Állítsa be a Mac fájlmegosztási beállításait

Már a Mac kezdeteiben is beépítették a fájlmegosztást az operációs rendszerbe. Az AppleTalk hálózati protokollok segítségével csatlakoztathatja az egyik hálózatba kapcsolt Mac-hez csatlakoztatott meghajtókat a hálózat bármely más Apple számítógépéhez.

Manapság a fájlmegosztás kissé összetettebb, de a Mac még mindig egyszerűvé teszi a folyamatot, lehetővé téve a fájlok megosztását Mac-ek között, vagy az SMB protokoll használatával Mac-ek, PC-k és Linux / UNIX számítógépes rendszerek között.

Az ebben a cikkben szereplő utasítások a Mac OS X Lion (10.7) és újabb verzióira vonatkoznak.

nicolas_ / Getty Images


Hogyan engedélyezhetem a fájlmegosztást a Mac gépen

A Mac fájljainak megosztásához meg kell adnia, mely mappákat szeretné megosztani, meg kell határoznia a megosztott mappák hozzáférési jogait, és engedélyeznie kell a Windows által használt SMB fájlmegosztási protokollt.

  1. Nyissa meg a Rendszerbeállításokat a kiválasztásával System Preferences tól Apple menü, vagy a gombra kattintva Rendszerbeállítások ikonra a Dokk.

  2. Kattintson az megosztása preferencia panel.

  3. A Megosztási beállítások ablaktábla bal oldala felsorolja a megosztható szolgáltatásokat. Helyezzen egy pipát a Fájlmegosztás doboz.

  4. Ez lehetővé teszi az AFP-t, a Mac OS-ben (OS X Mountain Lion és korábbi verziókban) honos fájlmegosztási protokollt vagy az SMB-t (OS X Mavericks és újabb). Most látnia kell a zöld pont szöveg mellett, amely azt mondja Fájlmegosztás be. Az IP-cím közvetlenül a szöveg alatt található. Jegyezze fel az IP-címet; a későbbi lépésekben szüksége lesz erre az információra.

  5. Kattintson az Opciók gombot, csak a szöveg jobb oldalán.

  6. Helyezzen egy pipát a Fájlok és mappák megosztása az SMB használatával doboz, valamint a Fájlok és mappák megosztása az AFP használatával doboz.

    Nem kell mindkét megosztási módszert használni, az SMB az alapértelmezett, az AFP pedig a régebbi Mac-ekhez való csatlakozáshoz használható.

  7. A Mac már készen áll a fájlok és mappák megosztására, mind az AFP használatával a régebbi Mac-eknél, mind pedig az SMB-n, amely az alapértelmezett fájlmegosztási protokoll a Windows és az újabb Mac-ek számára.


A felhasználói fiók megosztásának engedélyezése

Ha a fájlmegosztás be van kapcsolva, most eldöntheti, hogy meg szeretné-e osztani a felhasználói fiók otthoni mappáit. Ha engedélyezi ezt az opciót, egy Mac-felhasználó, akinek van egy otthoni mappája a Mac-en, elérheti azt a Windows 7, Windows 8 vagy Windows 10 rendszert futtató számítógépről, mindaddig, amíg ugyanazokkal a felhasználói fiókadatokkal jelentkezik be a számítógépen.

  1. A Fájlok és mappa megosztása SMB használatával szakasz alatt található a felhasználói fiókok listája a Mac-en. Helyezzen be egy pipát annak a fióknak a mellett, amelynek engedélyezi a fájlok megosztását. Meg kell adnia a kiválasztott fiók jelszavát. Adja meg a jelszót, és kattintson a gombra OK.

  2. Ismételje meg a fenti lépéseket minden olyan további felhasználó esetében, akinek hozzáférést szeretne kapni az SMB fájlmegosztáshoz.

  3. Kattintson az csinált gombra, miután beállította a megosztani kívánt felhasználói fiókokat.


Meghatározott mappák beállítása megosztásra

Minden Mac felhasználói fióknak van egy beépített nyilvános mappája, amelyet a számítógép automatikusan megoszt. Megoszthat más mappákat, valamint meghatározhatja mindegyikhez a hozzáférési jogokat.

  1. Ellenőrizze, hogy a megosztása a preferencia panel még mindig nyitva van, és Fájlmegosztás továbbra is ki van jelölve a bal oldali ablaktáblán.

  2. Mappák hozzáadásához kattintson a gombra plusz (+) gombra a Megosztott mappák lista alatt.

  3. A legördülő Finder lapon keresse meg a megosztani kívánt mappát. Kattintson a mappára a kiválasztásához, majd kattintson a gombra hozzáad gombot.

  4. Ismételje meg a fenti lépéseket minden további megosztani kívánt mappához.


Hogyan lehet meghatározni a hozzáférési jogokat

A megosztott listához hozzáadott mappák meghatározott hozzáférési jogokkal rendelkeznek. Alapértelmezés szerint a mappa jelenlegi tulajdonosa olvasási és írási hozzáféréssel rendelkezik; mindenki más csak olvasási hozzáférésre korlátozódik.

Az alapértelmezett hozzáférési jogokat a következő lépések végrehajtásával módosíthatja.

  1. Válasszon ki egy mappát a listából megosztott mappák.

  2. A Felhasználók listában megjelennek a hozzáférési jogokkal rendelkező felhasználók neve. Minden felhasználó neve mellett található az elérhető hozzáférési jogok menüje.

  3. Adjon hozzá felhasználót a listához a gombra kattintva plusz (+) aláírja közvetlenül a Felhasználók lista alatt.

  4. Egy legördülő menüben megjelenik a Mac-en lévő felhasználók és csoportok listája. A lista tartalmazza az egyes felhasználókat, valamint csoportokat, például az adminisztrátorokat.

    A névjegyzékből is kiválaszthatja az egyéneket, de ehhez a Mac-nek és a PC-nek ugyanazokat a címtárszolgáltatásokat kell használnia.

  5. Kattintson egy névre vagy csoportra a listában, majd kattintson a gombra választ gombot.

  6. Egy felhasználó vagy csoport hozzáférési jogainak módosításához kattintson a nevükre a Felhasználók listában, majd kattintson az adott felhasználó vagy csoport jelenlegi hozzáférési jogaira.

  7. Megjelenik egy felugró menü az elérhető hozzáférési jogok listájával. Négyféle hozzáférési jog érhető el, de nem mindegyik érhető el minden típusú felhasználó számára.

    • Ír olvas. A felhasználó fájlokat olvashat, fájlokat másolhat, új fájlokat hozhat létre, fájlokat szerkeszthet a megosztott mappában, és fájlokat törölhet a megosztott mappából.
    • Csak olvasható. A felhasználó olvashat fájlokat, de nem hozhat létre, szerkeszthet, másolhat vagy törölhet fájlokat.
    • Csak írás (csepp doboz). A felhasználó átmásolhatja a fájlokat a dobozt tartalmazó dobozba, de nem láthatja és nem érheti el a drop box mappa tartalmát.
    • Nincs hozzáférés. A felhasználó nem férhet hozzá a megosztott mappában lévő fájlokhoz vagy a megosztott mappához kapcsolódó információkhoz. Ezt a hozzáférési opciót elsősorban a speciális Mindenki felhasználó számára használják, amely lehetővé teszi vagy megakadályozza a vendégek hozzáférését a mappákhoz.

  8. Válassza ki az engedélyezni kívánt hozzáférés típusát.

  9. Ismételje meg ezeket a lépéseket minden megosztott mappára és felhasználóra.

  10. Attól függően, hogy milyen számítógéppel próbál fájlokat megosztani, konfigurálnia kell a munkacsoport nevét is.