amíg nincs szüksége a HD 650 által nyújtott válaszra és részletekre.

Sennheiser HD 600 Review Végleges Ítélet

Költséges, de verhetetlen részlet.

Még a prémium árcédulánál sem találunk sok hibát a HD 650-nél. Pontosan azt csinálják, amire kéne, kifogástalan részletességgel, a frekvenciaspektrum mindkét végén rengeteg fejtérrel. És kényelmes eleganciával csinálják, amit nem talál sok márkától. Ha profi vagy audiofil, akkor a Sennheiser HD 650-nél sokkal többet nem tehet.  

Hasonló termékek, amelyeket felülvizsgáltunk:

  • Sony WH-1000XM3
  • Jaybird X4 vezeték nélküli sport fejhallgató
  • Microsoft Surface fejhallgató

Szemüveg

  • Termék neve HD 650

  • Termékmárka Sennheiser

  • UPC

    615104099692

  • Ára 499.95 USD

  • Súly 0.57 font.

  • A termék méretei: 6.5 x 3.75 x 8 in.

  • Színe szürke és fekete

  • Vezetékes / vezeték nélküli Vezetékes

  • Garancia 2 év

  • Impedancia 300 ohm

  • 10–39500 Hz frekvenciaválasz